Varför Telefoner Explodera? (Och Hur man kan Förhindra Det)

0
58
HomeArt/Shutterstock

Varje åren, exploderande telefoner hitta ett sätt att dominera nyheterna cykeln. Och även om dessa olyckor är otroligt sällsynta, de är lite svåra att förstå. Varför telefoner explodera? Och hur vet jag att min telefon kommer inte att explodera?

Thermal Runaway Orsakar Explosioner Telefon

När ett Li-ion batteriet exploderar eller fångster brand, det är som genomgår en process som kallas ” thermal runaway. Denna process kan vara lite svårt att förstå, så vi får hålla det kort, koncist, och utan tät vetenskaplig jargong.

Litium-jon-batterier innehåller massor av Li-ion celler. Var och en av dessa celler har en kritisk temperatur—tänk på det som en kokpunkt. När den kritiska temperaturen i en cell är nått (på grund av yttre värme, överladdning, skada eller dålig tillverkning), det går in i en exoterm uppdelning. I grund och botten, i cellen börjar att släppa massor av värme.

Wikipedia

Detta sparkar igång processen av thermal runaway, som är i huvudsak en positiv feedback-loop (som när man lägger en mikrofon bredvid en högtalare). När en cell kommer in exoterma uppdelning och släpper värme, dess angränsande celler som är avsedda för att slå sina egna kritiska temperaturer. Beroende på hastigheten av denna process, ett batteri kan lugnt fräsa ut, fatta eld, eller skapa en mindre explosion.

Nu när vi förstår den process av thermal runaway, det är mycket lättare att sätta fingret på hur, när och varför telefoner (bland annat Li-ion-enheter) explodera.

Om din telefon eller annan enhet som har ett svullet batteri, dock, du vill göra något åt det just nu.

RELATERAT: Vad Göra När Din Telefon eller Laptop Har ett Svullet Batteri

Glöm inte att Lämna Din Telefon i Bilen

Om du bor i ett dåligt område, är du förmodligen medveten om att bilen batterier fungerar bäst när de är lite varma—säg, 80 grader Fahrenheit. Du är förmodligen också medveten om att för mycket värme kan förstöra ett batteri, tillsammans med andra komponenter i en bil. Tja, det samma gäller för telefonen batterier.

När ett Li-ion batteri utsläpp vid en hög temperatur (sitter utanför eller i en bil), dess celler kan bli lite instabil. De får inte in en exoterm uppdelning, men de kan permanent kort, försämras, eller (märkligt nog) gaser som syre och koldioxid. Dessa gaser kan orsaka att batteriet blåses upp som en ballong, vilket skapar ett tryck (energi som kan orsaka en explosion) eller kompromiss batteriet struktur.

Naturligtvis, kan processen accelerera om en Li-jon laddas samtidigt som en hög yttre temperatur. Det är därför de flesta telefoner kommer att stoppa laddningen eller läggs ned om de blir för varma.

Som sagt, telefonen förmodligen inte kommer att explodera efter att bli kvar i en varm bil för en dag. Och medan permanenta shorts och tryck byggs kan leda till thermal runaway, dessa långsamma former av mekaniskt slitage orsakar vanligen ett batteri för att bryta innan det har möjlighet att explodera. Plus, telefoner och Li-ion batterier har inbyggda säkerhetsfunktioner som förhindrar att långsamt bildar mekaniska problem kan ta sig ut från sidan. Tänk bara på att de säkerhetsdetaljer som oftast leder till döden för din telefon.

Använd Pålitlig eller Certifierade Laddning Enheter

Generellt sett, alla laddare kommer att arbeta med alla enheter. Gamla eller billiga micro-USB-kabel kommer att arbeta med nyare telefoner, och en helt ny super snabb laddare kommer att arbeta med gamla enheter. Men du bör nog hålla med tillförlitlig laddare från bra företag, eller laddare som har godkänts av telefonens tillverkare.

Billiga eller obestyrkta laddare (speciellt crappy trådlös laddare) kan generera överskott av värme och skada telefonens batteri. Vanligtvis, denna skada inträffar under en lång period, och det leder till att “bubblor” eller shorts i telefonens batteri. Igen, denna typ av slow-bildar mekaniska skador kommer nästan alltid sönder telefonen innan det kan brista i lågor.

Casezy Idé/Shutterstock

Men oroa dig inte, en billig laddare kommer inte “överpris” telefonen (även om det utan tvekan skulle orsaka en explosion). Mobiltelefoner har inbyggd spänningsbegränsare att förhindra överladdning eller laddning som är “för fort” för batteriet att hantera.

Att hitta rätt laddare till telefonen är förvånansvärt lätt. Du kan köpa en laddare direkt från telefonens tillverkare, kontrollera Amazon recensioner för laddaren innan du köper den, eller göra en Google-sökning för din telefon namn med orden “bästa laddare.” Om du har en Apple-enhet, bör du också se upp för MFi-certifierade laddare, och om du köper en trådlös laddare, leta efter en Qi-certifierade enheten.

Inte Böja eller Hugga Din Telefon

När ett Li-ion batteri är fysiskt skadad, det kan orsaka kortslutning, bygga upp gaser, eller brast i lågor på plats. Om du tar isär telefonen eller bryta det för skojs skull, det är inte ett problem som du behöver oroa dig för. När släppa en telefon, viktiga komponenter som visas kommer vanligtvis att bryta innan batteriet tar skada.

Varför händer detta? Tja, Li-jon-batterier innehåller en tunn skiva av litium och en tunn skiva av syre. En elektrolyt lösning som skiljer dessa lakan. När denna lösning är sönder eller punkteras, lager av litium och syre att reagera, som initierar en exoterm uppdelning och thermal runaway.

I vissa fall kan detta inträffa under ersätta telefonens batteri. Punktera eller böja ett Li-ion kan skapa mekaniska fel, och om ett batteri inte är korrekt hanteras under installationen, kan fatta eld (omedelbart eller över tid). Nyligen, en kvinnas iPhone fattade eld efter att hon hade batteriet byts ut på en inofficiell verkstad, och vissa Apple-Butiker har behandlat bränder samtidigt som ersätter iPhone-6-batterier.

Också, bara som en sida noterar, inte sticka batterier för skojs skull. Du kanske kan undvika en brand eller en mindre explosion, men du kommer inte att kunna undvika den giftiga gas som släpps genom en brinnande li-ion batteri.

De flesta Telefonerna Explosioner på Grund av Dåligt Tillverkning

Medan överladdning och överhettning låter som farliga, batteri-spricker mardrömmar, de sällsynta fall orsaka bränder eller explosioner. Långsamt bildar mekaniska fel tenderar att bryta ett batteri innan den har en chans att komma in thermal runaway, och inbyggda säkerhetsfunktioner för att förhindra att dessa fel från att komma ut för hand.

Istället, en telefon öde bestäms vanligen under tillverkningsprocessen. Om en telefon är avsedd att explodera, då det inte finns mycket du kan göra åt det.

asharkyu/Shutterstock

Li-ion batterier som innehåller litium, ett otroligt instabil metall. Att oron är stor för att hålla och överföra el, men det kan vara förödande då felaktigt blandat med andra metaller. Tyvärr, Li-jon batterier har också innehålla nickel, kobolt och grafit. Under tillverkningsprocessen, dessa metaller kan bilda avlagringar på tillverkning av utrustning, som sedan kan förorena ett Li-ion batteri inälvorna och orsaka kemisk instabilitet, kortslutning, och explosioner.

Fattiga församlingen kan också vara ett problem. Som en skyskrapa eller en bil, Li-ion batterier är svetsade ihop från en mängd olika bitar, och dålig svetsning kan skapa en hel del elektriska motstånd. Detta motstånd (friktion) genererar värme, vilket kan orsaka kortslutning och mekaniska problem under en mycket kort period.

Koppla av, Telefonen Förmodligen inte Kommer att Explodera

Under hela Galaxy Note 7 kontroverser, mellan 90 och 100 Not 7s exploderade, fattade eld, eller överhettad. Det är mindre än 1% av de 2,5 miljoner Observera 7s att Samsung levereras till butikerna. Visst, Samsungs globala minns förmodligen hållit dessa siffror kommer från någon högre, men det är klart att telefonen explosioner är extremt sällsynta.

Som sagt, du bör ändå vara uppmärksam på att explodera telefoner. Undvik att köpa telefoner som är helt nytt, och göra en snabb Google-sökning innan det blir en ny telefon. Och medan slow-bildar mekaniska problem sällan leda till telefonen explosioner, det är inte en risk som är värd att ta. Lämna inte telefonen på varma bil, försök att använda tillförlitliga eller certifierade laddning enheter, och snälla, inte sticka eller böja telefonen.

RELATERAT: att Avslöja batteritid Myter för Mobiltelefoner, Surfplattor och Bärbara datorer

Källor: Naturlig Kommunikation/PMC, Batteri Universitet, Batteri, Michigan Engineering

 

LÄS NÄSTA

  • “Hur man Ställer Upp en Smart Sovrum
  • “Steam inte Stöd för Ubuntu 19.10 och Framtida Utsläpp
  • “Hur du Gör Din Dum Fönster luftkonditioneringen Smart
  • “Microsofts Nya Windows Terminal Är Nu Tillgängliga
  • “Hur man Rapporterar en Falsk Företagsuppgifter på Google Maps