Vad är en Avståndsmätare Kamera?

0
90

Om du har tillbringat någon tid med att läsa om fotografering, har du förmodligen stött på vördnadsfull nämner Leica-kameror och andra “avståndsmätare” som används av en hel del stora gatan fotografer som Henri Cartier-Bresson i mitten av 20-talet. Jag vet att jag var förvirrad när jag först hörde talas om dem eftersom de inte riktigt runt längre, så det här är vad de är.

Den Ursprungliga Mirrorless Kameror

Avståndsmätare är den ursprungliga mirrorless kameror. De var populära med street fotografer eftersom de var mycket mindre och mer diskret än skrymmande film SLR kameror som finns på den tiden. De använde samma 35mm film som Systemkameror, men de hade en annan inriktning metod som inte behöver en spegel.

RELATERAT: Vad Är Mirrorless Kameror, och Är De Bättre än Vanliga digitala systemkameror?

Du har förmodligen en grov uppfattning om hur Systemkameror arbete om du någonsin plockade upp den, men här är en repetition. Att fokusera manuellt en SYSTEMKAMERA (eller DSLR), du tittar genom sökaren. Ljus kommer in genom objektivet och kamerans spegel system återspeglar det i dina ögon. Du kan sedan justera linsens skärpa med tills allt är skarp. När du trycker på avtryckaren, spegeln lyfter upp, och ljuset träffar filmen i stället, ta en bild. Vad du såg genom objektivet är ganska mycket exakt den bild man får.

Avståndsmätare använda en annan inriktning metod som kallas, passande nog, en avståndsmätare. Istället för att titta direkt genom linsen via en spegel, en avståndsmätare som är sökare är en helt separat visuella systemet monteras så nära som möjligt till linsen. Det visar två överlappande bilder av ämnet. Genom att rikta in bilder, distans—eller—att föremål kan beräknas (tack till parallax effekt) och du kan fokusera objektivet.

Bilden till vänster visar hur det ser ut genom en avståndsmätare när det är ur fokus. Bilden till höger visar hur det ser ut genom en avståndsmätare när den är i fokus.

De tidigaste avståndsmätare kameror som krävs för fotografen att fokusera objektivet och hitta det utbud som två separata åtgärder, men de flesta av de populära modellerna används av artister av Cartier-Bresson kopplat ihop objektivet fokus till avståndsmätare mekanism.

Ett stort problem med avståndsmätare är att vad fotografen såg när de tittade genom sökaren inte exakt motsvarar den slutliga bilden, eftersom de var separata system—det är samma effekt som man får från en engångskamera. Detta gjorde egentligen ingen roll för street photography där storlek och portabilitet var av avgörande betydelse, men för andra områden inom fotografering, det var ett oöverstigligt nackdel.

Denna nackdel, tillsammans med det faktum att zoom-objektiv och teleobjektiv är näst intill omöjligt att design för en avståndsmätare kamera, innebar att de egentligen aldrig hade en chans mot Systemkameror och senare digitala systemkameror.

Leica—tillverkaren av de mest berömda och prestigefyllda avståndsmätare—säljer en vansinnigt dyr digital avståndsmätare, men de är den enda. Det är en vacker kamera och en bra bit av teknik, men det finns en anledning till att professionella fotografer använder inte det dag för dag.

Mirrorless kameror, dock, är den andliga efterträdare till avståndsmätare. De har samma storlek och vikt fördelar jämfört med digitala systemkameror, men att övervinna nackdelarna med avståndsmätare med elektronisk sökare och live view-skärmar.

Bilden Poäng: Ehimetalor Unuabona på Unsplash, Alexander Kozlov på Wikipedia.