Hur man Skjuta en Time-Lapse Med Din DSLR eller Mirrorless Kamera

0
106

En time-lapse är motsatsen till slow-mo: istället för att sakta ned snabba aktiviteter som de skynda långsamt och kära. De är perfekta för att visa rörelse av moln, trängsel, trafik och liknande. Du kan även använda dem för att visa långsamma saker som blommor.

Den stora sak om tiden upphör att gälla är att de är mycket lätt för fotografer för att skjuta. Varje ram är en enda stillbild. Låt oss ta en titt på grunderna i skytte en själv.

Innan Du Börjar

Även om det är möjligt att ta en time-lapse med din iPhone, till denna artikel kommer vi att titta på med hjälp av digitala systemkameror eller mirrorless kameror. De ger dig mest kontroll.

RELATERAT: Hur du Väljer och Använder ett Stativ

Liksom din kamera behöver du ett stativ för att hålla allt låst i samma position. Du behöver också en intervalltimer så att du kan ta bilder på samma intervall, vissa kameror har en inbyggd, men om ni inte, alla anständiga avlägsen avtryckare kommer att fungera.

RELATERAT: Hur man kan Fjärrstyra Din Kamera

Den sista sak du måste göra innan du börjar är att räkna ut hur många bilder har du att skjuta. Det finns miniräknare som kan hjälpa, men jag tycker att det är värt att göra matten själv.

De tre standard för uppspelning av video priser är 24 bilder per sekund (fps), 25 fps, och 30 fps. För online video, skulle jag rekommendera att gå med 30 fps, men alla kommer att göra, det bara ändrar matte lite.

Låt oss arbeta med 30 fps för denna artikel, det innebär att vi behöver 30 stillbilder för varje sekund av sista video. Om vi vill skjuta en kort 15 sekunders time-lapse, det är 450 foton (15×30=450).

Nu när vi vet att vi har 450 bilder att leka med, det är dags att räkna ut vad den intervallet mellan var och en har att vara. Låt oss anta att vi försöker att skjuta solen över 30 minuter. Trettio minuter är 1800 sekunder, så om vi tar ett foto varje 4 sekunder (1800/450=4), vi ska komprimera en halvtimme till 15 sekunder vid 30 bilder per sekund. Enkel!

För din time-lapse, arbeta igenom samma process och beräkna vilka intervall som du behöver. De flesta av tiden, du vill ha något mellan ca 1 och 20 sekunder—något längre kommer att ta evigheter att skjuta, och allt kommer att trappas upp en enorm mängd.

Skytte Time-Lapse

Rama in bilden och låsa kameran ner på ditt stativ. Ta några provbilder för att få din exponering rätt. När du har tagit reda på vilka inställningar som du vill använda, ställ in din kamera till Manuellt läge och ringa dem på.

Likaså ta en stund för att få ditt fokus rätt och slå sedan ditt objektiv till manuell fokus. Du vill inte att något förändras mellan bilderna.

Ställa in tidsintervall och, om möjligt, antalet skott med din intervalltimer. Varje enhet är olika, så jag kan inte ge detaljerade instruktioner här; om du har problem, kolla manualen.

Du måste också välja mellan att skjuta RAW eller JPEG. Om du bara gör ett par hundra bilder, jag skulle rekommendera RAW. Om du fotograferar ett par tusen, kan du överväga JPEG.

När allt är klart trycker du på avtryckaren på intervalltimer och ett steg tillbaka. Kameran ska nu tillbringa nästa när du tar ett foto varje par sekunder.

Prepping Ramar

Med alla bilder skott, det är dags att kombinera dem till en verklig time-lapse. Om du är bekant med en video redigeringsprogram som Adobe Premier gå vidare och använda den. För fotografer, men det enklaste alternativet är att använda Adobe Lightroom.

RELATERAT: Hur du Importerar Bilder från Din Kamera till Lightroom

Importera alla foton utom dina provbilder—i Lightroom. Gå igenom och se till att allt ser bra ut och att inga bilder saknas.

När du har kontrollerat att alla är bra, att gå till att Utveckla modulen och väljer den första bilden. Göra några ändringar du vill. En sak som jag skulle rekommendera att göra är att byta gröda till 16:9, och det är de traditionella widescreen-video aspect ratio.

Gå sedan till Redigera > Markera Alla och sedan på Inställningar > Synkronisering. Se till att allt är markerat och klicka på “Synkronisera.”

Detta kommer att gälla samma redigeringar på alla dina bilder, så att du inte behöver gå igenom och göra allt individuellt.

Skapa Video

Med alla de bildrutor som är redo att gå, är det dags att skapa time-lapse video. Vi kommer att göra det med en mycket praktisk Lightroom Bildspel mall från Sean McCormack. Denna version av mallen endast export video på 29.97 fps; Sean har också äldre förinställningar som gör 24, 25 och 30 fps, men man kan se vissa artefakter om du använder dem.

Ladda ner den förinställda från Sean ‘ s webbplats och lägga till dem till din Lightroom Bildspel Mallar. För fullständiga instruktioner på hur man gör det, kolla in vår guide för att lägga till förinställningar till Lightroom. Det enkla alternativet är att gå till Bildspel-modul, höger-klicka på den Mall som Webbläsaren, välj “Importera” och sedan navigera till den nedladdade mallfilen.

Med den mall som läggs till, gå till Bildspel-modul. Välj det från Mallen Webbläsare.

Nästa, i det nedre vänstra hörnet av skärmen klicka på “Exportera Video.”

Namn din time-lapse och välj antingen 1080p eller 720p från “Video Preset” i dropdown. Klicka på “Export” och den tid som förflutit kommer att bli frälst.

Gå kolla upp det och se till att allt ser bra ut. Grattis! Du har just gjort din första grundläggande time-lapse.

Några Saker att Tänka på

Tid upphör växer i popularitet och komplexitet. Ovan, vi har tittat på att skapa en mycket enkel time-lapse. Det finns massor av sätt som du kan ta saker vidare.

Kameror är inte perfekta. De behöver inte ta samma bild varje gång du trycker på avtryckaren. Det är ofta små variationer. Om det finns en liten bit av flimmer i din time-lapse, det är nästan säkert från detta. Om du vill ha en mycket mer kontroll och ett sätt att jämna ut variationer, kolla in LRTimelapse på ca $120 det är dyr, men det är det bästa verktyget som finns där ute för att göra tid upphör att gälla.

På samma sätt kan du vara kreativ med dina bilder. Mer avancerade intervalometers kommer att låta dig ändra slutartid mellan ramar (som ofta kallas för bulb-rampning eller “bramping”), så att du kan övergången mellan dag och natt eller andra situationer där ljuset nivåer förändring. Du kan också använda motordrivet stativ huvuden för att lägga till rörelse till dina bilder.

Om du menar allvar om tiden går ut, det är också värt att lära sig hur man kan redigera video. På det sättet kommer du att bättre kunna kombinera olika bilder, lägga till musik, och på annat sätt göra det mer intressant video.

Tid upphör att gälla vid korsningen av fotografering och filmning. De är kul att leka med även om de kan vara tidskrävande att få rätt. Nu känner du till grunderna.