Hur kan man Kontrollera vilket grafikkort (GPU) Är i Din PC

0
349
Gorodenkoff/Shutterstock

Alla datorer har grafikkort som hanterar allt från ritning skrivbordet och avkodning av video till rendering krävande PC-spel. De flesta moderna Datorer har graphics processing unit (Gpu) från Intel, NVIDIA eller AMD.

Medan datorns CPU och RAM är också viktigt, GPU är oftast den mest kritiska komponenten när det gäller att spela PC-spel. Om du inte har en tillräckligt kraftfull GPU, du kan inte spela nyare spel PC—eller så kan du ha för att spela upp dem med lägre grafiska inställningar. Vissa datorer har låg effekt “ombord” eller “integrerad” grafik, medan andra har kraftfulla “särskilda” eller “diskret” grafik kort (kallas ibland grafikkort.) Här är hur att se vad grafikkortet är i din Windows-PC.

På Windows-10, kan du kontrollera din GPU information och användning av information direkt från Task Manager. Högerklicka på aktivitetsfältet och välj “Task Manager” eller tryck Windows+Esc för att öppna det.

Klicka på “Performance” – fliken längst upp i fönstret om du inte kan se flikarna klickar du på “Mer Info.” Välj “GPU 0” i sidomenyn. GPU-tillverkare och modellnamn visas i det övre högra hörnet av fönstret.

Du ser också annan information, till exempel den mängd dedikerat minne på GPU, i det här fönstret. Windows 10 aktivitetshanteraren visar din GPU användning här, och du kan också visa GPU användning av programmet.

Om ditt system har flera Grafikprocessorer, du kommer också att se “GPU 1” och så vidare här. Alla representerar olika fysiska GPU.

På äldre versioner av Windows, till exempel Windows 7, kan du hitta denna information i diagnostikverktyget för DirectX. För att öppna den, tryck Windows+R, skriv in “dxdiag” i Kör i dialogrutan som visas, och tryck på Enter.

Klicka på “Visa” – fliken och titta på “Namn” – fältet i avsnittet Enhet. Annan statistik, såsom mängden grafikminne (VRAM) inbyggd i din GPU, finns också här.

Om du har flera Grafikprocessorer i ditt system, till exempel, som i en bärbar dator med en strömsnål Intel GPU för användning på batteriet och en hög effekt NVIDIA GPU för att använda samtidigt som den är inkopplad och spel—du kan kontrollera vilken GPU ett spel använder från Windows 10 appen Inställningar. Dessa kontroller finns också inbyggd i NVIDIA Kontrollpanelen.

RELATERAT: Hur att Övervaka GPU Användning i Windows Task Manager