Hur till Flytta till en Full Frame Kamera

0
91

Det finns två huvudsakliga kamerans sensor standarder: en hel bild (eller 35 mm) och beskär (crop sensor (eller APS-C). En full frame sensor är ca 1,5 gånger storleken på en crop-sensor, som förändrar saker och ting lite. Om du har precis uppgraderat (eller funderar på att uppgradera från en crop-sensor kamera till en full frame kamera, här är vad du behöver veta.

RELATERAT: Vad är Skillnaden Mellan en Full Frame) och Beskär (crop-Sensor Kamera?

Alla Bilder Kommer Att Vara Bredare

I varje artikel där jag nämna brännvidd, jag har alltid säga något i stil med 20mm på en full frame kamera eller cirka 35mm på en crop-sensor kamera. Detta är på grund av gröda faktor. Även om en 20 mm objektivet är fortfarande en 20 mm objektivet när det är på en crop-sensor kamera, den har synfält som ett 35mm-objektiv skulle ha på en full frame kamera.

Denna skillnad förändringar i hur du använder dina linser när du flyttar till en full frame kamera. Dina 50mm kommer att gå från ett kort teleobjektiv som är likvärdigt till ett 70mm objektiv och perfekt för headshots för att en normal objektiv som är bättre för miljön porträtt. Din 35mm är nu ett vidvinkelobjektiv.

Du kommer förmodligen att bli besviken över att inse att din 200mm tele som var så bra på att komma nära fåglar inte har så mycket zoom. Du skulle behöva en 350mm för din nya kamera för att få samma effekt.

I den här bilden…

…och den här bilden…

…Jag står på ungefär samma avstånd från motivet och använda samma 40mm objektiv. Den enda skillnaden är att i den första bilden jag använder en crop kamera och i den andra är jag med en full frame kamera.

Det Finns Fler Manuella Kontroller och Bättre byggkvalitet

Full frame kropp är designad för proffs och avancerade amatörer, så en hel del av hand att hålla funktioner tas bort. Förvänta dig inte att se sex olika automatiska lägen för ett brett spektrum av situationer. Istället, du kommer att få mer och bättre manuella kontroller. Det finns normalt en extra ratten för att justera både slutartiden och bländaren på samma gång. Det kan vara särskild anpassad lägen där du kan spara dina inställningar eller knappar som du kan tilldela olika uppgifter.

Det är bra, men du kommer inte att kunna dra fördel av det om du inte vet hur du ska använda din kamera på rätt sätt. Se till att du förstår exponering triangeln och hur till manuellt läge.

RELATERAT: Kameran är Mest Viktiga Inställningar ändras: Slutartid, Bländare och ISO Förklarade

Din nya kamera är förmodligen kommer att byggas bättre, liksom. Kamera tillverkarna inte lägga till en hel bild av givare och sensorer till låga organ; de istället uppgradera allt, ofta med hjälp av metall istället för plast.

Din Gamla Linser Kanske Inte Fungerar

Medan objektiv som är utformade för full frame kameror fungerar på crop sensor kameror, motsatsen är inte alltid sant, eller åtminstone inte sant utan några kompromisser.

RELATERAT: Ska Du Köpa Crop Sensor Särskild Kamera Linser?

Alla Canon EF-S-objektiv du har kommer inte att fungera på din nya kamera. De kommer inte ens mount. Du har att använda EF-objektiv.

Nikon DX-objektiv och Sony E-mount objektiv kommer åtminstone att montera, men de foton du tar kommer att använda endast en liten del av sensor eller har enorma mängder av vinjettering.

För mer om att köpa rätt objektiv till din kamera, kolla in vår guide.

Gör dig Redo för att Skjuta på Natten

Min favorit sak när jag uppgraderade till en full frame kamera var hur väl det utförs när man fotograferar på natten. Med en större sensor, du får mycket bättre på höga ISO-prestanda.

Om du har varit besvikna över hur stökigt och suddiga dina bilder när du fotograferar i mörker med din crop-sensor kamera, redo att ha ditt sinne blåst. Min 5DIII som är ett par år gamla skott utmärkta bilder på ISO6400. ISO12800 är även användbar i vissa fall.

Det Finns Nackdelar Också

Full frame kameror är inte perfekta, och en bättre kamera är ingen garanti för att du kommer ta bättre bilder om du förstår icke-kamera relaterade saker som komposition och hur man använder färg.

Full frame kameror är också betydligt dyrare än crop sensor kameror. Linser för full frame kameror är dyrare också. Du är inte troligt att du får mycket förändring från fem grand för en kamera och två objektiv om du går i andra hand.

Crop sensor kameror är också bättre i vissa situationer som sport och vilda djur, eftersom grödan faktor ger dig mer zoom och mindre filstorlek innebär att du får ett snabbare burst mode.

Uppgradera till en full frame sensor är en stor röra, men om du är seriös om fotografering och råd bekostnad, det är värt det. Bara inte förvänta sig att lösa alla dina problem.