Vad Är en PDF-Fil (och Hur Gör jag för att Öppna En)?

0
97

En fil med den .pdf file extension är en Portable Document Format (PDF-fil). Pdf-filer används vanligtvis för att distribuera skrivskyddade dokument att bevara layouten på en sida. De är vanligen används för dokument som manualer, böcker, blanketter, och skannade dokument, för att bara nämna några.

Vad är en PDF-Fil?

PDF skapades av Adobe på 1990-talet för att uppnå två saker. Den första är att människor ska kunna öppna dokumenten på någon hårdvara eller operativsystem, utan att behöva ha det programmet som används för att skapa dem—allt du behöver är en PDF-läsare, och dessa dagar är de flesta webbläsare passar räkningen. Det andra är att oavsett var du öppna en PDF-dokumentets layout ska se likadan ut.

Pdf-filer kan innehålla text, bilder, inbäddade teckensnitt, hyperlänkar, video, interaktiva knappar, formulär och mycket mer.

Hur man Läser en PDF-Fil

Eftersom Pdf-filer är ett standardiserat format, finns det ett stort antal program som kan öppna Pdf-filer. Webbläsare, Adobes officiella Acrobat Reader, tredje part apps, och även ordbehandling apps.

Enklaste Sättet att Visa en PDF-fil: Använd Din Webbläsare

Chanserna är om du läser denna artikel, den webbläsare du använder kan visa en PDF-fil, och gör det oftast är samma på macOS och Windows.

Om du inte har någon annan app som kan läsa Pdf-filer, är chansen att din webbläsare är redan standard app och du kan bara dubbelklicka på filen för att öppna den.

Om inte, högerklicka på filen, peka på “Öppna Med” – menyn, och klicka sedan på din favorit webbläsare.

Resultaten är liknande för alla andra program där ute.

För Mer Kontroll och Bättre Funktion Stödja: Använda en Stationär Läsare

Adobe Acrobat Reader är den officiella verktyg för att läsa Pdf-filer. Det är gratis, och den är tillgänglig för Windows, macOS, iOS, och Android.

Efter att du har installerat Acrobat Reader, allt du behöver göra är att dubbelklicka på PDF-filen du vill öppna.

Och som ni kan se, det har en hel del fler funktioner för att kontrollera din syn, liksom möjligheten att exportera Pdf-filer till redigerbara format, till exempel en Microsoft Office-dokument.

Naturligtvis finns det även appar från tredje part för att visa PDF-filer, av vilka vissa är snabbare och mindre uppsvälld än Adobe Reader.

RELATERAT: De Bästa PDF-Läsare för Windows

Hur man Redigerar en PDF

Om du måste redigera en PDF-fil men har det stanna i PDF-format, dina möjligheter är begränsade. Gold standard-här är Adobe Acrobat DC. Tyvärr, det är ganska dyr. Standard-versionen är $12,99 per månad och kräver en årsprenumeration. Det är också bara finns för Windows. Pro-versionen är $14.99 per månad och kräver också en årsprenumeration. Att man är tillgänglig för både Windows och macOS.

Det är en sju dagars gratis provperiod tillgänglig för Pro-versionen, så om du bara behöver för att redigera ett dokument eller två, som kan fungera för dig.

Det finns också några gratis verktyg som finns där ute. Vår favorit är PDF-XChange Editor, som låter dig göra grundläggande ändringar och kommentarer.

Hur man Skapar en PDF

Det finns flera sätt du kan skapa en PDF av nästan vad som helst—Word-dokument, webbsidor, och så vidare.

Till att börja med, både för Windows och macOS kan du “skriva ut” till en PDF-fil. Så, ganska mycket allt du kan skriva ut, kan du spara som en PDF.

RELATERAT: Hur man Skapar en PDF-Fil i Windows

RELATERAT: Hur man Skapar en PDF-Fil på en Mac

Vissa appar, till exempel Chrome, har också sin egen, inbyggd PDF-skrivare.

Om du behöver mer kontroll över hur dina Pdf-filer slå ut (som om du förbereder något för professionell utskrift), du kommer att behöva vända sig till Adobes Acrobat DC.

Hur Konvertera en PDF till Något Redigerbar

Du kan även konvertera en PDF till några andra format som du kan enkelt redigera.

Vanligtvis, du kommer att vilja konvertera dina PDF till något din ordbehandlare kan hantera. Vi har redan fått bra artiklar om att konvertera Pdf-filer till Microsoft Word eller Google Docs, så ge dem en läsa-om det är vad du behöver göra. Även om du använder en annan ordbehandlare, det bör kunna hantera båda dessa format efter konvertering.

De enda problem med att konvertera dokument med hjälp av Word eller Google ‘ s inbyggda verktyg är att de ibland kan ha svårigheter att upprätthålla komplexa formatering och layout. Om du har en PDF som passar som bill, kanske du vill prova Adobe Acrobat Reader DC. Medan appen är gratis, du behöver betala en $1,99 per månad avgift om du vill ha det för att kunna konvertera Pdf-filer till andra format som Word. Om det är något du behöver göra regelbundet, att avgiften är förmodligen värt det eftersom du använder Acrobat är det mest tillförlitliga sättet att ändra dina Pdf-filer till Word-dokument, eftersom det tenderar att bibehålla formateringen ganska bra. Och naturligtvis, den fullständiga versionen av Acrobat DC kan också göra jobbet, men det är inte värt den extra kostnaden om allt du behöver göra är att konvertera dokument.

Det finns också några online-konvertering verktyg som du kan använda om ingen av dessa passar dina behov. Eftersom dessa lösningar är cloud-baserad och tillåter dig att konvertera en PDF som du har utan att behöva installera programvara på din maskin. Det är dock viktigt att hålla i åtanke att du måste ladda upp dina dokument för att deras servrar i processen, så om dokumentet innehåller känslig information, kanske du vill hoppa över detta steg.

Zamzar är en av de mer populära online-fil konvertering webbplatser, och det har fungerat bra för oss. Deras kostnadsfri tjänst som låter dig konvertera en fil upp till 100 MB i storlek. Efter att du ladda upp och välj vilket format du vill konvertera till, dokument kommer att skickas till dig med en länk för att ladda ner.

En extra fördel med att använda Zamzar är att den stöder ett stort antal format som du kan konvertera, inklusive olika dokument, bild, och även eBook format.