Hur man kan Snabba Upp Din Internet-Anslutning

0
191
Tero Vesalainen/Shutterstock.kom

Internet-anslutningar kan alltid bli snabbare. Om dina nedladdningar kryper, streaming känns som ett bildspel, eller om du bara vill maximera din hastighet, här är hur du kan påskynda anslutningen.

Beroende på din Internet Service Provider (ISP), kan du ofta få snabbare hastigheter genom att kalla dem (eller besöka deras hemsida) och uppgradera till ett dyrare plan. Månadsfakturan kommer att gå upp, men så kommer din hastighet. Innan du gör det, men här är några tips som kan snabba upp din anslutning.

Optimera Din Wi-Fi och Lokala Nätverk

Många frågor med lokala nätverk, särskilt de som använder Wi-Fi, är att skylla för dålig Internet-hastigheter. Innan du tittar på din Internet-anslutning, är det värt att se din lokala nätverk är upp till par.

Den mest grundläggande fix för dålig prestanda är att stänga av din router (och modem, om det är separata), räkna till tio, och slå sedan på den igen. Detta kallas “power-cykling” din router, och det kan ofta snabba upp saker och ting.

Om du använder Wi-Fi i stället för fast Ethernet, det är en bra idé för att minimera störningar från nätverk i närheten, eftersom dessa kan orsaka hastighet dips och nätverk drop-outs. Om du ser en hel del av andra nätverk på dina enheter när du ansluter till ditt hem Wi-Fi, kommer du sannolikt att dra nytta av att plocka en Wi-Fi-kanal som erbjuder minst störningar.

Om du har en modern router som har stöd för 5 GHz-bandet, bör du använda det överallt där det är möjligt. Använder 5 GHz-bandet resulterar i snabbare hastigheter och mindre störningar. Om du har en 802.11 ac-kompatibel, dual-band router, kommer du att se två nätverk visas när du ansluter. Du kan namnge dem enligt din router setup. De flesta routrar har anvisningar för att komma åt detta gränssnitt är tryckt på sidan av enheten.

När du är inloggad på, det är värt att ladda ner och installera någon ny firmware som är tillgängliga för din router. Var hittar detta skiljer sig åt beroende på tillverkare och modell du använder, så leta efter “Software Update” eller något liknande.

Du bör inte använda ett oskyddat trådlöst nätverk. Om ditt nätverk är öppna, vem som helst kan hoppa på den och sap din bandbredd. Se till att din är ett säkert nätverk med WPA2 (AES) när så är möjligt. Med detta aktiverat alla enheter kräver ett lösenord för att ansluta.

Förbi helt trådlöst och via en kabelansluten Ethernet-anslutning erbjuder de bästa lokala nätverkets prestanda. Du kan också prova att flytta din router till en bättre plats, närmare det område där du använder din trådlösa enheter oftast.

Slutligen, om din router är gamla (allt från två till fem år) överväga att köpa en ny. Nätverksutrustning sällan får en paus, och problem kan uppstå beroende på hur hårt du använder den. Nyare routrar stöder snabbare Wi-Fi-standarder, som 802.11 ac. För bästa täckning, kanske du vill överväga en maskstorlek Wi-Fi-systemet.

Ett gammalt modem kan vara din hastighet problemet. Om du inte får den hastighet du betalar för, och som du köpte modemet direkt för länge sedan, kan det vara dags att uppgradera.

RELATERAT: Hur man Får ett Bättre Trådlös Signal och Minska Trådlöst Nätverk Störningar

Testa Din Hastighet

Med ditt lokala nätverk körs optimalt, det är dags att testa din Internet hastighet. Du kan göra detta med hjälp av en tjänst som Speedtest.net, Fast.com eller ens Google. Om möjligt, köra testet från en bärbar dator via en Ethernet-anslutning eller flytta enheten du testar så nära routern som möjligt.

Se till att köra den hastighet testet, samtidigt som du inte aktivt använder din anslutning. Om du är strömmande eller ladda ner på samma gång, kommer du sannolikt att få ett lägre resultat.

Du kan köra testet några gånger för att få den mest tillförlitliga resultat. Nu jämför den hastighet du får med den hastighet som du ska få. Det är ovanligt för verkliga Internet hastigheter för att matcha de som annonseras av tjänstleverantören, men du bör få någonstans nära under lågtrafik.

Ibland, dåliga hastigheter kan tyda på ett problem som endast kan åtgärdas av tjänstleverantören. Det kan handla om att byta ut kablar eller installera nya kopplingspunkter. Innan du plocka upp telefonen, men det är bäst att testa de processer som anges nedan. Detta sätt, du kan berätta för din tjänstleverantör du har provat allt på slutet för att åtgärda problemet.

Någon gräns för Hur Mycket Bandbredd Du Använder

Din Internet-anslutning ger dig en begränsad mängd bandbredd, som måste delas mellan alla enheter på ditt nätverk. Ju fler enheter som använder Internet på en gång, desto mindre bandbredd som det är att gå runt. Att begränsa hur mycket du göra på en gång kan avsevärt förbättra din Internet hastighet.

Vissa aktiviteter förbrukar en hel del bandbredd, till exempel:

  • Stora nedladdningar
  • Direktuppspelning av innehåll, särskilt 4K-eller 1080p-video
  • Wi-Fi-kameror och ringklockor
  • BitTorrent överföringar, inklusive uppströms trafik på vissa anslutningar (ADSL, till exempel)

Försök att isolera en enhet som kanske använder mer än sin beskärda del av bandbredd. Be andra familjemedlemmar eller housemates om de ström en hel del video eller ladda ner filer via BitTorrent. Det kan vara så att du får Internet hastighet du betalar för, men du försöker göra för mycket på en gång på din nuvarande plan.

Om du misstänker att detta är fallet, kan du inte ändra några beteenden för att försöka hjälpa. Lämna stora nedladdningar tills sent på natten när ingen är vaken (du kan schemalägga mest BitTorrent-klienter). Ange din smartphones och tabletter för att uppdatera automatiskt, så ladda ner de filer de behöver på natten samtidigt som laddning.

Om din router har stöd för det, möjligt för Quality of Service (QoS) på kontrollpanelen. Denna funktion aktier bandbredd mer effektivt och förhindrar att vissa aktiviteter (såsom torrent-nedladdningar) från att föra allt till ett tvärstopp.

Ändra Dina DNS-Servrar

Domain name system (DNS), som är internets adressbok. DNS löser domännamn (som howtogeek.com) i serverns IP-adresser på vilken data som är lagrad. Den hastighet med vilken DNS-servrar fungerar skiljer sig avsevärt. En långsam DNS-server innebär längre väntetider (mer latens) när du ansluter till webbplatser.

Ibland, ditt val av DNS-servern påverkar vilka IP-adresser som du serveras—särskilt när webbplatser sprida belastningen av sin trafik med hjälp av content delivery networks (Cdn).

Som standard kan du använda din tjänsteleverantör har tilldelats DNS-servrar. Att dessa sannolikt inte kommer att vara den snabbaste tillgängliga för dig. Ett bättre val är att använda DNS-servrar som tillhandahålls av Google (8.8.8.8 och 8.8.4.4) eller CloudFlare (1.1.1.1). För bästa resultat, kör ett enkelt test för att hitta den bästa DNS-servrar baserat på din geografiska läge.

Det bästa sättet att genomföra ändringar av DNS-är på din router. Genom att ändra DNS-server på ditt nätverk hårdvara, du kommer att se förbättringar på varje enhet som ansluter till den. Alternativet är att ändra dina DNS-servrar på varje enhet du använder.

Vara Uppmärksam på Programvara

Programvara kan också orsaka problem med Internet hastighet. Något som kan vara kraftigt använda din anslutning medan du kör i bakgrunden. Windows-användare kan starta aktivitetshanteraren (Ctrl+Alt+Del) för att visa en lista över processer som körs. Sortera efter “Nätverk” – kolumnen för att se vilka processer som använder din nätverksanslutning. Döda allt du inte behöver.

På en Mac kan du göra samma sak genom att starta aktivitetskontroll, navigera till fliken “Nätverk” och sedan sortering av “Skickas Byte” för uppströms eller “Rcvd Byte” för nedströms. För både Windows-och Mac-system, är det viktigt att identifiera de processer så att du kan förstå varför den programvara är att använda din anslutning. Sök på Internet för någon process namn som inte är omedelbart uppenbara och avgöra om du behöver appen eller inte.

Skadlig programvara och virus kan också vara en källa till oönskad nätverk aktivitet, särskilt på Windows-maskiner. Kör en virus scan på Windows regelbundet för att skydda dig själv. Mac-användare kan kolla in anti-malware verktyg som har utformats för Mac. Linux-användare har i allmänhet inte oroa dig för skadlig kod.

Om din dator är långsam i allmänhet, surfning är sannolikt att vara trög också. Att begränsa antalet flikar som du har öppna samtidigt hjälper till med detta. Du bör också upprätthålla en 10-20 GB buffert ledigt utrymme på din hårddisk när alla gånger. Lär dig att skapa ledigt utrymme på Windows-eller hur till hålla din Mac i trim.

På mobila enheter, Opera Mini ger en snabbare att surfa på internet, särskilt på äldre enheter.

ISP Strypning Du? Använda en VPN –

“Strypning” är när din ISP begränsar vissa typer av trafik. Det kan till exempel prova att begränsa data-intensiva aktiviteter, som fildelning och video. Det kan också begränsa vissa typer av trafik (som BitTorrent överföringar) eller hela domäner (som youtube.com).

Om prestanda är särskilt illa när du gör vissa saker på nätet men inte andra, din ISP kan vara strypning din anslutning. Du kan till exempel långsam direktuppspelning när du försöker titta på videor, men webbsökningar last i en blixt. Du kan enkelt testa om du blir strypt med hjälp av ett virtuellt privat nätverk (VPN) för att dölja din online-aktivitet.

Ansluta till ett VPN kommer att orsaka din Internet hastighet långsam något. Hur mycket beror på hur långt du är från servern. Du kan rätta till detta genom att välja en VPN-leverantör med servrar närmast din geografiska plats.

Försök att isolera vilka aktiviteter som orsakar nedgången. Ansluta till ditt VPN, och sedan försöker de aktiviteter igen. Om det inte finns en märkbar skillnad, du kommer inte att bli strypt. Men om du märker att saker och ting är igång mycket smidigare bakom en VPN, du kanske vill ha en sträng ord med din ISP.

När Är det Dags att Ringa Din operatör?

Om du är nöjd med att långsam Internet-hastigheter är inte ditt fel, och den hastighet du får är betydligt lägre än vad du betalar för, det är tid att tala till din INTERNETLEVERANTÖR. Likaså om du misstänker att du blir strypt, bör du också ta upp frågan med dem.

Låt din ISP veta att du är missnöjd med den service du får. Om de inte är mottagliga, hotar att lämna kunna förmå dem att åtgärda problemet. Men om du inte att komma någonstans och har möjlighet att välja en annan leverantör, fundera på att byta.

LÄS NÄSTA

  • “Hur man Lägger till Alexa till Din Smart-Spegel
  • “Hur för att Kryptera och Dekryptera Filer Med GPG på Linux
  • “Hur Brottslingar För Telefoner i Ditt Namn (och Hur att Stoppa Dem)
  • “Windows 7 juli 2019 Security Patch Innehåller Telemetri
  • “Hur för att Öppna RAW-Filer på Windows-10