Vad Hände med Winamp, och Kan Du Använda Det Nu?

0
108

För tjugo år sedan Winamp var framtiden. Nu är det ett minne blott. Vad hände?

Winamp (Windows Avancerade Multimedia-Produkter) som kom ut den 21 April 1997—tillbaka när du lyssnar på musik på datorer var ett nytt begrepp, och har de flesta människor inte vet vad “MP3” betydde. Winamp var inte det första PC-musik-spelare, men det gjorde det lätt att skapa en spellista: dra över filerna till spellistan fönstret och börja lyssna. Detta, i kombination med tidiga nätverk för fildelning som Napster, förändrat hur människor upptäckt och lyssnade på musik. Winamp rode som våg, växer tills det hade 90 miljoner användare, bara för att bli irrelevant.

RELATERAT: Re-Live 90-talet Computing I Din Webbläsare Just Nu

Knappast någon använder Winamp dessa dagar. Vart tog det vägen? Och kan du använda det i dag, om du ville? Låt oss gräva och se vad vi kan hitta på.

Vad Hände med Winamp?

Winamp var lätta, anpassningsbara, och gjort att lyssna på musik lättare än någon spelare som kom före det. Det blev snabbt en succé, trots att endast ha en grupp om fyra personer som ligger bakom. En del av överklagandet kom från gemenskapen: en plugin och huden ekosystem tillåtna designers och utvecklare att anpassa saker på överraskande sätt, och musik nördar älskade att ha den typen av kontroll.

Vår berättelse slutar börjar med en buyout, liksom många andra av 90-talet tech berättelser. I juni 1999 förvärvade AOL Nullsoft (företaget bakom Winamp) för $80 miljoner. Det är ganska utbetalningen för en grupp om fyra personer, men AOL aldrig riktigt visste vad de skulle göra med vad de köpt. Sidvisningar till Winamp hemsida förs i en stor bit av annonsintäkter, säker, och tusentals människor betalade $10 för Pro-versionen av programvaran, men det var ungefär det gäller intäkter.

RELATERAT: RIP MÅL, Appen Meddelanden AOL Ville Aldrig

AOL, under tiden, var fortfarande gör löjliga summor pengar med sina gerillasoldater sandlåda dial-up service. Att massiva intäkter gjort det svårt att prioritera andra projekt—även de som AOL betalat miljoner. Så småningom, AOL beslutade program som Winamp var ett pr-tillfälle för dial-up service, och snart installera Winamp innebar sjunkande erbjuder “gratis” AOL-abonnemang.

Detta var en stor avfarten till Winamp användare. Här är Cyrus Farivar, skriva för Ars Technica i en mycket bra funktion om Winamp nedgång:

[Winamp] primär användare var musik fans, nördar, och människor som brydde sig om vad bitrate sina Mp3-filer har kodats på—med andra ord, det viktiga användare av Winamp i början av 2000-talet var allergisk mot AOL som ett företag.

Kombinationserbjudanden AOL programvara och erbjuder med Winamp cheapened programvara i användarnas ögon. Sedan något nytt kom.

Under 2001 lanserade Apple iPod, och det fångades på i stort sätt. Av 2003 iTunes kom ut till PC och det var början på slutet för Winamp. Alla som köpt en iPod bytte till iTunes för att lyssna på musik, eftersom iTunes var mer eller mindre som krävs för att ladda upp en iPod med musik—och många köpte iPods.

Även om du inte äger en iPod, iTunes var attraktiv. Det kan identifiera och rippa dina Cd-skivor på bara ett par klick. Sök i princip var omedelbar. Och medan Winamp gränssnittet var lite rörig, iTunes-gränssnitt (åtminstone på den tiden) var ren och enkel att använda. Winamp bestod av flera fönster, iTunes bara hade en. Winamp erbjuds tusentals fan-skapade teman och plugins; iTunes var inte riktigt anpassningsbara till alla.

En hel del nördar föredra Winamp, men iTunes överklagas till en mycket större publik som bara ville slita en massa Cd-skivor och lyssna på dem. Winamp försökte bekämpa detta genom att erbjuda inofficiellt stöd för att överföra musik till en iPod, men det var inte tillräckligt. Apple tog musikspelare på marknaden och sprang med den (och sedan tillbringade 15 år vrida iTunes i rörig röra som vi alla hatar idag.)

Winamp userbase minskat, och med 2013 AOL beslutat för att stänga ner det helt och hållet. Att planen ändras i sista sekund när Nullsoft såldes till Radionomy. Sedan dess Winamp webbplats har förklarat att en ny version är “kommer snart”, men fem år senare och vi har sett ingenting. Det finns enstaka utvecklare mullras om nya byggen, men något stort så här långt.

Kan Du Använda Det I Dag?

Så du kanske undrar: kan du installera och använda Winamp just nu? Svar: typ av. WinAMP webbplats, oförändrad i fem år, pekar på en forum-tråd när du försöker hämta en fil. Denna tråd poäng till en enkel hemsida där du hittar Winamp 5.666 för Windows. Detta program går tillbaka till 2013, men det fungerar.

Jag har installerat Winamp på en modern Windows-10 maskin och märkte snabbt ett problem: inget här är skalas ordentligt på högupplösta skärmar. Du kan lösa det här i alla moderna huden genom att justera inställningar för Skalning, som den här:

Om du använder en klassisk hud, kan du använda kortkommandot Ctrl+D för att dubbel storlek på huvudfönstret.

Winamp en gång erbjuds en stor katalog av skinn och plugins, men som dött under 2013. Glatt, Winamp arv erbjuder en stor samling, så kontrollera det om du vill prova något du minns från förr i tiden.

Jag tror inte att Winamp har åldrats väl. Men det fungerar, och om inget annat är värt att skjuta upp för nostalgi-faktor. Visst, det är lite buggig, och ANVÄNDARGRÄNSSNITTET ser pixlad ut på moderna visas när du justerar skalning. Men det är Winamp, och det är värt något. Ge det en omgång och kom ihåg början av 2000-talet. Vem vet? Kanske du även använda det på heltid.

Foto: Al Pavangkanan