Windows 10 Fortfarande kan Du inte Använda Dessa filnamn Reserverade 1974

0
144

Windows “reserver” vissa filnamn och du kan inte använda dem var som helst. Glömmer att ringa en fil “con.txt” eller “aux.mp3”. Detta är på grund av ett val som gjordes 1974 och Microsofts törst för evigt bakåt-kompatibilitet.

Filnamn Du Kan inte Använda

Microsoft erbjuder en officiell lista över reserverade filnamn, och här är de:

CON, PRN, AUX, NUL, COM1, COM2, COM3, COM4, COM5, COM6, COM7, COM8, COM9, LPT1, LPT2, LPT3, LPT4, LPT5, LPT6, LPT7, LPT8, LPT9

Observera att du inte kan använda dessa filnamn med någon filändelse. Så du kan inte namnge en fil “con.txt”, “con.jpg” “eller “con.doc”. Och Windows är inte skiftlägeskänsliga, så det spelar ingen roll om det är CON con, eller CoN—Windows kan du inte använda det namnet.

Du kan prova det själv. Försök att spara en fil som “con.txt” eller “lpt6.txt” i Anteckningar. Eller prova byta namn på filen till en av dessa namn i File Explorer. Windows bara inte att låta dig göra det.

Naturligtvis Windows begränsar också filnamn på andra sätt. Du kan inte använda olika specialtecken som följande i namn, heller. Kontakta Microsofts officiella dokumentationen för mer information.

Vad som Hände 1974, och Varför Ska Vi Bry oss?

Som @Foone nyligen förklarade på Twitter, denna frågan går tillbaka till 1974. I UNIX, “allt är en fil.” (Samma sak gäller i UNIX-liknande operativsystem såsom Linux idag.) Hårdvara enheter var representerade på särskilda banor som /dev/lp0 för den första skrivaren och /dev/tty för konsolen.

I 1974, samma koncept lades till operativsystemet CP/M. Tyvärr, CP/M var avsedd för datorer med väldigt lite minne och inga hårddiskar. Det används flera diskar och inga kataloger, så dessa speciella filer som representerar enheter på ett effektivt sätt dök upp överallt, på varje skiva.

Så, när du sparar en textfil, som du kan berätta för din text editor för att “spara” den till skrivaren enhet, som skulle skriva ut det. Men sms: a redaktörer och andra program som lägga till filtillägg som “.txt”, så CP/M bara ignorerat den file extension för dessa filer enhet. Med andra ord, om en textredigerare försöker spara en fil namnet på skrivaren enheten följt av “.txt”, CP/M bara antog att det var med hänvisning till skrivaren enheten och ignorerade den file extension. Nu har fungerat korrekt i alla program—bra!

Visst, det är ett fult hack, men vem bryr sig? Tja, CP/M som fångats på. Så småningom PC-DOS kom, och det höll på att användbara CP/M-funktionen. PC-DOS 2.0 lagt kataloger 1983, men Microsoft har valt att ha dessa enheten filer visas i alla kataloger för kompatibilitet med befintlig DOS-program snarare än att placera dem i en särskild enhet mapp.

Så småningom, Windows 95 kom, och det var byggt på toppen av DOS. Windows NT var inte bygger på toppen av DOS, men det gjorde den vill vara bakåt kompatibel med Windows 95-program. Windows-10 är fortfarande baserad på Windows NT, och det fungerar på samma sätt. Samma sak gäller på Windows 7, naturligtvis.

Det är nu över fyrtio år senare och vi kan fortfarande inte namn på filer “con.txt” eller “aux.mp3 – ” eftersom Windows vill bo kompatibel med gamla program som kan använda denna funktion. Det är ett bra exempel på hur intensivt Microsoft arbetar för att bakåtkompatibilitet.