Hur Mycket Utrymme Behöver Du en hemmabio Projektor?

0
110

Titta på filmer och spela spel på en projektor som är bra. När du vänjer dig vid den gigantiska skärmen, det är mycket svårare att titta på även den största Tv. Men innan du köper en projektor, måste du se till att du har utrymme för det.

Projektorn behöver inte alltför mycket spelrum, men du måste se till att du har tillräckligt med utrymme mellan den och din skärm för att få till önskad skärmstorlek. Med lite matematik, det är lätt att räkna ut hur djupt ditt vardagsrum behöver vara.

Kasta Ut Det Där

Du kommer att se några specifikationer och industri jargong när du börjar forska projektorer. Det viktigaste att uppmärksamma är “throw ratio”, även känd som “kasta avstånd.” Du kommer att använda detta för att beräkna hur långt ifrån din skärm projektorn måste sitta. Om projiceringsavståndet är “1”, så kommer du behöva placera projektorn på en fot från skärmen för att visa en fot diagonal bild. Om throw ratio är mindre än ett, kan du placera projektorn mindre än en meter från skärmen för att göra en fot diagonal bild. Efter att, om throw ratio som är mer än en, måste du placera projektorn på ett ställe mer än en meter från skärmen för att ta fram en fot bilden.

Du kan ofta se projektorer med mer än en throw ratio anges. Detta innebär att projektorn har en zoom-hjul, så att du kan ändra storlek på bilden. Att ha flera kasta nyckeltal ändrar inte vår matte, du måste bara räkna ut det igen.

Här är beräkningen för att avgöra hur långt din projektor behöver från skärmen:

Throw Ratio X Önskad skärmstorlek (Tum eller Centimeter) = Avstånd från skärm (Tum eller Centimeter)

Som ett exempel kan vi titta på BenQ HT2150ST. Låt oss säga att vi ville ha en skärmstorlek av 150″ och behöver veta hur långt bort för att placera projektorn på ett ställe. Denna modell har en throw ratio mellan 0,69 och 0.83, så vår matte ser ut så här:

0.69 (throw ratio) X 150 (önskad skärmstorlek) = 103.5 (avstånd från skärmen)
0.83 (throw ratio) X 150 (önskad skärmstorlek) = 124.5 (avstånd från skärmen)

Ett annat sätt att mäta hur mycket utrymme du behöver är att se på marknadsföring eller modell namn för projektorn. Du kommer att se projektorer som marknadsförs som “short throw,” “ultra-short throw, eller kanske utan någon kasta skillnad.

Vad Är en Ultra-Short Throw Projektor?

En ultra-short throw projektor typiskt har en throw ratio på mindre än 0.4. Detta innebär ultra-short-projektorer har en vidvinkel lins som låter dem sitta så nära som möjligt till en skärm. Dessa är bra för hemmabio, eftersom du inte oroa dig för att montera projektorn, och du behöver inte oroa dig för att någon blockerar en del av bilden genom att gå mellan projektorn och skärmen.

Jag äger för närvarande en ViewSonic PX800HD projektorn, som har en 0.23 throw ratio. Detta innebär att eftersom jag har den placerad ca 40 cm från min vägg, jag har en 175-tums skärm. Och det är härligt. Här är vår beräkning, bryts ner för den här projektorn:

0.23 (throw ratio) X 175 (önskad skärmstorlek) = 40.25 (avstånd från skärmen)

Ultra-short throw projektorer är bra för alla som tätt på golvet med utrymme, särskilt hyresgäster som inte skulle vara tillåtet att montera projektorn i taket. Det är också bra om du vill ha en jätte portable “bildskärm”: jag har använt min projektor för backyard filmkvällar, visar bilder på bröllop och begravningar, och allt däremellan. Jag behöver inte springa en lång förlängningssladd eftersom projektorn är redan sitter nära en vägg.

Ultra-short throw linser är dyrast att producera, så med andra faktorer som upplösning och ljusstyrka lika, dessa projektorer är de dyra att köpa.

Vad är en Short Throw Projektor?

En kort kasta projektorn flyttas en bit längre bort från tv-skärmen än sin ultra short throw kusin. Shorts kastar oftast har en throw ratio mellan 0,4 och 1. Detta betyder short throw projektorer normalt behöver sitta ca fem till tio meter bort från skärmen. Du kan montera short throw projektorer i taket eller sitta på ett litet bord i mitten av ett vardagsrum.

En av de mer populära short throw projektorer är BenQ TH671ST. Denna projektor har en zoom hjul och har en släng förhållandet mellan 0,69 och 0.83. För att få en 150-tums bild i din hemmabio, denna projektor skulle behöva vara mellan 103 tum (8.6 meter) och 124.5 inches (10.38 en meter från skärmen. Det kommer inte att fungera i de minsta lägenheterna, men det är inte orimligt i de flesta hem. Här är vår ekvation igen:

0.69 (throw ratio) X 150 (önskad skärmstorlek) = 103.5 (avstånd från skärmen)
0.83 (throw ratio) X 150 (önskad skärmstorlek) = 124.5 (avstånd från skärmen)

En fråga som jag har haft med short throw projektorer är att se till att allt får makt. Projektorn min Xbox, och andra prylar var på den lägre delen av ett soffbord som sitter i mitten av mitt vardagsrum. Jag sprang ett grenuttag med en lång strömkabel under min soffa och soffbord. Från det, som jag placerade grenuttag och alla nätkablar för min elektronik inuti en kabel-förvaltningen box och försökte göra allt ser så snyggt som möjligt. Det ganska arbetade, men jag är mycket lyckligare med min ultra-short throw eftersom jag inte behöver oroa dig så mycket om kabelhantering.

Short throw projektorer är mellan ultra-short throw och standard projektorer när det gäller produktionskostnader, vilket innebär att de är också i mitten när det kommer till hur mycket du ska betala.

Vad är en Vanlig Projektor?

Vi använder “Standard” som ett sätt att skilja dessa från short-throw-eller ultra-short-throw-projektorer, men du kommer antagligen inte att se ordet “Standard” som anges i marknadsföring. Standard projektorer har en throw ratio högre än en och därför behöver de utrymme för att producera en jätte bild.

Optoma UHD60 har en throw ratio mellan 1.39 och 2.22, så om du vill använda den för att få en 150-tums bild, måste du placera den mellan 208-tum (17 fot) och 333-tum (27 fot) avstånd från skärmen. Som behöver en djup hemmabio, även om det kan vara helt bra i utomhusmiljö. Här är vår beräkning bryts ner:

1.39 (throw ratio) X 150 (önskad skärmstorlek) = 208 (avstånd från skärmen)
2.22 (throw ratio) X 150 (önskad skärmstorlek) = 333 (avstånd från skärmen)

Tänk dock på att du inte kan ha något annat inom den 17 meter mellan projektorn och skärmen om du vill blockera en del av bilden. Du kan placera de flesta standard projektorer på ett litet bord, men du skulle vara lyckligare om du monterade upp den i taket eller placeras på en hylla på väggen.

Standard projektorer är den minst kostsamma typ av projektor för att producera, så de är också den minst dyra att köpa. Tänk bara på några av dina besparingar kommer att gå mot ett fäste, extra långa HDMI-kablar, och andra nödvändigheter.

Så Vilket Är Bäst För Dig?

Räkna ut vilken typ av projektor för att köpa kommer ner till två faktorer: för det utrymme och budget. Det mindre utrymme du har (dvs, ju kortare kasta du vill), dyrare din projektor kommer att finnas. Men du kan också få mer användning av ett dyrare kort eller ultra-short throw projektor eftersom du kan få en gigantisk bild från det nästan överallt.

Hålla ett öga på erbjudanden för: jag köpte min ViewSonic PX800HD för nästan halva priset genom att få den renoverad. Det saknades en ström-kabel, men mina besparingar på projektorn mer än väl gjort det värt det.

Oavsett hur mycket utrymme du har, kan du få en gigantisk skärm med rätt projektor!!!