Binge Watching Visar Dödar det som Gör TV-Special (Och Det är Också Dåligt för Dig)

0
95

Du bestämmer dig för att kolla in en ny show på Netflix. Innan du inser det, du är nio episoder djupt och det är 4:00 AM. Binge watching kan vara tillfredsställande vid den tiden, men det förstör det som gör TV-program speciellt i första hand.

Binge Watching Devalverar Visa

När en show som kommer på varje vecka, det är sju dagar i mellan episoderna. Under den tiden, folk i allmänhet diskutera episod med vänner och familj, dissekera allt som hände, och bara i allmänhet tycker om det. Dessa tankar väcks i nästa vecka, och hela processen upprepas. Vecka efter vecka för en full säsong, dessa tankar och känslor bygga upp.

Detta leder till djupare relationer med tecken, en bättre förståelse av den värld de lever i, och nästan en känsla av “brådskande” (beroende på mässan, förstås) om vad som händer med dem. Dessa är alla saker som är vilse—i en sådan utsträckning, åtminstone när visar binge såg. Istället för att ta tid att verkligen fokusera på karaktärerna och världen, binge watching tar bort de mest värdefulla delarna av vad som gör TV så stor. Den som agerar, skriver, och berättelser som alla blivit avstängd i en mening. Den känslomässiga effekten av vad som händer med karaktärerna är minskat när uppbyggnaden har tagits bort.

En färsk studie från University of Melbourne visade sig att binge watching nedvärderar en show. Studien var ganska enkelt: det finns tre grupper av användare titta på samma utställning (den första säsongen av Spelet) i ett sammanträde, en vecka, och sex veckor. Deltagarna var då, frågade efter 24 timmar, en vecka, och 140 dagar. De deltagare som binged showen hade glömt det mesta av vad de såg i slutet av studien, och som också rapporterats att njuta av showen “betydligt mindre.”

Däremot är den grupp som såg showen sprida ut sig över sex veckor—ett avsnitt per vecka—hade den starkaste minne lagring och rapporterade mest glädje i att titta på slutet av experimentet. Naturligtvis, en studie är inte att vara allt få ett slut på allt när det kommer till hur varje person kommer att reagera på att titta på serier.

Detta är främst på grund av ett psykologiskt fenomen som kallas “hedonisk anpassning”—vilket egentligen bara innebär att nya saker inte stanna nytt för evigt. När du börjar titta på en ny show, det är spännande och fräsch, men, över tid, det kan börja bli “normal” och känner sig gammal. Binging showen håller den fräscha på kort sikt (på bekostnad av de mer långsiktiga och nöje).

Men, som nämnts tidigare, det minskar också spänning. Om det inte blir en paus mellan episoder, känslor av nervositet och förväntan är kraftigt reducerad. Det är en stor del av vad som gör en TV-serie speciellt.

Det är också tanken att när du spendera veckor, månader eller år med tecken, den känslomässiga kopplingen du gör med dem är ännu starkare. När man ser något hända med en karaktär som du har tittat på under en lång tid har en större känslomässig påverkan än att se det hända att en karaktär du har bara känt en kort tid.

Det finns också andra konsekvenser att tänka på här—för psykiskt, fysiskt och känslomässigt.

Binging Kan Bli Beroendeframkallande och Leder till Depression

Rawpixel.com/Shutterstock.com

Det finns en anledning till att folk älskar att binge watching visar så mycket: det känns bra. Trevliga aktiviteter orsaka hjärnan att producera dopamin, vilket ger kroppen en naturlig känsla av välbehag. Eftersom det här känns bra, kroppen och hjärnan vill naturligtvis fortsätta att göra det. Problemet är att det här kan bli beroendeframkallande—kroppen kommer att börja med att “längta efter” känslan som kommer från binge tittar på en TV-show.

Naturligtvis, detta beroende är inte samma sak som ett narkotikamissbruk i en fullständig mening av ordet—det är mer jämförbart med hur kroppen reagerar när ett läkemedel är först introducerats till systemet. Missbruk inte är närvarande vid den tiden, men kroppen vet att det känns bra. Det vill sedan att positiva känslor mer, vilket kan leda till att användaren tar drogen mer ofta, som i sin tur leder till en full-on fysiskt beroende till drogen.

Binge watching TV-program är inte detta dåligt förstås, men poängen kvarstår: något som får hjärnan att producera dopamin kan bli ett beroende, ett sug.

Det finns också en annan sida av detta: den depression som kommer tillsammans med en färdig show. När en binge sessioner är över, situationsanpassat depression sätter in eftersom denna hög är över.

Det Kan Ta en Vägtull på Verkliga Relationer

Medan sugen på den euforiska känsla som orsakas av dopamin verkar inte som en stor sak—och det är kanske inte på kort sikt—det kan leda till större frågor. På ett längre tidsspann, hjärnan kan börja att längta efter den känslan mer än mänskligt sällskap, vilket kan leda till problem i verkliga relationer.

Detta kan verkligen bli ett problem när visar binged ensam, som det kan bli ett substitut för mänskligt sällskap. I stället för att ansluta med vänner och familj, detta samband är i stället gjorda med TV. Detta kommer vid en emotionell kostnad, speciellt om det blir till en punkt där nätter på med Netflix är valt under tid med vänner och familj.

Sitter Dödar Dig

Dave Clark Digitala Foton/Shutterstock.kom

Det är allmänt känt att sitta bakom ett skrivbord hela dagen är fruktansvärt för din hälsa, men inte så ofta vi ser att sitta i fåtölj eller slappa på soffan i samma ljus. Sanningen är dock att det är precis lika illa, kanske ännu värre.

Sitter för lång tid är inte bara dåliga på rygg och allmän hållning, men också hjärtat. I själva verket, en studie som publicerades i Journal of American Heart Association visar att personer som tittar på TV mer än tre timmar per dag fördubblad risk att dö i förtid.

Naturligtvis, Det är Inte bara Dåliga

Samtidigt som binge watching visar definitivt har några negativa effekter, finns det också vissa positiva att plugga visar alla på en gång också.

Till exempel tända på TV kan vara en flykt från det vardagliga, prestera slit i livet. Detta i sig kan vara en stress reliever—ett sätt att komma bort från vardagens påfrestningar i livet för ett par timmar.

Det kan också uppmuntra till djupare relationer med människor—motsatsen av det som sagts tidigare—för att det ger oss något nytt att ansluta till. Människor som tittar på samma sak visar alltid har något att prata om, som kan leda till bättre relationer. Samtidigt som detta fungerar för föreställningar som kommer varje vecka, binging är till fördel för internet-visar bara (som de flesta Netflix titlar) som släpps på en gång. Om hela showen har tittat, då alla är på samma sida och kan diskutera det öppet.

Binging TV-program kan också vara inspirerande och motiverande för vissa människor—särskilt när någon av karaktärerna blir förebilder.” Detta kan hjälpa människor att bli starkare, mer inspirerad, och mer i linje med vad de ser för sig själva. Till exempel, om en inspirerande karaktär ses som stark och självsäker, en person som är allmänt blyg och passiv kan bli inspirerad till att stå upp i en situation där de normalt inte skulle, eftersom deras favorit karaktär kommer att tänka på vid rätt tidpunkt.

Med andra ord: TV-tecken kan vara riktiga hjältar. Att titta på en favorit karaktär övervinna ett hinder eller affär med en traumatisk situation kan absolut hjälpa människor att bättre ta itu med saker i verkliga livet. Dessa fiktiva karaktärer kan vara lika inspirerande, motiverande, och—viktigast av allt—real för att de människor som tittar och älskar dem.

Och sanningen är, fler utställningar blir anpassade för att binge-titta på fenomenet, skriven specifikt för att dra nytta av det. På många streaming webbplatser, du kommer att se kortare säsonger visar att med mer fortsatta historia linjer och färre “filler” – avsnitt. I huvudsak, de blir mer som att läsa en roman—en kort, intim flört med några bra tecken, och sedan gå vidare.

Alla som inte är att säga att ingen ska binge titta på utställningar. Det är som man säger, allt är bra i måttliga mängder. Tända på en ny show varje dag är nog inte en bra sak, och om det börjar att ha en negativ mental eller känslomässig påverkan, det är nog dags att steg bort för en liten stund.

Image Credit: Rainer_81/Shutterstock.kom