Mastodon – Een Open-Source Twitter-Achtige Website Die U Zou Moeten Proberen

0
74

Als u nog niet gehoord van Mastodon, maak je geen zorgen. Er is geen behoefte aan FOMO gewoon nog niet. De service rustig gestart in 2016 en niet beginnen te vangen op tot ongeveer 2017. In het begin van augustus 2017, Mastodon was net over 760,000 gebruikers. De dienst raakte een miljoen gebruikers in December en is blijven groeien bijna onverminderd sindsdien.

Zoals voor wat Ze eigenlijk is, en – dat duurt meer dan een alinea uit te leggen. Mastodon is een social media platform dat de aandelen overeenkomsten met Twitter, maar dat is slechts het begin.

Mastodon Is Een Gratis, Open-Source, Decentrale & Federatieve

Het eerste ding om te weten over Mastodon is dat het FOSS – gratis en open-source software. Iedereen die wil, kan een exemplaar downloaden van de source code, en aanpassen op de manier zoals zij dat willen.

Iemand kan zelfs de ontwikkeling van een geheel ander platform dan Mastodon gebaseerd op de oorspronkelijke code, met geen juridische gevolgen. Het idee achter open-source software is vooruitgang: om voort te bouwen op al die ervoor kwam. En draconische wetten op het auteursrecht.

Een andere primaire principe van Mastodon is decentralisatie. Terwijl de wereld “centraal” kan betekenen verschillende dingen in verschillende contexten, met sociale media is het meestal verwijst naar een centrale organisatie.

Neem Facebook, bijvoorbeeld. Gebruik van Facebook, gaat u naar Facebook.com of te benaderen via een derde-partij applicatie die gebruik maakt van Facebook API. Terwijl u misschien uw eigen pagina, het is niet echt “van jou” – en Facebook kunt afsluiten of verwijderen van alles wat ze niet willen.

Mastodon is een gedecentraliseerd netwerk, wat betekent dat er geen centrale groep met alle macht. Denk terug aan de vroege dagen van het bloggen, wanneer “blog netwerken” was populair. U kan uw eigen blog, maar het was gemakkelijk om te springen op iemand anders zijn blog. Dat is een voorbeeld van een gedecentraliseerd netwerk.

Terwijl een gedecentraliseerd netwerk is geweldig in theorie, de punt van een sociaal netwerk is een onderdeel van een groter geheel en dat is waar Mastodon bevat federatie.

De homepage zegt:

“Mastodon is niet alleen een website, het is een federatie – denk aan Star Trek. Duizenden onafhankelijke gemeenschappen waarop Ze vormen een samenhangend netwerk, waarbij tijdens elke planeet is anders, als onderdeel van een wordt een deel van het geheel.”

Er zijn honderden, zo niet duizenden, van kleine gemeenschappen die leven binnen de Mastodon-systeem. Elke kamer is onafhankelijk en uniek, maar ze kunnen allemaal met elkaar praten. Deze gemeenschappen zijn genoemd instanties. Op een technisch niveau, een domein dat loopt Mastodon is het wel een exemplaar.

Elk exemplaar is gescheiden en beheerd door een eigen team van beheerders en vrijwilligers. Er is geen globale beheer team.

Mastodon Is Gebaseerd Op De Ethiek

Als je gelooft in een vrij en open Internet, Mastodon is het een geweldige service te gebruiken. Als de broncode is open, als Ze ooit gaat in een richting die gebruikers niet graag, iemand kan gemakkelijk wijzigen van de code en maken hun eigen versie van Mastodon waar gelijkgestemde mensen aan mee kunt doen.

Op die opmerking, Mastodon maakt gebruik van standaard protocollen. Dit betekent dat het netwerk kan blijven om te overleven zonder Mastodon servers. U bent niet gebonden aan de dienst. Zelfs uw “toots” (de Mastodon-equivalent van de Tweets die we duiken in hoger) kan worden geopend door andere technologie.

Tot slot, Mastodon is niet te gelde gemaakt. De makers alleen geld verdienen door middel van donaties – niet door middel van reclame of venture capital. Dit betekent dat er geen comité voor het besturen van de dienst voor het genereren van de meeste winst-of omzetderving. Terwijl de schepper van Mastodon, een man genaamd Eugen Rochko, zou geneigd zijn om te installeren van bepaalde kenmerken te houden van het klantenbestand gelukkig, elk ongelukkig gebruikers kunnen nemen van de source code en ga elders.

Hoe Te Gebruiken Mastodon

Nu komen we bij de reden dat je eigenlijk hier – om erachter te komen hoe om dit te gebruiken beschaamd service. Als je, zoals ik, je nam een kijkje en krassen op uw hoofd bij de schijnbaar complexe systemen, maak je geen zorgen. Mastodon is een stuk gemakkelijker in het gebruik dan je zou denken.

Eerste van al, uw berichten naar de instantie genoemd toots. Dit is een spel op Tweets. U kunt ook instellen dat een profiel net als op Twitter, waaronder een naam, een bio, een header en een profiel foto. Mastodon biedt gebruikers ook opties voor het filteren van specifieke woorden en inhoud.

Ziet hij er ook als Tweetdeck. Just check out deze screenshot:

De Mastodon-equivalent van een retweet is wel een boost. Graag heten favorieten en je hebt een 500 tekens om uw berichten in plaats van Twitter 240 beperken.

De gebruikersnaam is @username, maar dat is waar de dingen beginnen te krijgen anders. Zie de top toot op de tijdlijn? Dat is van een gebruiker met de naam @RadicalEdward@hackers.town. Dit is een voorbeeld van Mastodon ‘ s federatief netwerk. @RadicalEdward is de gebruiker, maar de @hackers.de stad geeft de gebruiker is het plaatsen van een andere instantie.

De screenshot is van Mastodon.sociale, één van de grootste – zo niet de grootste exemplaren die er zijn. Met ergens omhoog van 200.000 gebruikers, het is niet de plek om te chatten met mensen. U zult worden overstemd het geluid.

Wanneer u lid wordt van Mastodon, kunt u bladeren door lijsten van instanties en sorteren per categorie, en er zijn nogal een aantal categorieën om uit te kiezen. Een paar van de gevallen zag ik één voor de franstaligen, één voor nerd-cultuur, en zelfs een voor heksen.

Wanneer u op join op een Mastodon, wordt u begroet met een inloggen/account aanmaken scherm waarin u wordt gevraagd uw gebruikersnaam, uw e-mailadres een wachtwoord in, en u wordt gevraagd om akkoord te gaan met de voorwaarden en de server regels. Vul deze in en voila: je bent binnen.

Houd in gedachten dat je profiel zal worden bare bones totdat u het uit vlees. Uw gebruikersnaam kan ook op een andere instantie, als de enige plaats waar de server controleert voor het dubbele is van het exemplaar dat u mee.

Als het idee van een corporate-gratis sociaal netwerk voor u van belang zijn, geven Ze een keer te proberen. Hoe meer mensen maken de overstap naar de software die ondersteuning biedt voor een vrij en open Internet, hoe beter de toekomst van het world wide web zal worden.