Hur Gör Smarta Hem-Arbete?

0
86
Alexander Kirch/Shutterstock

Smarthomes är som alla andra hem, bara med en extra kontroll alternativ för ljus, pluggar, termostater, och mer. Men dessa extra kontroller införa komplexitet, och förstå hur de fungerar kommer att hjälpa dig att bygga en bättre smarthome.

Vi har i det förflutna vad en smarthome är, och även erbjudas råd för nav, röst assistenter som Alexa och Google Assistent, och hur man ställer upp en smarthome på en budget. Men om du ställer upp din första smarthome eller att uppgradera en befintlig smarthome, är det viktigt att förstå hur de fungerar som du gör beslut om vad du ska lägga till det. Och med smarthomes, det handlar om radio och hjärnor.

Din Smarta Prylar Är Radio-Powered

När det kommer till enheter som din smarthome, de har alla något gemensamt: en radio. Oavsett om det är Wi-Fi, Zigbee, Z-wave, Bluetooth, eller egen, den stora skillnaden mellan din smarta enhet och en icke-smart-versionen är en radio.

Men att radio inte ge dina glödlampor, proppar och dörrklockan någon intelligens. Det är det för kommunikation. Du kanske tror att dina enheter som kommunicerar direkt med din telefon eller surfplatta och vice versa, men det är oftast inte sant. Och även i fall där det är, som Bluetooth, som alltid är slutet på historien. Nästan alla dina smarta enheter som kommunicerar med en mellanhand, hjärnan i din smarthome om du kommer.

RELATERAT: ZigBee vs Z-Wave: att Välja Mellan Två Stora Smarthome Standarder

Din Smarthome Kräver en Hjärna, Ibland Mer Än En

Denna bild innehåller fem som är “hjärnan” för smarthome kommunikation.

Genom att nu, du bör veta när du pratar med din Echo-eller Google-Hem-enheter; de överför din röst till Amazon och Google-servrar för tolkning. Utan den processen, röst assistenter inte förstå ett ord av vad du säger. Sanningen är att nästan alla (om inte alla) din smarta prylar som fungerar på samma sätt. Innan din smarta dörrklockan video når telefonen, det färdas genom dörrklockan tillverkarens servrar. När du trycker på off-knappen i Philips Hue-app, som signalen går från din smartphone till din trådlösa router, till Philips hub. Som nav kommunicerar sedan med dina Hue-glödlampor för att stänga av dem.

Tänk på servrar eller nav (och ibland båda) som hjärnan i din smarthome. Det är där intelligensen ligger. Inte i prylar sig själva, och inte i appar eller fysiska fjärrkontroller som du använder för att interagera med dem. Och de servrar och hubbar kan extra förmågor utöver på och av. De ger rutiner, ansiktsigenkänning, automatiseringar, röststyrning och mycket mer.

Men sak att hålla i åtanke är att din smarthome kan ha mer än en uppsättning av hjärnor. Ditt Google-Hem ansluts till Google-servrar, din Philips Hue-glödlampor ansluta till en Philips-hub, Lutron till dess nav, och så vidare.

Vissa tillverkare design enheter att kommunicera med universal hubbar, som Z-wave enheter som ansluter till en SmartThings eller Hubitat hub. Men du kan fortfarande behovet av att involvera andra företag servrar och nav för samverkan mellan alla dina enheter. Philips Hue-glödlampor kan arbeta med en SmartThings nav, till exempel, men att de fortfarande använda Philips Navet i processen.

RELATERAT: Alexa, Siri och Google inte Förstå ett Ord av vad Du Säger

Fler Hjärnor Innebär Mer Prylar, Mer Komplikation, och Kanske till och Lag

sdecoret/Shutterstock

Att veta att din smarta enhet kommunicerar med något (en hubb, en server, etc.) är viktigt eftersom smarthomes fungerar bäst när allt fungerar tillsammans. Om du föredrar att prata till ditt hem för att kontrollera det, men ditt ljus fungerar inte med Alexa, då kan det liksom inte vara en smarta ljus.

Tack och lov, hårdvarutillverkare förstå detta och försöker oftast att arbeta med så många olika tjänster som möjligt. Så om du har som redan är etablerad på en viss lampa varumärke när du lägger till rörelsesensorer, du behöver för att dubbelkolla att de kommunicerar med dina glödlampor. Men precis allt, du vill uppmärksamma hur de interagera.

Varje ytterligare “hjärnan” i kedjan introducerar poäng av misslyckanden och chanser av lag. Tänk dig till exempel att du skapar en rutin som visar på ditt vardagsrum tänds när du kommer hem och låser upp dörren. Om din smarta lås fungerar på Wi-Fi och dina lampor på Z-wave, då de uppgifter som du har fått komma hem måste resa från din lock till routern, smart lock moln, tillbaka till din router, ditt nav, så att dina lampor. Längs vägen, molnet och nav kommer att se data och bestämma vad de ska göra med det.

Dessa extra utflykter införa lag. Det kan mindre eller mycket märkbar beroende på hastighet på ditt internet, kan de enheter som är involverade, och den servrar och nav. En helt lokalt styrda systemet (alla Z-wave genom en molnfri knutpunkt som Hubitat eller HomeSeer till exempel) kommer nästan alltid att arbeta snabbare än ett system som använder molnet. Men att ge upp molnet kan begränsa vilka enheter som du kan använda, och även hindra röststyrning som uteslutande bygger på cloud-servrar för att fungera.

Utöver misstolkas data, och en annan punkt misslyckande för “multi-brained” hem är när en enhet som tillverkaren går i konkurs eller förändringar rättigheter. Din hubb kan sluta arbeta, eller den tjänst som du använder (som Boet) kan skära av tillgången helt och hållet. Och din smarthome kan bryta på grund av det.

Lägga Till Ytterligare Enheter Eftertänksamt

Välja en plats för att kontrollera dina grejer, och håll dig till det.

Det är inte att säga att ditt hem inte kan arbeta bra med ett bra utbud och blandning av radio typer och tillverkare. Ibland är den bästa lösningen innebär att kliva utanför din nuvarande blandning. Du kommer inte hitta Ecobee Glödlampor (åtminstone inte ännu), men det betyder inte att du inte bör använda smarta lampor i samband med din Ecobee Termostat.

Men ju mer du kan begränsa hoppar du göra genom olika hubbar och servrar, bättre att ditt hem kommer att bli. Och när det är oundvikligt, försök att välja en “dominerande” eller “kontroll” i hjärnan. Så mycket som möjligt, skicka dina enheter via en “hub”, om att vara en smarthome-hubb eller en röst assistent. Genom att ge kontrollen till en tjänst, du kommer åtminstone begränsa app att hoppa av när det blir dags att skapa rutiner, automatiseringar, och även grundläggande kontroller.

Och din bästa insats för att hålla kontroll på hur din smarthome prylar interagera är att börja med en god förståelse av hur de samverkar och vad som styr dessa interaktioner.

LÄS NÄSTA

  • “Vad Kommer att Hända med Din Huawei eller Ära Telefon?
  • “Kommer en Smart Kontakt Betala För sig Själv?
  • “Hårdvara Säkerhet Nycklar Får Återkallas, Är De Säkra?
  • “Google Drive och Bilder Är att Dela: Vad Du Behöver Veta
  • “Här är Varför iOS 13 Gör att jag Vill ha en iPhone