Hur Fungerar “vattenkylning” Arbete i en Telefon?

0
102

Som telefoner för att få mer kraftfulla, de kan också leda till mer värme. För att hålla dem coolare än någonsin, vi börjar se fler telefoner levereras med “water.” Men vad betyder det?

Moderna smartphones är en liten dator i fickan—de är otroligt kraftfull, med Cpu och Gpu mer kapabel än full stationära Datorer från inte så länge sedan. Som ett resultat av all denna kraft i ett litet utrymme, att hålla hårdvara cool har blivit en utmaning för enhetens tillverkare.

De flesta beslutsfattare telefonen har varit tvungna att tänka utanför lådan för att hitta en lämplig lösning för att hålla telefoner som kör cool som resultat ramper upp—och vattenkylning verkar vara lösningen. Men det är inte samma sak som vatten kylning som används i Datorer—det är inte själva vätskan strömmar genom systemet.

Tala om “water” i telefoner har ramped upp på sistone med Galaxy Note 9 och Pocophone både använda funktionen för att hålla saker och ting går cool. Men de är inte de första telefonerna för att använda ett sådant system—Samsung introducerade en vatten-kylsystem i Galaxy-S7.

Här är hur det fungerar.

Hur vattenkylning Fungerar i Telefoner

Med Galaxy S7, Samsung utvecklat en metod för vattenkylning som använder en koppar-värme-rör för att sprida värme bort från CPU, särskilt som de chip som arbetar hårdare. Det finns en liten bit av vätskan i röret—inte tillräckligt för att se om röret skärs upp (många människor testade detta när telefonen släpptes först).

Istället, vatten kylning processen fungerar genom kondensation. Som processorn värmer upp vätskan i huvudsak förångas, för att hålla PROCESSORN sval. Ångan reser sedan till den motsatta änden av den värme rör, där den kondenserar tillbaka till vätska när den svalnat. Denna process, tillsammans med en kolfiber TIM (Termisk Gränssnitt Material) är en mycket effektiv metod för att kyla telefonens hårdvara.

Nuvarande smartphones använder sig av ett liknande system, men Samsung expanderar på den ursprungliga idén med en “vatten-kol-cooling system” i Not 9.

Med Not 9, Samsung visste att det behövdes ännu mer kylning ström än vad den hade med S7 (eller tidigare telefon). Det kan uppnås på två sätt: genom att införliva en större termisk röret och lägga på ett lager av koppar i mellan två termiska spridare för att överföra mer värme.

Not 9 kylsystem /via Samsung

Hela kylsystemet fungerar i lager. Precis ovanför processor, det är ett lager av kolfiber (som är utmärkt och att överföra värme) under en tunn bit av koppar. Här ovanför, det är en annan typ av ospecificerad termotransfer-material (vi kan anta att det är någon typ av silikon), och då koppar termisk heat pipe. Precis ovanför röret är en termisk spridare för att hålla värmen från att koncentrera sig på ett enda ställe.

Andra telefoner med liknande system—kanske inte riktigt lika sofistikerad—men grunderna bör vara ungefär samma. Vattnet i allmänhet uppgår till något mer än vapor i de flesta fall, så det är mindre en “vattenkyld” system och mer av en “ångan kyls ned” – system.

Hursomhelst, det är ganska coolt. 😎