Hur man Avslutar Vi eller Vim Redaktör

0
69

Vi-editor är förvirrande om du inte är van vid det. Det tar ett hemligt handslag för att fly det här programmet om du har snubblat in i det. Här är hur man sluta vi eller vim på Linux, macOS eller någon annan Unix-liknande system.

Det Snabba Svaret

Om du är i vi eller vim och behöver få ut—med eller utan att spara din förändringar—så här gör du:

  • Först, tryck på Esc-tangenten ett par gånger. Detta kommer att säkerställa att vi är ute i Infoga-läge och i Kommando-läge.
  • För det andra, typ :q! och tryck på Enter. Detta säger vi för att avsluta utan att spara några ändringar. (Om du inte vill spara dina ändringar, typ :wq istället.)

Om du vill lära dig Linux kommandorad, behöver du veta mycket mer än så. Läs vidare och vi kommer att visa er hur vi fungerar och varför instruktioner för att sluta är så ovanliga. vi är en viktig, kraftfulla verktyg och inlärningskurvan är värt det.

vi, Den Allestädes närvarande Redaktör

Eftersom vi är överallt den chansen finns att du kommer att köra upp mot det. Du kan även hitta dig själv inuti vi av en slump. Kanske någon ber dig att titta på sina Linux-dator för dem. Du ge ett kommando som crontab -e , och vi dyker upp. Överraskning, någon har konfigurerat standardredigeraren för crontab för att vara vi.

Kanske du administrerar ett system där vi är den enda redaktören som är, eller den enda som kommer att fungera genom en avlägsen SSH-session, och du behöver för att redigera en användare .bashrc fil.

Kommandot för att starta vi och öppnar en fil är rakt fram. Typ vi , ett mellanslag, och sedan filnamnet. Tryck På Enter. Programmet som lanseras kan vara vi eller kan det vara vim , en “förbättrad vi”. Det beror på din Linux-distribution, till exempel Ubuntu använder vim . Alla instruktioner i denna artikel gäller lika för vim.

vi .bashrc

Den omedelbart märkbar skillnad mellan vi och de andra redaktörerna är att när vi lanserar du kan inte bara börja skriva text. Det beror på att vi är en modal redaktör. Redigering sker i ett läge, Infoga-läge, och att utfärda kommandon utförs i Kommando-läge. vi lanserar i Kommando-läge.

Om du är obekant med begreppet Infoga-mode och Kommando-läge, kan det vara förvirrande. En stor del av de kommandon som du kan fråga i Kommando-läge påverkar den fil som du skriver. Om du är i Kommando-läge, men du är felaktigt försöker skriva text i filen, det kommer inte att sluta bra. Några av de tangenttryckningar du frågan kommer att redovisas som kommandon. Dessa kommandon är skyldig att ta bort eller dela linjer, flytta markören runt, eller ta bort text.

Och, oavsett vad du skriver, kan du inte hitta ett sätt att avsluta eller sluta från redaktören. Under tiden din fil blir ganska sargade och till synes slumpmässiga signaler är att driva dig till vansinne.

Kommando-Läge och Infoga-Läge

Du behöver inte växla vi in på det lämpligaste läget för vad du försöker åstadkomma.

Kommando-läge är standardläget när vi lanserar. Om du inte vet bättre, att du börjar försöka att skriva. Om du råkar träffa ‘jag’ – tangenten, eller någon annan av de 10 knapparna för att åberopa Infoga-läge (a, a, c, C, i, o, O, R, s, och S) ska du plötsligt se vad du skriver. Nu är du i Infoga-mode.

Det känns kanske som framsteg tills du träffar någon av piltangenterna. Om du gör det, A, B, C eller D kommer att framstå som det enda bokstav på en annars tom ny linje. Överst i filen.

Det är OK, vi har ryggen. Detta är förvånansvärt lätt när du vet hur. Kom ihåg dessa två tangenttryckningar: Esc tar du Kommando-läge och “jag” tar du till Infoga-läge.

Du måste vara i Kommando-läge, och att ange rätt kommando för att lämna redaktör.

Från Kommando-Läge till Säkerhet

Ange Kommando-läge, tryck på Esc-tangenten. Inget synligt som kommer att hända. Slå den ett par gånger. Om du hör ett pip när du trycker på Escape-tangenten, då du är i kommandoläge. Pip säger du “Sluta trycka Esc, du är i Kommando-läge, redan.” Om du hör ett pip när du trycker Esc, vi är bra.

Skriv ett kolon (bokstaven “q” och ett utropstecken, utan mellanslag. Dessa tre tecken ska visas längst till vänster på nedre raden i terminalen. Om de inte gör det, tryck på Esc tills du hör ett pip och försök igen. Tryck på Enter när du kan se dem:

:q!

I det här kommandot q är en förkortning för avsluta . Utropstecknet lägger vikt, så det är som att du skriker “Sluta!” på vi. Det kan göra att du känner dig lite bättre.

Utropstecknet också instruerar vi att inte spara någon av de ändringar du har gjort i filen. Om du har varit irrade i ” vi ” och inte vet vad du gör som du förmodligen inte vill spara den förödelse som du har förstört.

När du väl är tillbaka på kommandoraden du kanske vill dubbelkolla att se till att filen har inte ändrats. Du kan göra detta med följande kommando:

katt .bashrc | mindre

När du avslutar vi, om du ser ett meddelande som säger “inga skriv sedan förra förändring, innebär det att du missat ett utropstecken off-kommandot. För att förhindra dig att sluta och förlora eventuella ändringar som du önskar att behålla, vi ger dig chansen att spara dem. Bara återutfärda :q! kommandot med utropstecken i stället för att lämna vi och överge alla förändringar.

Om Du är Säker på att Spara Dina Ändringar

Om du är nöjd med de ändringar du har gjort i filen, kan du avsluta och spara ändringarna med :wq (skriv och avsluta) – kommandot. Se till att du är helt övertygad om att du vill att din skärm ändringar skrivs till filen innan du fortsätter.

Skriv ett kolon (bokstaven w (skriv) och bokstaven q (quit). Tryck på Enter när du kan se dem i den nedre vänstra delen av terminalen:

:wq

Inlärningskurvan är Värt Det

Använder vi är lite som med hjälp av ett piano. Du kan inte bara sitta ner och använda den; du har att lägga i lite övning. Att sitta ner för att det är kallt och försöker lära sig i farten när trycket på dig att få något redigerade är inte sättet att göra det. Det gör så mycket känsla som att sitta ner till ett piano för första gången precis när ridån väcker för din första konsert.

Mycket av den makt vi kommer från dess många knappkombinationer som var och en utför en gemensam redigering uppgift. Det är bra, men du kan inte dra nytta av dem tills du har memorerat dem, tränar dem, och de är en del av din muscle memory.

Tills dess, om du befinner dig i vi och tittar på en viktig fråga, bara :q! och avsluta graciöst. Dina viktiga filer kommer att tacka dig.