Diskrensning Ska Bort i Windows-10 och Vi Saknar Det Redan

0
101

Microsoft meddelade lugnt att Diskrensning är nu föråldrat, nyheter som var begravd på botten av ett blogginlägg om Windows-10: s lager Känsla. Diskrensning inte kommer bort omedelbart, men är på väg ut genom dörren.

Tjugo År av Diskrensning

Diskrensning förtjänar en bättre send-off än en liten not i slutet av en Microsoft blogginlägg. Vi har använt Diskrensning för över 20 år sedan debuterade i Windows 98.

Oavsett vilken version av Windows du använder Diskrensning har alltid fungerat på samma sätt. Högerklicka på en enhet, välj “Egenskaper” och sedan klicka på den “Diskrensning” – knappen för att starta det. Det fungerar fortfarande på samma sätt på Windows-10 idag. Du kan också bara starta den från Start-menyn eller köra cleanmgr.exe programmet.

Diskrensning har fått mer och mer användbar över tid. Om det var att ta bort ett par hundra MB temporära filer på Windows XP eller ta bort mer än 10 GB överblivna filer efter installation av en stor uppdatering till Windows-10, är det alltid fungerat bra för att frigöra diskutrymme vi behövde.

På ett komplicerat operativsystem som höll lägga till nya funktioner över tiden, Diskrensning var alltid den enda plats för att frigöra diskutrymme. Vi har fått lära folk att använda Diskrensning för år. Det har varit oumbärlig.

Nördar Vände sig till CCleaner, Men Diskrensning Var Alltid Pålitlig

Okej, okej, låt oss vara ärliga: Diskrensning föll i onåd. Vi nördar gått vidare till mer omfattande verktyg som CCleaner som också raderas andra typer av temporära filer, inklusive gigabyte NVIDIA driver installer-filer, och surfning historier från Chrome och Firefox.

CCleaner kan ha varit fullspäckad med funktioner, men det slutade så småningom upp packad med extra programvara och funktioner som samlas in uppgifter om din DATOR efter Piriform, CCleaner är utvecklare, såldes till Avast. Det hade även ett malware skrämma efter sina servrar hackades.

Diskrensning var stadig verktyg vi kan alltid komma tillbaka till. Det var alltid där och gjorde ett fast jobb utan drama. Idag, Diskrensning fortfarande gör nästan allt vi behöver göra, och vi föredrar att använda det i stället för att rida CCleaner berg-och dalbana.

“Utfasade” Betyder inte att Döda—Inte Ännu, Åtminstone

Diskrensning är inte borta ännu. Microsoft säger att det kommer att hålla verktyget runt för kompatibilitet skäl. Med andra ord, Windows-användare är så vana vid detta verktyg som Microsoft kan inte bli av med det över natten.

Detta verktyg går med i en lång rad av andra älskade Windows funktioner som Microsoft håller långsamt på att bli av med. Till exempel, Microsoft Paint är nu också längre, och det kommer att flyttas ut ur Windows-10 rätt till Butiken snart nog. HomeGroups är redan borta. Systemet Bild Säkerhetskopior är föråldrat och kan tas bort snart.

När Microsoft säger Diskrensning är “föråldrat” från och med oktober 2018 uppdatering, det betyder att det ersatts av ett nytt verktyg. Det kanske eller kanske inte finns i framtida versioner av Windows 10, och Microsoft rekommenderar att du inte lita på det. I ett best case scenario, Diskrensning kan ha några år kvar—men vi slår vad om att det kommer att vara borta snabbare än så.

Diskrensning Liv i Anden

Medan Diskrensning säga sitt farväl, det lever vidare i anden. Den nya “ledigt Utrymme” funktionen i Windows-10 är i grund och botten en modern, snabbare Disk Cleanup. Det gör allt Diskrensning gör—och mycket mer.

För att finna detta verktyg kan du bege dig till Inställningar > System > Lagring > frigör Utrymme Nu. Det kommer att automatiskt skanna ditt system för allt Diskrensning såg ut för.

Windows-10 nya verktyg är en mer än kapabel ersättare. Verkligen, det är ingen förlust i funktionalitet. Vi bör inte komma i fråga. Men en del av Windows-vi har känt och litat på för 20 år är på väg bort, och vi kommer att missa det.

RELATERAT: Använd Windows-10: s Nya “ledigt Utrymme” Verktyg för att Rensa Upp Din Hårddisk