Vad är Algoritmer och Varför vill De Göra Människor Obekväma?

0
87
Afrika Studio

“Algoritm” är ett ord som kastas runt en hel del. Men när vi bygga samtal kring YouTube eller Facebook algoritmer, vad är det egentligen vi talar om? Vad är algoritmer och varför människor klagar på dem så mycket?

Algoritmer Finns Instruktioner för Problemlösning

Vi lever i en värld där datorer är endast vagt förstås, även om de genomsyrar varje ögonblick av våra liv. Men det finns ett område för datavetenskap, där vem som helst kan förstå grunderna i vad som händer. Att området datavetenskap kallas programmering.

Programmering är inte glamoröst arbete, men det är grunden för all programvara från Microsoft Office till robocallers. Och även om dina kunskaper i programmering härrör enbart från dåliga 90-talet filmer och off-beat nyheter rapporter, behöver du förmodligen inte att någon ska förklara för er vad en programmerare inte. En programmerare skriver kod för en dator, och datorn följer den instruktion som kod för att utföra uppgifter och lösa problem.

Tja, i world of computer science, en algoritm är bara ett finare ord för kod. Någon instruktion som talar om för en dator hur man kan lösa problem är en algoritm, även om uppgiften är super enkelt. När du slår på datorn, det följer en uppsättning av “hur man slår på” instruktioner. Det är en algoritm som på jobbet. När en NASA-dator använder raw radio wave data för att göra ett fotografi av yttre rymden, som också är en algoritm på jobbet.

Ordet “algoritm” som kan användas för att beskriva alla uppsättning instruktioner, även utanför området för datorer. Till exempel, din metod för att sortera bestick i en låda är en algoritm som är din metod av att tvätta händerna efter att ha använt toaletten.

fizkes/Shutterstock

Men, så här är det: Dessa dagar, ordet “algoritm” tenderar att vara reserverade för vissa mycket specifika tech samtal. Du behöver inte höra folk prata om “grundläggande matematik” algoritmer eller “MS Paint graffiti funktionen” algoritmer. Istället kan du höra Instagram-användare klagar vän förslag algoritmer, eller privatlivet bashing Facebook data samling algoritmer.

Om “algoritm” som är en allomfattande term for computational instruktioner, så varför använder vi det nästan uteslutande för att beskriva förvirrande, magiska, och onda aspekter av den digitala världen?

De flesta Människor som Använder “Algoritmer” och “Machine Learning” Omväxlande

I det förflutna, programmerare och pop kultur avses de flesta computational instruktioner som “kod”. Detta är sant i dag, för det mesta. Maskininlärning är stor, molnigt område av datorer där vi tenderar att använda ordet “algoritm” i stället för “kod”. Detta har, förståeligt nog, de bidragit till den förvirring och oro kring ordet “algoritm.”

Machine learning har funnits under en lång tid, men det har bara blivit en stor del av den digitala världen de senaste 15 åren. Medan maskinen lärande låter som en komplicerad idé, det är ganska lätt att förstå. Programmerare kan inte skriva och testa specifik kod för varje situation, så att de skulle skriva kod som kan skriva själv.

Tänk på det som en mer praktisk form av artificiell intelligens. Om du kategorisera nog av din chef ” e-postmeddelanden som skräppost, så att din e-postklient kommer att börja gå all din chef mail i spam-mappen automatiskt. På samma sätt som Google använder maskininlärning för att se till att YouTube sök resultaten vara relevanta, och Amazon använder maskininlärning att föreslå vilka produkter du bör köpa.

Naturligtvis, maskininlärning är inte alla fina och dandy. Namnet “machine learning” låter läskigt nog att göra en del människor obekväma, och några av de populära användningsområden för maskininlärning är etiskt tvivelaktigt. De algoritmer som Facebook använder för att data-gruvan eller användare på webben är ett föga smickrande exempel på maskininlärning.

I de trycker på, du kommer att höra om “Googles algoritm” för att rangordna sökresultat, “YouTube algoritm” för att rekommendera videor, och “Facebook’ s algoritm” för att avgöra vilka inlägg som du ser i din tidslinje. Dessa är alla ämnen av argument och debatt.

RELATERAT: Problemet Med AI: Maskiner Är att Lära sig Saker, Men Kan inte Förstå Dem

Varför Algoritmer Är Kontroversiella

Lång division är en välkänd algoritm (bland många andra) för att dividera siffrorna. Det är bara det att det utförs av skolbarn istället för datorer. Din Intel-PROCESSOR använder en annan algoritm helt och hållet när man delar siffror, men resultatet är det samma.

Tal-till-text i allmänhet använder maskininlärning, men ingen talar om tal-till-text “algoritm”, eftersom det finns en objektivt korrekt svar varje människa omedelbart kan känna igen. Ingen bryr sig om “hur” den dator som räknar ut vad du sa eller om det är maskininlärning eller inte. Vi bara bryr oss om maskinen fått rätt svar.

Men andra tillämpningar av lärande system inte har nytta av att ha ett “rätt” svar. Det är därför algoritmer har blivit ett vanligt ämne för konversation i media.

En algoritm för att sortera en lista i alfabetisk ordning är bara ett sätt för att åstadkomma ett definierat uppdrag. Men en algoritm som Google för att på något sätt “ranking av de bästa hemsidorna för en sökning” eller YouTube för att “rekommendera de bästa video” är mycket vagare och inte åstadkomma ett definierat uppdrag. Människor kan diskutera om det algoritm är att producera de resultat som det borde, och människor kommer att ha olika åsikter om detta. Men, med vår alfabetisk sortering exempel, alla kan hålla med om att listan hamnar sorterade i alfabetisk ordning som det ska. Det finns ingen kontrovers.

Hur Ska Vi Använda Ordet “Algoritm?”

Algoritmer är grunden för alla program. Utan algoritmer, du skulle inte ha en telefon eller dator, och du skulle förmodligen vara att läsa denna artikel på ett papper (faktiskt, skulle du inte läsa den alls).

Men allmänheten inte använda ordet “algoritm” som en allomfattande term för dator-kod. Faktum är att de flesta människor antar att det finns en skillnad mellan en dator kod och en algoritm—men det är det inte. På grund av ordet “algoritm”, en sammanslutning med machine learning, dess innebörd har blivit dimmigt, men dess användning har ökat mer specifika.

Evgeny Atamanenko/Shutterstock

Ska du börja använda ordet “algoritm” för att beskriva även de mest triviala delar av dator-kod? Förmodligen inte, eftersom inte alla kommer att förstå vad du menar. Språket är alltid förändras, och att det alltid förändringar för en bra anledning. Människor behöver ett ord för att beskriva förvirrande, ogenomskinlig, och ibland tvivelaktiga värld av maskininlärning och “algoritm” blir det ordet—för nu.

Som sagt, det är bra att hålla i minnet att en algoritm (och machine learning) är, i sin kärna, en massa kod som skrivs för att lösa uppgifter. Det finns inga magiska trick, det är bara mer komplicerat iteration av den programvara som vi redan känner till.

Källor: Skiffer, Wikipedia, GeeksforGeeks