Vad är en “Dark Web-Scan” och Bör Du Använda En?

0
103

Experian och många andra företag är att trycka “mörka webben skannar.” De lovar att söka den mörka webben för din personliga information för att se om kriminella gäng som säljer det. Slösa inte dina pengar.

Vad är den Mörka Webben?

“Det mörka nätet” består av dolda webbplatser som du inte kan få tillgång till utan särskild programvara. Dessa webbplatser visas inte när du använder Google eller någon annan sökmotor, och du kan inte ens få tillgång till dem om du går ut ur ditt sätt att använda lämpliga verktyg.

Till exempel, Tor-programvaran kan användas för anonym surfning på den vanliga webben, men det döljer också speciella platser känd som “.lök platser” eller “Tor dolda tjänster.” Dessa webbplatser använder Tor för att dölja sin plats, och du bara komma åt dem via Tor-nätverket.

RELATERAT: Vad Är den Mörka Webben?

Det finns legitima användningsområden för Tor dolda tjänster. Till exempel, Facebook erbjuder en Tor .lök plats på facebookcorewwwi.lök, som du endast kan få tillgång till när du är ansluten till Tor. Detta gör att människor i länder där Facebook är blockerat att få tillgång till Facebook. Den DuckDuckGo sökmotor är tillgänglig på en Tor dolda service-adress också. Detta kan också hjälpa till att undandra sig statlig censur.

Men den mörka nätet är också används för brottslig verksamhet. Om du ska sälja databaser människor kreditkort och personnummer online, du vill dölja din plats så att myndigheterna inte svep. Det är därför brottslingar ofta sälja dessa uppgifter på det mörka nätet. Det är samma anledning till varför den ökända Silk Road hemsida, online-svart marknad för droger och andra olagliga saker, bara var tillgängliga via Tor.

De är Inte att Skanna Hela Mörka Webben

Låt oss få en sak rakt: Dessa tjänster är inte att skanna hela mörka webben för dina data. Det är bara omöjligt.

Det är 1,208,925,819,614,629,174,706,176 möjliga plats adresser på det mörka nätet, och det är bara att räkna Tor .lök webbplatser. Det skulle inte vara möjligt att kontrollera var och en för att se om de är online och sedan också se till att dina data på dem.

Även om dessa tjänster skannar hela den offentliga mörka nätet—vilket de inte—de skulle inte kunna se det exklusiva grejer ändå. Som skulle bytas privat och inte offentligt.

Vad Gör en “Dark Web-Scan” Då Göra?

Inga företag som erbjuder en “dark web-scan” kommer att berätta vad de gör, men vi kan säkert göra en välgrundad gissning. Dessa företag är att samla in data tippar på populära webbplatser på den mörka webben.

När vi säger “data soptippar,” vi är hänvisade till stora databaser med användarnamn och lösenord, liksom annan personlig information som personnummer och kreditkort detaljer—som är stulna från äventyras webbplatser och ut på nätet.

I stället för skanning mörka webben, de är scanning listor läckta lösenord och personlig information—som visserligen finns ofta på mörka webben. De kommer då att informera dig om din personliga information som finns på en av de listor som de kunde få sina händer på.

Men, även om en mörk web-scan säger att du är bra, du kanske inte vara—de är bara att söka på allmänt tillgängliga läckage som de har tillgång till. De kan inte söka igenom allt där ute.

Hur att Övervaka dataintrång Gratis

Bakom alla “mörka web-scan” hype, det är ett ganska bra här. Men gissa vad: Du kan redan göra mycket av detta gratis.

Troy Hunt Har jag Varit Pwned? kommer att berätta för dig om din e-post adress eller lösenord visas i en av 322 (och räkna) data soptippar från webbplatser. Du kan också få den meddelar dig när din e-postadress visas i en ny data.

Denna tjänst inte skanna för att se om ditt personnummer ingår i någon av dessa läckor, som mörka webben skannar lovar att göra. Men, om du bara vill se om dina referenser har läckt ut, det är en användbar tjänst.

Som alltid, det är en bra idé att använda unika lösenord överallt. På det sättet, även om din e-postadress och lösenord från en webbplats visas i en läcka, brottslingar kan inte bara försöka att kombinationen på andra webbplatser för att få tillgång till dina konton. Ett password manager kan komma ihåg alla dessa unika lösenord till dig.

Inse Fakta: Dina Data Är Redan Stulen

Du kan fortfarande tänka en mörk web-scan kan vara användbara. Efter allt, det talar om för dig om ditt personnummer visas i några uppgifter soptippar. Det är användbart, eller hur?

Tja, inte nödvändigtvis. Titta, du bör nog räkna med att ditt personnummer redan äventyrats och brottslingar kan komma åt den om de vill. Det är den bistra sanningen.

Stort överträdelser har varit som kommer hårt och snabbt. Equifax läckt 145,5 miljoner social security nummer. Anthem läckt information och 78,8 miljoner människor, inklusive personnummer. Förenta Staternas kansli Personal Ledning (OPM) läckt känslig information på 21,5 miljoner människor också—igen, inklusive personnummer.

Dessa är bara några exempel. Det har varit många andra läckor under åren—ett par miljoner här, ett par hundra tusen. Och det är just de data som bryter mot denna har blivit offentligt redovisas. Statistiskt sett har de flesta Amerikaner har förmodligen hade deras social security nummer läckte ut i åtminstone en av dessa data överträdelser av nu. Anden är ur flaskan.

Fryser Din Kredit, Det är Gratis Nu

Om du är orolig över att någon missbrukar ditt personnummer, rekommenderar vi frysning dina kreditupplysningar. Kredit fryser (och unfreezes) finns nu över hela USA.

När du fryser din kredit, är du hindra människor från att öppna nya kredit i ditt namn. Alla kreditinstitutet kommer inte att kunna dra din kredit tills du låsa upp den eller ge en PIN-kod. Kan du tillfälligt låsa upp din kredit när du vill ansöka om kredit—till exempel, när du ansöker om ett kreditkort, bil lån, eller en inteckning. Men kriminella inte ska kunna ansöka om kredit med din personliga information om din kredit rapport är frysta.

Vi rekommenderar bara att frysa dina kreditupplysningar och hoppa över den mörka web-scan. Till skillnad från en mörk web-scan, kredit fryser är gratis. De gör också något, även om ditt personnummer finns i en mörk web skanna, allt du kan göra är att låsa din kredit ändå. Och brottslingar kan få sina händer på ditt personnummer även om det inte visas i en mörk web-scan.

Image Credit: Maxim Apryatin/Shutterstock.kom, yosmoes815/Shutterstock.com.