Vad är en TTY på Linux? (och Hur man Använder en tty-Kommando)

0
88
Juni Marie Sobrito/Shutterstock.kom

Vad gör tty-kommando göra? Den skriver ut namnet på den terminal som du använder. TTY står för “teletypewriter.” Vad är historien bakom namnet på kommandot? Det tar lite mer att förklara.

Teleprintrar Från 1800-talet

Under 1830-och 1840-talet, maskiner kallas teleprintrar har utvecklats. Dessa maskiner kunde skicka skrivna meddelanden “down the wire” för att avlägsna platser. De meddelanden som har gjorts av avsändaren på ett tangentbord av olika slag. De var utskrivna på papper i den mottagande änden. De var ett steg i telegrafi, som tidigare förlitat sig på Morse och liknande koder.

Meddelandena kodas och sänds, då fick, avkodas och skrivas ut. Det fanns flera tekniker som används för att koda och avkoda meddelanden. Den mest kända och en av de mest produktiva, patenterades 1874 av Émile Baudot, där baud är namngivna. Hans karaktär kodningsschema pre-daterad ASCII av 89 år.

Baudot är kodning så småningom blev det närmaste till en standard i teleprinter kodning, och det antogs av de flesta tillverkare. Baudot ursprungliga maskinvaran hade endast fem nycklar, liknande piano nycklar. Operatören var tvungen att lära sig en viss tangentkombination för varje bokstav. Så småningom, Baudot kodning systemet var kopplat till en traditionell layout på tangentbordet.

För att markera att befordran, de maskiner som var uppkallad teletypewriters. Förkortades till teletypes och så småningom till TTYs. Så det är där vi får acronym bilutrustning, men vad har telegrafi har att göra med datorer?

ASCII och Telex

När ASCII kom 1963, antogs det av teletype tillverkare. Trots att uppfinningen och en utbredd användning av telefon, teletypes var still going strong.

Telex var ett världsomspännande nätverk av teletypes att accepteras skriftliga meddelanden som sänds runt om i världen. De var de främsta medlen för att sända skriftliga meddelanden under perioden efter andra Världskriget fram till fax boom av 1980-talet.

Datorerna utvecklas också. De var på väg att bli i stånd att interagera med användare i realtid, och stöd för flera användare. De gamla parti arbetssätt blev otillräcklig. Människor inte vill vänta 24 timmar eller längre för sina resultat. Att göra högar av stansade kort och väntar över natten för resultaten var inte längre acceptabelt.

Människor behöver en enhet som skulle tillåta dem att komma in instruktioner och få resultatet skickas tillbaka till dem. Folk ville effektivitet.

Teletype Repurposed

Teletype var den perfekta kandidaten som en input/output-enhet. Det var, trots allt, en anordning som är konstruerad för att tillåta att meddelanden skrivas in, kodas, skickas, tas emot, avkodas och skrivas ut.

Vad gjorde teletype hand om enheten på den andra änden av anslutningen var inte annat teletype? Så länge man talade samma språk och kodning kan ta emot meddelanden och skicka meddelanden tillbaka, teletype var glad.

Och naturligtvis, det används mer eller mindre standard tangentbord.

Hårdvara Emuleras Teletypes

Teletypes blev standard sätt att interagera med stora mini-och stordatorer från den tiden.

De blev så småningom ersatt av enheter som emuleras de elektro-mekaniska maskiner med hjälp av elektronik. Dessa hade katodstrålerör (Crt) i stället för pappersrullar. De ville inte skaka när leverera svar från datorn. De tillåtna hittills omöjliga funktioner, så som att flytta runt markören på skärmen, rensa skärmen, fetstil text, och så vidare.

Den DEC VT05 var ett tidigt exempel på en virtuell teletype, och en förfader till den berömda DEC VT100. Miljontals DEC VT100s såldes.

Programvara Emuleras Teletypes

I desktop-miljö av Linux och andra Unix-liknande operativsystem såsom macOS, terminal-fönster och program, såsom x-termen och Konsole är exempel på virtuella teletypes. Men dessa är emuleras helt i programvara. De kallas pseudo-teletypes. Förkortades till PTS.

Och det är där tty kommer in.

Vad kan tty Berätta för oss?

I Linux, det är en pseudo-teletype-multiplexor som hanterar anslutningar från alla terminalfönster pseudo-teletypes (PTS). Multiplexorn är herre, och PTS är slavar. Multiplexorn behandlas av kärnan genom den enhet som filen finns på /dev/ptmx.

Tty kommandot kommer att skriva ut namnet på den enhet fil som din pseudo-teletype slav är att använda gränssnittet för master. Och att, på ett effektivt sätt, är antalet av ditt terminalfönster.

Låt oss se vad tty rapporter för vår terminal-fönstret:

tty

Svaret visar att vi är ansluten till enheten fil i /dev/pts/0.

Vår terminal-fönster, vilket är en programvara för emulering av en teletype (TTY, texttelefon), kopplas ihop till pseudo-teletype-multiplexor som en pseudo-teletype (PTS). Och det händer att antalet noll.

Alternativet Tyst

-S (tyst) alternativ medför tty att generera ingen utgång.

tty -s

Den gör är att producera en exit värde, dock:

 • 0: om standard input kommer från en TTY-enhet, efterliknas eller fysiska.
 • 1: om standard input inte kommer från en TTY-enhet.
 • 2: Syntax error, felaktigt kommando rad parametrar användes.
 • 3: En skriv-fel har uppstått.

Detta är sannolikt till att vara mest användbart i Bash-skript. Men, även på kommandoraden kan vi visa hur man kan ha ett kommando körs endast om du kör i ett terminalfönster (en TEXTTELEFON eller en person som är PTS session).

tty -s && echo “I en tty”

Eftersom vi kör i en TTY-session, våra exit kod är 0, och den andra kommandot utförs.

Det som Kommandot

Andra kommandon som kan avslöja din TTY-nummer. Som kommando för att lista information för alla inloggade användare, inklusive du själv.

Alec och Mary är på distans är ansluten till Linux-dator. De är anslutna till PTS ett och två.

Användare dave visas som är ansluten till “:0”.

Detta innebär skärmen och tangentbordet är fysiskt ansluten till datorn. Även om skärmen och tangentbordet är hårdvara, de är fortfarande ansluten till multiplexorn genom en enhet fil. tty visar att det är /dev/pts/2.

som
tty

RELATERAT: Hur för att Avgöra det Aktuella användarkontot i Linux

Få tillgång till en TTY

Du kan få tillgång till en full-tv med TTY-session genom att hålla ner Ctrl+Alt-tangenterna, och trycka på en av funktionstangenterna.

Ctrl+Alt+F3 kommer att ta upp inloggningsrutan av tty3.

Om du loggar in och fråga tty-kommandot, kommer du att se att du är ansluten till /dev/tty3.

Detta är inte en pseudo-teletype (emuleras i-programvara); det är en virtuell teletype (emuleras i hårdvara). Det är med hjälp av skärmen och tangentbordet som är ansluten till din dator, för att efterlikna en virtuell teletype som den DEC VT100 brukade göra.

Du kan använda funktionen tangenterna Ctrl+Alt med funktionsknappen F3 F6 och har fyra TTY-sessioner öppna om du vill. Till exempel, du kan vara inloggad på tty3 och tryck på Ctrl+Alt+F6 för att gå till tty6.

För att komma tillbaka till din grafisk skrivbordsmiljö, tryck på Ctrl+Alt+F2.

Att trycka på Ctrl+Alt+F1 kommer du tillbaka till login prompt av din grafiska desktop session.

En gång i tiden, Ctrl+Alt+F1 genom att Ctrl+Alt+F6 skulle öppna upp hela skärmen TTY-konsoler, och Ctrl+Alt+F7 skulle du tillbaka till ditt grafisk skrivbordsmiljö. Om du kör en äldre Linux-distribution, kan vara hur systemet beter sig.

Detta testades på nuvarande versioner av Manjaro, Ubuntu och Fedora och alla betedde sig så här:

 1. Ctrl+Alt+F1: Återgår du till grafisk skrivbordsmiljö logga in skärmen.
 2. Ctrl+Alt+F2: Återgår du till grafisk skrivbordsmiljö.
 3. Ctrl+Alt+F3: Öppnar TTY-3.
 4. Ctrl+Alt+F4: Öppnar TTY-4.
 5. Ctrl+Alt+F5: Öppnar TTY-5.
 6. Ctrl+Alt+F6: Öppnar TTY-6.

Att ha tillgång till dessa full-tv med konsoler gör det möjligt för människor att använda command-line bara installationer av Linux—och många Linux-servrar är konfigurerade på detta sätt— att ha flera konsoler som finns.

Någonsin arbetat på en Linux-maskin med en grafisk skrivbordsmiljö och hade något att orsaka din session för att frysa? Nu kan du hoppa över till en TTY-konsolen sessioner så att du kan försöka rätta till situationen.

Du kan använda topp-och ps för att försöka identifiera den misslyckade ansökan, använd sedan döda för att avsluta det, eller bara använda avstängning för att försöka stänga ner så graciöst som datorn kommer att tillåta.

RELATERAT: Hur man Dödar Processer Från Linux Terminal

Tre Små Bokstäver Med en Hel del Historia

Tty kommandot har fått sitt namn från en enhet från slutet av 1800-talet, dök upp i Unix 1971, och är en del av Linux-och Unix-liknande operativsystem till denna dag.

Den lilla kille har ganska en berättelse bakom honom.

 

LÄS NÄSTA

 • “Tittar Du på 4K Innehåll? Här är Hur att Berätta
 • “Hur Alexa Lyssnar för att Vakna Ord
 • “Hur Värdering en Billig Amazon Prime Abonnemang för Prime Dag
 • “Hur Stream UFC Fight Night 155 de Randamie vs. Ladd Online
 • “Hur man kan Snabba Upp Din Internet-Anslutning