Tittar Du på 4K Innehåll? Här är Hur att Berätta

0
89
Likväl Vitaly/Shutterstock

Ett vanligt klagomål om 4K-Tv-apparater är att de inte ser något bättre än HD-Tv. Men problemet är sällan som TV: s fel. Ofta är innehållet som du ser är helt enkelt inte i 4K.

Som du skulle förvänta sig, Tv-apparater vet vilken upplösning de är visa. Men de är i allmänhet inte berätta för dig. De flesta Tv-apparater som inte har en möjlighet att kontrollera om du tittar på något i 4K, 1080p, eller någon annan lösning. Du måste förstå vad innehållet är tillgängligt i stället.

Varför Kan Du inte se Skillnaden Mellan 4K och HD

Det finns flera skäl till varför din nya 4K-TV kan se identiska till din gamla HD-TV. Problemet kan vara att din källa video är faktiskt inte i 4K, men innan vi får till det, låt oss slå ut några av de mer typiska anledningar till varför din 4K-TV ser precis ut som en HD-TV:

  • Din TV Är Liten: Upplösning bestäms av antalet bildpunkter i bilden. Skärmar blir större, utrymmet mellan dessa pixlar ökar, vilket kan minska den visuella kvaliteten på en bild. Som sagt, 1080p börjar se “dålig” på runt 60″, och det är där du verkligen kan se skillnaden mellan 4K och HD.
  • Din TV Behöver Kalibrering: Som en datorskärm, TV: n måste vara kalibrerad för färg, ljusstyrka och kontrast. Detta är vanligtvis gjort av tillverkaren, men om du är besviken på kvaliteten på din TV, då är det förmodligen behöver kalibreras. Dessutom bör du stänga av någon rörelse utjämning på din TV.
  • Din TV Är Billiga: Inte för att vara otrevlig eller nedlåtande, men billiga Tv-apparater kan du ser ut som skit. Om en 4K-TV görs från billiga komponenter, då det kanske inte ser något bättre än en HD-TV. Plus några billiga 4K-Tv-apparater är inte UHD-Tv, vilket innebär att de saknar modern kontrast och färg teknik. (UHD-TV-motsvarar Apples Retina display).
  • Du Använder RCA-Kablar: använd inte den färgade jacks bakom din TV, använd en HDMI-kabel. RCA-kablar har funnits sedan 50-talet, och även nyare komponent-RCA-kablar kan överföra högupplöst video signaler, de är nästan alltid maximerad till 1080p.
  • Det är Bara för Dig: att Alla människor är kapabla att se skillnaden mellan 4K och 1080p. 4K har fyra gånger högre upplösning på 1080p, trots allt. Men om dina förväntningar är för höga, och den skillnaden kan tyckas försumbar till dig.

Om din 4K-TV fortfarande ser illa ut trots sin storlek, pris och korrekt kalibrering, då problemet ligger förmodligen med din källa video.

Uppskalning kan hjälpa till att göra 1080p innehåll ser bättre ut på en 4K-TV. Men uppskalning är inte magi, och du kommer att få den bästa bilden med inbyggd 4K innehåll.

Kabel-inte har Stöd för 4K Ännu

För oavsett orsak, kan du inte få kabel-i 4K. Det högupplösta formatet har funnits under en lång tid, men det är allmänt värdelös om du är bara att titta på kabel-TV. Vissa set-top-boxar stöd för 4K-streaming och video downloads, men låt inte kabeln företaget lura dig, kabel-TV maxes ut i 1080p.

I vissa fall, kabel-ser olika ut (objektivt sett inte är bättre eller sämre) på 4K-Tv. Detta är en biprodukt av bättre, ljusare och klarare belysning teknik; det har ingenting att göra med den högre upplösningen.

Är Du Faktiskt Streaming i 4K?

Netflix, Amazon Video, och en mängd andra streaming-plattformar skryta med sina 4K-streaming planer. Men även med dessa strömmande planer, de flesta av den video som du är streaming är faktiskt inte i 4K. Det är inte att du har fallit offer för falsk marknadsföring, det är bara det att de flesta innehåll på strömmande tjänster som föregick 4K, har inte fått en formell 4K-version, eller är inte licensierad för 4K som tittar på streaming-plattformar.

Om du vill kontrollera om eller inte dina favoritprogram är i 4K, HD-Rapporten har en omfattande lista av 4K-titlar på Netflix och Amazon Video. För just nu, Hulu inte har mycket 4K innehåll, och det finns bara på Apple TV och Chromecast Ultra. Du kommer bara att få 4K innehåll på Netflix, om du är att betala för den dyrare Premie plan. Alla Amazon Prime medlemmar får Amazon Prime Video i 4K innehåll med utan extra avgift.

Om du är streaming på din PC, det finns några ytterligare begränsningar. Netflix kräver specifik maskinvara och programvara för 4K-streaming på en DATOR, till exempel.

Om du ska köpa eller hyra TV-program eller filmer från tjänster som Amazon, Vudu, iTunes eller Google Play, vara säker på att du betalar för 4K (UHD) version. Det är ofta dyrare än 1080p (HD) version.

nikkimeel/Shutterstock

Tillsammans med avsaknaden av faktiska 4K innehåll på streaming-tjänster, internet begränsningar göra 4K streaming lite funky. För en, alla ström-kan 4K innehåll är komprimerad som fan för att minska filstorleken. Medan Blu-Ray-skivor överföring 4K innehåll på runt 80 Mbit / s, streaming plattformar som Netflix komprimera innehållet till den grad att det kan sömlöst överföra på ca 25 Mbit / s. Konsekvensen av denna komprimering, som ni förmodligen gissat, är att ström-kan 4K innehåll ser värre ut än 4K-video som du kommer att få ut en Blu-Ray-skiva.

Som sagt, kan du inte strömma 4K-material såvida din internet-hastigheter är någonstans runt 25 Mbit / s. Om du inte vet din internet-hastigheter, ta Ookla speed test.

Är Du Titta på Dvd eller Blu-Ray-Skivor?

Detta är förmodligen självklart för vissa människor, men Dvd-skivor kan inte bära 4K-video. I själva verket, maximal upplösning på Dvd-skivor är 720p, vilket är fem gånger mindre än 4K. Om du vill få ut det mesta av din 4K-TV, kan det vara dags att uppgradera till Blu-Ray.

Men det finns vissa begränsningar för att Blu-Ray. Gamla filmer, även om de har varit remastrad för Blu-Ray Ultra HD, inte nödvändigtvis i 4K. Filmer som spelades in på analog film (Alien, Rocky) har oftast en extremt hög upplösning och är faktiskt nedskalad för 4K-utgåvor, men filmer som tagits under tidig ålder av digitala kameror (Star Wars Episode II, till exempel) är sällan tillgängliga med en upplösning större än 1080p.

Inte Alla tv-Spel Är 4K

För just nu, den enda spelkonsoler som har stöd för 4K-spel är Xbox One S, Xbox One X och Sony ‘ s PlayStation 4 Pro. Den ursprungliga Xbox Man inte erbjuda 4K, och den ursprungliga och smal PS4 (samtidigt som den kan spela upp 4K-video och Blu-Ray-skivor) inte har stöd för 4K-spel). I motsats till logik och förnuft, Nintendo Switch är en 1080p-konsolen, och det går några spel på 900p medan det är anslutet till en TV (om det ser hemskt ut på din 4K-TV, justera skärpa och kontrast).

Voyagerix/Shutterstock

Hela denna artikel, har du förmodligen märkt en trend. Streaming-tjänster erbjuder 4K, men deras bibliotek är fulla av 1080p filmer. Blu-Ray-spelare 4K maskiner, men inte alla filmer är faktiskt i 4K. Det samma gäller för konsol-spel. Om du vill kontrollera huruvida din favorit spel är faktiskt i 4K, kontrollera Xbox En 4K-guiden från Windows Central eller PS4 4K-lista från och med den Digitala utvecklingen.

Om du spelar på en 4K-klar-spel, men det ser fortfarande ut som skit på din TV, då är det dags att dyka in i din konsol menyn. För Xbox, du vill tryck på Xbox-knappen, gå till “Inställningar” öppna ” – Video Val,” och slå på alla HDR och 4K alternativ. För PS4, gå till startskärmen, öppna “Ljud och Skärm” – menyn och justera din lösning i “Video Output Settings.”

En del TV-Appar som Skulle kunna Tala om för Dig När Du Tittar på 4K

Medan Tv-apparater i allmänhet inte visa denna information i sina egna gränssnitt, vissa streaming-appar skulle kunna tala om för dig. Naturligtvis, detta är endast användbart för den enskilda tillämpningen.

YouTube TV-app, till exempel, har en praktisk “Statistik för Nördar” alternativet som visar din nuvarande upplösning, anslutningshastighet och andra nördiga info.

Öppna ett videoklipp väljer du de tre punkterna, och öppna den “Statistik för Nördar” alternativet (insekten). Sedan, ett överlägg som kommer att ge dig din nuvarande video upplösning. Gå tillbaka till detta öppna när du är redo att dölja overlay.

Vid sidan av den video som är aktuella resolutionen är en optimal lösning. Optimal upplösning är beräknad baserat på din tv: s verkliga upplösning, och det bör vara identisk med din nuvarande upplösning. Om din nuvarande upplösning som inte matchar den optimala upplösningen, så kolla din anslutningshastighet. Om den optimala upplösningen för video är inte 4K på din 4K TV, då videon i sig är inte i 4K. (Tänk på att 4K är tekniskt 3,840 x 2,160. Människor “4K” hålla det enkelt).

LÄS NÄSTA

  • “Vad är en TTY på Linux? (och Hur man Använder en tty-Kommando)
  • “Hur Alexa Lyssnar för att Vakna Ord
  • “Hur Värdering en Billig Amazon Prime Abonnemang för Prime Dag
  • “Hur Stream UFC Fight Night 155 de Randamie vs. Ladd Online
  • “Hur man kan Snabba Upp Din Internet-Anslutning