Ska Du Rensa Systemets Cacheminne på Din Android-Telefon?

0
116

Vissa Android-telefoner för att lagra temporära filer som används för saker som OS-uppdateringar i en cache partition. Du kanske har sett rekommendationer på nätet tyder på att du klara denna partition från tid till tid—men är det en bra idé?

Vad Är det System Cache och Vilka Data som Är Lagrade Där?

För en tid sedan, i dagar innan Nougat, Android används ett system för att lagra cache-system update-filerna. Android har sedan dess flyttat från detta, utan föredrar en annan metod för att installera uppdateringar.

Många moderna telefoner har inte ens en system cache nu. Om din dator har ett system cache, det kommer att ligga på en separat partition från din primära telefon lagring. Filer som lagras det inte tar upp någon av användaren lättillgänglig plats för att rensa ditt system cache kommer inte att tillåta dig att ladda ner något nytt program, spara filer, eller spara mer katt foton.

Systemet cache-minne är också olika från cachelagrade app data, som är data som lagras av appar och specifikt för den aktuella appen. Till exempel Spotify butiker streamad musik i sin cache-fil för snabbare (och offline) uppspelning. Varje app har sin egen cache-fil som är separat från systemet cache-filen och tar upp användaren lättillgänglig plats. Rensa cache är ett bra sätt att frigöra utrymme—kom bara ihåg att appen kommer att återskapa den cache som du använder den, så att rensa det är inte en permanent lösning om du behöver mer utrymme.

RELATERAT: Varför Android Inte Längre Behöver en Cache Partition

Bör Du Torka av System Cache?

Torka av system cache bör inte orsaka några problem, men det är också sannolikt inte att hjälpa mycket heller. De filer som är lagrade tillåta att enheten ansluter ofta refererad information utan att behöva bygga om det hela tiden. Om du torka cache, kommer systemet att bygga upp dessa filer nästa gång telefonen behöver dem (precis som med app cache).

Även om vi inte rekommenderar att du rensar systemet cache—särskilt regelbundet, eller utan anledning—det finns tillfällen då det kan hjälpa. Till exempel, ibland, dessa filer kan skadas och orsaka problem. Om du upplever problem på telefonen och du är ute på alternativ, är du välkommen att ge det ett försök.

Hur du rensar Din Telefon System Cache

Som nämnts, vissa telefoner inte har ett system cache partition. Vi testade flera telefoner, och endast de av OnePlus och Alcatel tillät oss att rensa cache-minnet. Samsung Galaxy, Google Pixel, och telefoner från Oppo och Ära hade inget sådant alternativ, till exempel. Som med många saker i Android, din lycka kan variera.

Att torka telefonen system cache, först kommer du behöver för att starta om enheten i återställningsläge. Att göra så, att stänga av enheten, tryck och håll ström-och volym ner-knappen tills telefonen befogenheter tillbaka på. Om detta inte fungerar, knappen kombination kan vara annorlunda på din enhet, se dokumentationen om det behövs.

Du kan bli ombedd att ange ett lösenord. Om så är fallet, ange ditt lösenord för att låsa skärmen mata in återställningsläge.

På vissa enheter, pekskärmen kan fungera i återhämtning, så att du kan peka på det alternativ du vill välja. På andra, du kommer att behöva navigera i de olika alternativen genom att trycka på volym upp-och ner-knapparna, använda power-knappen när “enter” – tangenten.

Här processen kommer att bero på din enhet, men du kommer att titta efter en “Wipe cache” alternativ av något slag. Du kan behöva konsultera dokumentationen för din enhet om du har frågor.

När du har hittat rätt alternativ, men välj det. Eftersom detta är ett oåterkalleligt beslut, vissa enheter kan be dig att bekräfta att du vill fortsätta. När du bekräftar, det ska bara ta ett par sekunder för att radera partitionen ren.

När den är klar, använd alternativet starta om i recovery för att starta telefonen tillbaka till OS. Telefonen kommer att starta upp normalt, och du är all set!