Wat is Doxxing, en Waarom Is Het Slecht?

0
164
True Jati Prasetyo/Shutterstock.com.

Doxxing is het verzamelen en publiceren van iemands privé-informatie online, meestal gedaan met de opzet van het aanzetten tot seksuele intimidatie in het echte leven. Terwijl het technisch gezien niet illegaal, het is beschouwd als intimidatie door de meeste mensen, en er zijn rekeningen voorgesteld te maken van een misdrijf.

Moet ik me Zorgen maken?

Waarschijnlijk niet. Doxxing is over het algemeen een gerichte misbruik, vergelijkbaar met de pesterijen in het echte leven, en tenzij je hebt een doel op je rug, ben je waarschijnlijk veilig. Het normaal gesproken treft beroemde mensen—in het bijzonder Internet beroemde mensen, zoals live streamers, youtube-gebruikers en sociale media-beroemdheden. Aangezien velen van hen gaan door een online alias, het onthullen van hun echte naam, is een grote schending van de privacy. Je naam, telefoonnummer en adres die u online heeft geplaatst laat je kwetsbaar voor real crimes, zoals swatting, fysieke intimidatie en stalking.

Terwijl je zou geen zorgen te maken om zo veel als je een kleine aanwezigheid op het Internet deze dagen, kunt u heel snel gaan virale voor alle verkeerde redenen. Politieke debatten, in het bijzonder, zijn een hot topic, ook op sites als Twitter en Facebook (waar uw persoonlijke informatie waarschijnlijk al woont), en een verkeerd woord kan leiden tot een golf van haat, van wie het niet eens is met u.

Soms worden mensen dox om andere redenen, als in 2013 wanneer Reddit per ongeluk beschuldigd de verkeerde persoon van de Boston Bomber. Hij was niet de bommenwerper; hij was een slachtoffer die zijn overleden in het incident, maar zijn familie had te maken met hordes boze mensen tot de echte verdachte werd gevonden. Deze vorm van Internet eigenrichting lijkt gerechtvaardigd is voor de mensen die het doen, waardoor het verspreiden veel sneller en aantoonbaar maakt het gevaarlijker.

Hoe Om Jezelf Te Beschermen

De grote meerderheid van de doxxing incidenten zijn gewoon mensen het verzamelen van uw persoonlijke informatie uit social media sites, niet een feitelijke computer hacking. Het is moeilijk om te stoppen met het gebeuren, omdat mensen over het algemeen delen veel te veel info vrij online, en zelfs relatief eigen mensen kunnen het slachtoffer worden.

Bijvoorbeeld, zelfs als u hebt uw verjaardag verborgen op uw Facebook profiel kunnen mensen vinden het gewoon door naar beneden te scrollen op je tijdlijn en op zoek naar de “Gelukkige verjaardag! Eindelijk in staat om te raken van de bars!” berichten. Zodra ze weten precies wanneer je geboren bent, kunnen ze gemakkelijker toegang krijgen tot de gegevens op andere websites. Maar, terwijl het verbergen van uw verjaardag in het openbaar zal niet stoppen met Internet Sherlock Holmes van het vinden van uw informatie zal stoppen veel nieuwsgierige mensen, dus het is best om privé houden.

GERELATEERD: Waarom is Het Gevaarlijk voor het Delen van Je Verjaardag Online

Realistisch hoewel, het verbergen van uw persoonlijke informatie en om anonieme gaat in tegen de punt van de sociale media. Zeker, is het zinvol nooit uw naam, adres, telefoonnummer of verjaardag online, maar mensen kunnen afleiden veel over u op basis van schijnbaar onschuldige berichten—zelfs kleine details zoals waar u werkt.

Het verwijderen van oude berichten en het maken van ervoor om voorzichtig te zijn in de toekomst een optie is, of je zou kunnen gaan nucleaire en verwijderen van uw social media accounts helemaal, maar de meeste mensen niet de moeite om te doen. En vergeet niet, de meeste mensen hoeft niet te veel zorgen maken over dit in de eerste plaats. Alleen alsjeblieft niet te plaatsen van uw bankpas online.