Mastodon – En Åpen-Kilde Twitter-Lignende Nettsted Du Bør Prøve

0
178

Hvis du ikke har hørt av Mastodon, ikke bekymre deg. Det er ikke behov for FOMO ennå. Tjenesten stille lansert i 2016, og ikke begynne å ta på, til rundt Mars 2017. I begynnelsen av August 2017, Mastodon hadde bare litt over 760,000 brukere. Tjenesten traff en million brukere i desember og har fortsatt å vokse nesten med uforminsket styrke siden da.

Som for hva Mastodon faktisk er, vel – det tar mer enn et avsnitt på å forklare. Mastodon er et sosiale medier-plattform som deler likheter med Twitter, men det er bare begynnelsen.

Mastodon Er Gratis, Open-Source, Desentralisert & Samlet

Det første du må vite om Mastodon er at det er FOSS – fri og åpen programvare. Alle som vil, kan du laste ned en kopi av kildekoden, endre den i en hvilken som helst måte de ønsker.

Noen kan også utvikle en helt annen plattform enn Mastodon basert på den opprinnelige koden med ingen juridiske konsekvenser. Ideen bak åpen programvare er fremgang: å bygge på alle som kom før. Og å komme rundt draconian lover om opphavsrett.

Annen primær grunnsetning av Mastodon er desentralisering. Mens verden “sentralisert” kan bety forskjellige ting i forskjellige sammenhenger, med sosiale medier det refererer vanligvis til en sentral organisasjon.

Ta Facebook, for eksempel. For å bruke Facebook, du har å gå til Facebook.com eller få tilgang til den via en tredjeparts program som bruker Facebook API. Mens du kan ha din egen side, er det egentlig ikke “din” – og Facebook kan slå den av eller fjerne noe de ikke liker.

Mastodon er et desentralisert nettverk, som betyr at det er ingen sentral gruppe med all makt. Tenk tilbake til de tidlige dager av blogging, når “blogg-nettverk” var populære. Du har kanskje din egen blogg, men det var lett å hoppe til noen andres blogg. Det er et eksempel på en desentralisert nettverk.

Mens en desentralisert nettverk er bra i teorien, det punktet av et sosialt nettverk er å være en del av en større helhet – og det er der Mastodon har føderasjonen.

Hjemmesiden sier:

“Mastodon er ikke bare en nettside, det er en føderasjon – tror Star Trek. Tusenvis av uavhengige lokalsamfunn kjører Mastodon danner et sammenhengende nettverk, hvor mens hver planet er forskjellige, å være en del av en er å være en del av det hele.”

Det er hundrevis, om ikke tusenvis, av små samfunn som lever innenfor Mastodon-systemet. Hver og en er uavhengig og unike, men de kan alle snakke til hverandre. Disse samfunnene er kalt tilfeller. På et teknisk nivå, alle domener som går Mastodon er kalt et eksempel.

Hvert tilfelle er skilt og moderert av sitt eget team av admins og frivillige. Det er ingen globale administrasjon team.

Mastodon Er Basert På Etikk

Hvis du tror på et fritt og åpent Internett, Mastodon er en stor tjeneste å bruke. Som kildekoden er åpen, hvis Mastodon noen gang går i en retning som brukere ikke liker, noen kan enkelt endre koden og lage sin egen versjon av Mastodon hvor likesinnede kan bli med.

På dette notatet, Mastodon bruker standard protokoller. Dette betyr at nettverket kan fortsette å overleve uten Mastodon servere. Du er ikke bundet til tjenesten. Selv din “toots” (den Mastodon tilsvarende Tweets som vi vil dykke inn senere) kan nås med annen teknologi.

Til slutt, Mastodon er ikke tjenes penger på. Skaperne bare tjene penger gjennom donasjoner, ikke gjennom reklame eller risikovillig kapital. Dette betyr at det er ingen komité kjøring tjenesten for å generere mest fortjeneste eller inntekt. Mens skaperen av Mastodon, en mann som heter Eugen Rochko, kan være tilbøyelig til å installere enkelte funksjoner for å holde brukeren base glad, noen misfornøyde brukere kan ta kildekoden og gå andre steder.

Hvordan Bruke Mastodon

Nå får vi til grunn at du er her – for å finne ut hvordan å bruke dette forvirret service. Hvis du, som meg, du tok en titt og klødde hodet på den tilsynelatende komplekse systemer, ikke bekymre deg. Mastodon er mye enklere å bruke enn du kanskje tror.

Først av alt, meldinger til forekomsten er kalt toots. Dette er et spill på Tweets. Du kan også konfigurere en profil, akkurat som du ville gjort på Twitter, inkludert et visningsnavn, en biografi, en header, og et profilbilde. Mastodon gir også brukerne med muligheter for filtrering av bestemte ord og innhold.

Det enda ser ut som Tweetdeck. Bare sjekk ut dette skjermbildet:

Det Mastodon som tilsvarer en retweet kalles en boost. Liker kalles favoritter , og du har en 500 tegn til dine meldinger i stedet for Twitter 240 grense.

Brukernavnet format @brukernavn, men det er der ting begynner å bli forskjellige. Se toppen tann på tidslinjen? Det er fra en bruker som heter @RadicalEdward@hackers.town. Dette er et eksempel på Mastodon er samlet nettverk. @RadicalEdward er brukeren, men @hackere.byen viser brukeren er innlegg fra en annen forekomst.

Skjermbildet er fra Mastodon.sosial, en av de største – om ikke den største forekomster ut det. Med et sted oppover på 200 000 brukere, det er ikke stedet til å bli med å prate med folk. Du vil bli overdøvet av støy.

Når du blir med Mastodon, kan du bla gjennom lister over forekomster og sortere i kategorier, og det er ganske mange kategorier å velge mellom. Noen av forekomstene jeg så med en fransk høyttalere, en for nerd kultur, og enda en for hekser.

Når du klikker på bli med på en Mastodon, vil du bli møtt med en login/konto etableringen skjermen som ber deg oppgi brukernavn, e-postadresse, et passord, og ber deg om å godta vilkårene og server regler. Fyll disse i og vips: du er inne.

Bare husk at din profil vil være nakne bein før du kjøttet ut av det. Ditt brukernavn kan også vises på et annet eksempel, som er det eneste stedet serveren søker etter duplikater er den instansen du bli med.

Hvis ideen om en bedrifts-gratis sosialt nettverk av interesse, gi Mastodon en prøve. Jo flere mennesker som gjør overgangen til programvare som støtter et fritt og åpent Internett, jo bedre fremtid av world wide web vil være.