Hur man Spika Exponering på Plats När Du Tar Fotografier

0
63

Det suger när man efter en dag eller vecka med fotografier, du kommer hem, titta på dina bilder, och inser att du har trasslat in exponeringen. Du skulle kunna fixa saker och ting med lite arbete i Photoshop, men det är inte en situation du vill vara i. Här är hur att få rätt exponering varje gång, på plats.

Fotar i RAW

Det enklaste sättet att alltid träffa ett mål är att göra mål fin och stor. Varför skjuta på en liten bullseye när man kan sikta på en ladugårdsdörr? Fotografering i RAW istället för JPEG-i grund och botten gör det för din kamera.

RAW-bilder innehåller alla uppgifter om din kamera kan fånga snarare än att bara en liten del som får sparas som JPEG. Min kamerans RAW-filer är ca 25 MB medan Jpeg-filer, i bästa fall, 5 MB. Det är fan så mycket mer data att arbeta med.

Genom att fotografera i RAW, din kamera kan fånga den fulla dynamiska omfånget av en scen—eller åtminstone komma så nära det som den kan—så du är mycket mindre sannolikt att blåsa ut dina höjdpunkter eller krossa dina skuggor. RAW-bilder måste “utvecklas” med hjälp av program som Lightroom eller Photoshop innan du kan skicka dem online eller skriva ut dem, men den lilla mängd av arbete som är värt alla extra uppgifter som du har att arbeta. Du kan se i bilden ovan bara hur mycket jag kunde för att lysa upp bilden utan att saker och ting ser konstig.

Förstår Din kameras ljusmätare

Kameran har en inbyggd ljusmätare som mäter mängden av ljus som reflekteras från det som finns framför den. Detta ljus mätaren fungerar på ett enkelt antagande: att allt, åtminstone ljus klokt, medelvärden ut till mitten grå. Detta är hur din kamera tror att världen ser ut:

Detta är en förvånansvärt säkert antagande och fungerar väl ut en bra bit av tid. Du bör dock inte förlita sig på det med blind tro. Istället måste du tänka på hur ditt kamerans ljusmätare kommer att tolka vad du fotograferar. Är det en riktigt ljusa dagen? Så det blir nog underexpose bilden. Å andra sidan, om du fotograferar i den blå timmen strax före soluppgången, det kommer att försöka att överexponera allt.

För mer information om kamerans ljusmätare och hur man använder det, kolla in hela vår guide.

RELATERAT: Vad Finns det för Olika Mätning Lägen på Min Kamera Och När Ska jag Använda Dem?

Ta Kontroll över Din Kamera

Trycka ned avtryckaren och hoppas är inte en tillförlitlig strategi för att ta bra foton. Du behöver för att fatta beslut om—eller åtminstone styra din kamera på—slutartid, bländare och ISO.

RELATERAT: Kameran är Mest Viktiga Inställningar ändras: Slutartid, Bländare och ISO Förklarade

Du behöver inte kontrollera allt manuellt för att vara i kontroll över din kamera. Jag rekommenderar att i de flesta situationer, kan du använda prioritering av bländare. Du kan sedan använda en kombination av bländare, exponeringskompensation och ISO för att kontrollera hur bilden ser ut. Så länge som din slutartid inte sjunka för lågt, kommer du inte oroa dig.

RÖR: Få Ut av Auto: Hur man Använder Kamerans fotograferingsläge för Bättre Bilder

Kontrollera Histogrammet

Det bästa sättet att se över dina bilder på plats med hjälp av histogrammet, det kommer att ge dig en god uppfattning om hur exponeringen ser ut även om du inte kan granska hela bilden på den lilla skärmen.

Granska dina bilder och aktivera histogram (om du inte är säker på hur, kontrollera kamerans manual). I allmänhet, om du vill se en balanserad histogram med ingen skugga eller markera klippning, även om ett histogram som är något överexponerade kan vara en bra sak.

RELATERAT: Vad är “Exponera Rätt” i Fotografi och Varför Du Ska Göra Det

Ett annat alternativ är att slå på “blinkies”, så att kameran kommer att visa dig när du överexponera dina bilder utan att du behöver kontrollera histogrammet.

Skjuta Några Skott Säkerhet

Ibland, på grund av svåra eller förändrade ljusförhållanden, det är en riktig kamp att spika exponering av bilden på ett tillförlitligt sätt. Det bästa man kan göra i dessa situationer är att skjuta några säkerhet skott. Jag rekommenderar att ta ett foto i en sluta överexponerad och en foto one stop underexponerat. Detta sätt, du täcker dina baser. Det värsta är att i stället för den bild som du trodde att du kommer att använda, du måste använda en av säkerheten skott för att få den bästa slutgiltiga bilden.

Ett tillförlitligt sätt att få exponering direkt på plats, eller åtminstone nära till rätt som det är möjligt, är en viktig färdighet för att utvecklas som fotograf. Som med de flesta saker att göra med fotografering, det är bara en fråga om att tänka lite och ta kontroll över din kamera.