Vad Är det för “Screen Door” – Effekten i VR?

0
84
leungchopan/Shutterstock.kom

“Screen door” – effekten uppstår ofta när du använder modern virtuell verklighet headset. Det ser ut som du tittar på världen genom ett mesh-tv, och är en följd av de svarta, tomma utrymmen mellan pixlarna när man ser den på nära håll.

Vad Gör Skärmen Dörren Effekten Ut?

thd_fon/Shutterstock.kom

Skärmen dörrar har mesh skärmar, och det ser ut som du tittar på världen genom ett galler när du tittar igenom dem. Det är precis vad skärmen dörren effekt kan se ut i ett virtual reality-headsetet.

Skärmen dörren effekt inte alltid ser likadana ut. Den visuella effekten beror på den specifika headset du bär och innehåll som du ser. Olika människors ögon och hjärna kan uppfatta skärmen dörren effekt på olika sätt också. Och, även om två personer kan se på samma visuella effekt, det kan irritera vissa människor mer än andra.

Heck, en person som på Reddit hävdar även skärmen dörren effekten är mindre märkbar när du använder en VR-headsetet medan berusad, kanske på grund av något blurrier än normal syn.

RELATERAT: Hur Bra är VR 2018? Är Det Värt Att Köpa?

Vad som Orsakar Skärmen Dörren Effekt?

CobraCZ/Shutterstock.kom

Skärmen dörren effekt (SDE) är en visuell artefakt orsakad av displayen i headsetet. En Modern platt-bildskärmar använder pixlar, vilket är små enskilda delar som anges på panelen. Det finns lite fritt utrymme mellan varje pixel. Att rymden är inte upplysta och det är svart, och det resulterar i svart visuell rutnät du ibland se. Det är skärmen dörren effekt.

Denna effekt är inte ny till VR headset, och det kan förekomma andra typer av skärmar. Det är värre på VR headset än andra moderna bildskärmar, eftersom våra ögon är så nära och tittar på panelen genom linser som förstorar det. Med andra ord, du tittar på displayen riktigt nära, så att du kan se de enskilda pixlarna och ytorna mellan dem.

Men om du får ditt ansikte rätt upp mot en annan display—förutsatt att displayen är för låg upplösning nog—du kanske kan se de enskilda pixlarna och elnätet mellan dem på att visa också.

Hur Kan Skärmen Dörren Effekt fastställas?

Samsung

Detta problem är mindre märkbar på mer högupplösta skärmar, som har högre pixlar per kvadrat-tum (PPI.) Detta innebär att pixlarna packas tätare tillsammans och det finns mindre utrymme mellan dem. Eftersom utrymmet mellan pixlar krymper, skärmen dörren effekt blir mindre märkbara och kan praktiskt taget elimineras.

Med andra ord, VR headset behöver högre upplösning paneler, och problemet kommer att försvinna när tekniken förbättras. Framtida VR headset kommer att lösa detta problem.

Problemet är sämre på den första konsumenten VR headset. Till exempel, den första konsumenten Oculus Rift och HTC Vive har 2160×1200 upplösning paneler. De dyrare HTC Vive Pro ökar som en 2880×1600-panelen. Det gör pixlar mycket tätare. Vissa granskare proklamerade Vive Pro elimineras skärmen dörren effekt, medan PCWorld säger att det är en “klar förbättring” som gör att effekten mycket mindre synliga.

Headset kan använda andra tricks. Samsungs HMD Odyssey+ är en $500 Windows Mixed Reality-headsetet med en “anti-SDE AMOLED display.” Samsung säger att det “löser SDE genom att tillämpa ett rutnät som sprider ljuset som kommer från varje pixel och replikera bild till områden runt varje pixel. Detta gör mellanslag mellan pixlar nära omöjligt att se.”

Andra möjliga förbättringar som kan omfatta visuell filter effekter som gör skärmen dörren effekten mindre märkbara och headset linser som använder mindre förstoring.

RELATERAT: Dagens VR är Bara Början: Här är Vad som Kommer i Framtiden

Hur man kan Minska Skärmen Dörren Effekt Idag

HTC

Skärmen dörren effekten är bara en del av med hjälp av en nuvarande generationens VR headsetet. Inga trick kommer att eliminera det, men här är några råd:

Fokusera inte på det. Allvarligt, det är en visuell effekt, och det kommer att bli mer märkbar om du är uppmärksam på det och aktivt letar efter den. Uppmärksamma de spel du spelar eller erfarenhet du har och försök att sätta den visuella artefakter ur ditt sinne. Människor som försöker VR för första gången kanske inte ens märker att det här problemet utan det är att påpekade dem. Detta är den viktigaste tips.

Du kan också prova att spela spel med högre grafisk detalj. Skärmen dörren effekt är mest påtaglig när du stirrar på en vägg som är en enda färg, som du kan se svart mesh att bryta upp den platta färg. Däremot är en detaljerad bild med en massa färger, inklusive svart, kan ha en mindre märkbar glasdörren effekt. Skärmen dörren effekten kommer att bli mer märkbar i vissa erfarenheter än andra. Om det är särskilt märkbar i ett spel, vara säker på att det kommer inte vara så märkbar i alla av dem.

Om det stör dig enormt, du kan alltid uppgradera ditt headset till något med en högre upplösning panel. Det kan betyda att handla en $500 HTC Vive för en $1400 HTC Vive Pro, till exempel. Skärmen dörren effekt kan endast lösas genom förbättrad hårdvara. Framtida headset bör ge högre upplösning paneler till ett lägre pris och förbättra upplevelsen för alla.

Samtidigt kommer det inte att fixa skärmen dörren effekt, det är också värt att korrekt kalibrera ditt headset för att säkerställa att du har den bästa grafik möjligt. Detta innebär att flytta ditt headset upp och ner på ditt ansikte och justera linsen avstånd för att matcha dina ögon. Åtminstone den bilden inte ser suddigt. Läs din VR-headsetet dokumentation för mer information.

Men egentligen, vi rekommenderar att du lägger skärmen dörren effekt och andra visuella brister ut i ditt sinne. Fördjupa dig i VR erfarenhet och fokusera på det. VR headset är fortfarande en ny konsumentprodukt, och med tanke på den teknik som används, det är helt fantastiskt att de fungerar så bra som de gör. Det är imponerande att skärmen dörren effekt inte ser ännu värre!