Vad är Motion Utjämning på en TV, och Varför Människor Hatar Det?

0
93
Willy Barton/Shutterstock.kom

Om du precis köpt en ny TV, kanske du undrar varför allt du titta känns kusligt rusade upp och smidig, gillar du titta på en live-sända hela tiden. Du är inte föreställa sig saker: Din TV kanske lider av Rörelse Utjämning.

Vad är Motion Utjämning, och Hur Fungerar det?

Varje TV-tillverkaren kallar deras specifika tech med ett annat namn, för marknadsföring skäl naturligtvis. Åtgärder Utjämning, TruMotion, Motionflow—dessa är alla namn för samma funktion: att göra din TV-bild känns mjukare. Och det är motion utjämning. Det är också känt som “soap opera” – effekten eftersom låg-budget såpoperor som används för att ha billiga video kameror som producerade en högre bildhastighet, mjukare utseende video.

De flesta TV-program, filmer, och sändningarna är filmad på 24 eller 30 bildrutor per sekund (fps, även kallad “hertz” eller “Hz”), vilket är tillräckligt snabbt för ögat att uppfatta dem som smidig video-och inte en hackig bildspel. Men, den standard som de flesta Tv-apparater och skärmar kan är 60 Hz och lite dyrare, visar klockan i vid 120 Hz och till och med 240 Hz.

Men, filmer och TV-program fortfarande 30fps, vilket utgör ett problem: vad är poängen med att 60hz skärmar om innehåll du titta på bara uppdateringar på hälften av? Uppdateringsfrekvensen av filmen är inte att ändra när som helst snart, så det är där “Motion Utjämning” kommer in. Motion utjämning försök att åtgärda det här problemet genom att ta en gissning på 30 bilder saknas från varje sekund, oftast genom att jämföra en före och efter skott och försöka att hitta en medelväg mellan de två av dem.

RELATERAT: Varför Har Mitt Nya HDTV Bild Ser Rusade Upp och “Smidig”?

Varför Är Det ett Sådant Problem?

De flesta människor har problem med rörelse utjämning. Efter allt vi har tillbringat år med att utbilda våra hjärnor för att njuta av filmer och TV-program filmade på 24 eller 30 fps, och våra hjärnor har kommit att tänka på att hur en film eller TV-show ska se ut.

TV-tillverkare, å andra sidan, är det bara att försöka att annonsera större antal konsumenter. 240 Hz måste vara bättre än 120 Hz och mycket bättre än 60 Hz, eller hur? Tja, ibland är det, ja—särskilt när innehållet är utformade för det.

Men de flesta konsumenter inte har högre bildfrekvens på det mesta av innehållet som de tittar på. Visa innehåll filmade på 24 eller 30 fps ser särskilt konstigt på Tv-apparater som går att köra på 120 Hz och uppåt. Vansinnigt jämn rörelse gör video nästan verkar verkliga, som bryter nedsänkning i bio helt. Ärligt talat, det känns ofta mer som du tittar på en bakom kulisserna-dokumentär om filmen än själva filmen.

För vissa saker, motion utjämning vettigt. Live action sport och tv-spel, till exempel, har snabbt rörligt innehåll som skulle kunna använda lite mer klarhet. Tyvärr, två andra problem i samband med rörelse utjämning bryta dessa två användningsfall.

  • För sport, saker ibland kan gå så snabbt att den utjämning algoritm som inte vet vad de ska göra, och slutar upp att producera en märklig, ofta suddig bild istället för en tydlig “i mellan” ram. Detta fel, som resulterar i felaktig eller fel bilder, kallas artifacting.
  • För video games, extra input lag krävs för att lägga till rörelse utjämning helt ruiner att kunna spela spelet på ett effektivt sätt. Kontrollerna känns trög och ointresserad, vilket är anledningen till att de flesta Tv-apparater erbjuder ett “Game Mode” att inaktivera motion utjämning och andra avancerade bild-effekter.

Och andra typer av innehåll, såsom kabel-nyheter eller reality-TV, kan fortfarande titta kuslig trots att de inte är “cinema.”

Har Jag Det? Hur Gör jag för att Bli av med Det?

Skulle du nog märka om din TV hade det aktiverat. Om du har ett nyare namn som varumärke TV, motion utjämning kan vara aktiverad som standard. De flesta av tiden, att stänga av alternativet är dolda i bilden inställningar i menyn, men om du inte kan hitta det, kan du läsa våra guider om hur du avaktiverar effekt för Samsung, LG, Sony, Vizio, och Roku Tv.

Annars, kontakta din TV: s handbok och webbplats för support.