Hoe Optimaliseer Uw Google Apps met de Script Editor

0
97

Als u Google Apps gebruikt, dan is de kans groot dat je niet met hen naar hun volle omvang. Met Google Apps Script, u kunt aangepaste menu ‘s en dialoogvensters, het schrijven van aangepaste functies en macro’ s, en het bouwen van add-ons uit te breiden Google-Documenten, – spreadsheets en-presentaties.

Wat Is Google Apps Script?

Google Apps Script is een cloud-gebaseerd platform voor het maken van aangepaste materialen, licht-gewicht web applicaties. U kunt het bouwen van schaalbare applicaties direct in uw browser, die moeiteloos integreren met andere Google-producten.

Apps Script maakt gebruik van de JavaScript-taal en brengt de bekendheid van de ontwikkeling van het web en Google-producten op één plek, waardoor het een perfecte tool voor het aanpassen van apps voor uw bedrijf, organisatie of gewoon voor het automatiseren van alledaagse taken.

U kunt twee soorten scripts met Google Apps Script:

  • Standalone: Deze scripts zijn niet gebonden aan een service—zoals Google-Documenten, – spreadsheets of presentaties. Ze kunnen het uitvoeren van systeem-brede functies, als een soort van macro ‘ s. Ze zijn niet geschikt om te delen met een breder publiek, omdat je nodig hebt om te kopieer en plak de code om deze te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn het zoeken van uw Schijf voor bestanden met specifieke namen, of te zien wie er toegang heeft tot uw gedeelde mappen en bestanden in het Station.
  • Gebonden: Deze zijn gekoppeld aan een Google-Documenten, – spreadsheets, Formulieren of Dia ‘ s bestand. Gebonden scripts uitbreiden van een bestand op de functionaliteit en het uitvoeren van acties alleen in dat specifieke bestand. Voorbeelden zijn het toevoegen van aangepaste menu ‘ s, dialoogvensters vakken en sidebars voor een service of een script dat mails die je meldingen enige tijd een bepaalde cel in een Werkblad wijzigt.

Als je niet weet veel JavaScript, of misschien heb je nog nooit gehoord, laat dat niet afschrikken van het ontwikkelen van een script van je eigen. Het is super eenvoudig om te beginnen met het gebruiken van Apps Script, want het biedt een schat aan documentatie en voorbeelden voor u om uit te testen op uw eigen. Hieronder zijn een paar eenvoudige voorbeelden om u te helpen begrijpen hoe ze werken.

Het Maken van een stand-alone Script

Nu dat je weet wat ze zijn, ga je gang en maak uw eerste zelfstandige script. We worden met behulp van een voorbeeld code van Google om ons te helpen de bal aan het rollen, en we geven uitleg aan de regels van de code als u niet bekend bent met GoogleScript of JavaScript.

Hoofd op over aan Google Apps Script. In de linker bovenhoek, klik op de hamburger pictogram en klik vervolgens op “Nieuw Script.”

Een nieuwe titelloze project wordt geopend met een lege functie binnen, maar omdat we met de voorbeeld code van Google, kan u verder gaan met het verwijderen van alle tekst in het bestand.

Opmerking: U moet zijn aangemeld bij uw Google-account om dit script te werken.

Na u hebt verwijderd van de code die is geladen in het bestand, plak de volgende code:

//Initialiseer de functie
functie createADocument() {

// Maak een nieuw Google-document met de naam ‘Hallo wereld!’
var doc = DocumentApp.maken(‘Hello world!’);

// Toegang tot de hoofdtekst van het document, voeg dan een alinea.
doc.getBody().appendParagraph(‘Dit document is gemaakt door Google Apps Script.’);
}

Voordat u de code uitvoert, moet u het script opslaan. Klik op “Bestand” en klik op “Opslaan.”

Naam van het project naar iets dat helpt je te herinneren wat het script doet, klik daarna op “OK”.

Uw code uit te voeren, klikt u op de play-pictogram in de werkbalk.

U hebt te verlenen van het script een aantal machtigingen voor toegang tot uw Google-account via een pop-up venster nadat u op “Run” de eerste keer. Klik op “Machtigingen bekijken” om te zien wat het nodig heeft om toegang te krijgen.

Omdat dit niet een Google geverifieerd app, krijgt u een waarschuwing. Het principe zegt dat, tenzij je weet dat de ontwikkelaar (us) alleen gaan als je ze vertrouwt. Klik op “Geavanceerd” klik vervolgens op “Ga naar CreateNewDoc” (of wat de naam van dit script).

Review van de rechten van het script vereist, dan klikt u op “Toestaan.”

Geweldig! Nu, ga dan naar uw Schijf en als alles werkte, de “Hello, World!” bestand moet er zijn. Dubbelklik erop om het te openen.

Wanneer u het bestand opent, zie je de regel van de tekst van de code toevoegt aan je document.

Nu, als u wilt krijgen een e-mail notificatie wanneer het document is gemaakt, kunt u het toevoegen van een paar regels code te verzenden naar uw Google-account automatisch. Voeg de volgende regels code na doc.getBody().appendParagraph(‘Dit document is gemaakt door Google Apps Script.’); maar voordat de laatste accolade } :

// Voor de URL van het document.
var url = doc.getUrl();
// Het e-mailadres van de actieve gebruiker.
var email = Sessie.getActiveUser().getEmail();

// De naam van het document te gebruiken als een e-mail onderwerpregel.
var subject = doc.getName();

// Append een nieuwe tekenreeks naar het “url” – variabele gebruikt als een e-mailbericht.
var body = ‘Link naar uw doc:’ + url;

// Stuur uzelf een e-mail met een link naar het document.
GmailApp.sendEmail(e-mail, onderwerp, tekst);

Klik op de “Run” – pictogram.

Omdat je nog een paar extra regels dat vereisen aanvullende machtigingen, je moet gaan door hetzelfde proces als voorheen. Klik Op “Review Rechten.”

Klik op “Geavanceerd” klik vervolgens op “Ga naar CreateNewDoc.”

Opmerking: Als Google is de waarschuwing over de lancering van niet-geverifieerde apps, ontvangt u een security alert e-mail. Google doet dit slechts in het geval dat je niet van de één het verlenen van toegang tot een niet-geverifieerde toepassing.

De nieuwe set van rechten die het script heeft, klik op “Toestaan.”

Wanneer het document wordt aangemaakt, ontvangt u een e-mail met een link naar het bestand in uw Google Drive.

Het klikken op de link brengt u rechtstreeks naar het bestand in uw Google Drive.

Het Maken van een Gebonden Script

Voor het volgende voorbeeld laat het maken van een gebonden script voor Google spreadsheets die parseert een bestaand blad voor dubbele items in een rij en dan verwijdert ze.

Als je nog van vroeger, gebonden scripts werken als een add-on voor specifieke bestanden zo aan te maken, laten we het openen van een bestaand Google-Werkblad-werkblad bevat minstens één dubbele gegevens punt.

Klik op “extra” en vervolgens op “Script Editor.”

Google Apps Script wordt geopend in een nieuw tabblad met een leeg script. Deze keer, echter, het script is gebonden aan de Plaat uit die het opent.

Net zoals vroeger, verwijder de lege functie en plak de volgende code:

//Verwijdert dubbele regels uit het huidige blad.

functie removeDuplicates() {
//Huidige actieve Werkblad
var blad = SpreadsheetApp.getActiveSheet();
//Voor alle waarden van de spreadsheet rijen
var data = blad.getDataRange().getValues();
//Maak een array voor niet-duplicaten
var newData = [];
//Iterate door middel van een rij cellen
for (var i in de gegevensverwerking) {
var row = data[i];
var dubbele = false;
for (var j in newData) {
if (rij.join() == newData[j].join()) {
dubbele = true;
}
}
//Als niet een dubbele, newData array
if (!dubbele) {
newData.push(rij);
}
}
//Verwijderen van de oude Vel en plaats de newData array
blad.clearContents();
blad.getRange(1, 1, newData.lengte, newData[0].de lengte).setValues(newData);
}

Opmerking: om het script te verwijderen van een dubbele, worden alle cellen in de rij moeten overeenkomen.

Opslaan en de naam van het script, en druk op de “Run” – pictogram.

Nogmaals, als je het tegenkomt in het laatste script dat u hebt gemaakt, zult u hebben om de machtigingen van uw script is vereist, en de verlening van toegang tot uw werkblad. Klik op “Machtigingen bekijken” om te zien wat de toegang tot dit script wil.

Accepteer de aanwijzingen en klik op “Toestaan” om u de toestemming script.

Na het actief is voltooid, gaat u terug naar je Vel en, net als magie, alle dubbele vermeldingen verdwijnen uit uw bestand!

Helaas, als uw gegevens in een tabel—als in het bovenstaande voorbeeld, zal dit script niet de grootte van de tafel naar het aantal vermeldingen in.

Hoewel deze zijn twee vrij eenvoudige voorbeelden van het gebruik van Apps Script, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos, en het hangt allemaal af van wat je maar kunt verzinnen met deze middelen. Maar, in de tussentijd, hoofd op over aan de GSuite Devs Github pagina of Digitale Inspiratie en bekijk de stapel sample scripts die u kunt implementeren binnen uw eigen diensten om een beter idee krijgen van wat Apps Script is echt kan doen.