Ner i Jungleland: Den Röda Pierrot Mysterium

0
87

Beskrivs som en “svag flyer”, det verkade pigg och full av vim.

Relaterade Nyheter

  • Familjer i Mat: Vad är det för Tiffin?

  • Stolthet Månad 2018: * Argumentation för saken från positioner i förmånen

  • Mumbai är som en dålig älskare, säger Chicago journalisten Elizabeth Flock

Det dök plötsligt upp en morgon i mitten av Maj, out of the blue, en söt liten fjäril, polka-prickade i svart och vitt, med en attraktiv röda stänk på dess bakre vingarna. Det hade mörka uttrycksfulla ögon. Jag visste att det var den röda Pierrot, det hade dykt upp i trädgården innan, ett eller två år sedan. En raritet i Delhi, är det tydligen blir allt vanligare som livsmedel växt, en art av Kalanchoe och Bryophyllum, har blivit populär som krukväxt blommande växter, och denna lilla fjäril aldrig förirrar sig långt ifrån dem. Jag försökte kolla vad dessa växter såg ut (de har suckulenta blad och finns i en enorm variation) men kunde inte hitta något avlägset liknande i min trädgård. Den lilla fjärilen flög upp och ner chili och spenat sängen, knappast en paus för att vila. Men som beskrivs som en “svag flyer”, det verkade pigg och full av vim och jag hade svårt att spåra dess rörelser.

Där, undrade jag, hade denna lilla fjäril plötsligt dök upp från? Ibland ägg förbli vilande i vinter och kläcks på våren. Hade en, för, som nyligen dykt upp? Från var? Finns mest i hela landet, de uppenbarligen gillar torra områden — och det kan vara något mer ointressant än Delhi i mitten av sommaren. Följande morgon mysteriet intensifieras.

Den lilla fjärilen fick sällskap av en partner. Tillsammans, de jagade varandra upp och ner i samma säng på chilipeppar tills, hey presto, de upptäckte den engelska basilika växer tätt i en säng ett stenkast bort. Racing och jagar var varvas med långa depåstopp för tankning på basilika-nektar. I trädgården som har mer grönsaker än blommor, detta var deras favorit bar. Jag hoppades att få en intim klicka på, men ack, jag var inte lycklig. Under basilika, ajwain (carambole frön) växte med sina tjocka och saftiga blad, men så långt det har varit några tecken på ett lyckligt (butterfly) om det.

När äggen, som på livsmedel växt, hatch, caterpillar hålor sig själv inuti bladen (som ett angrepp). Det är inte en särskilt vinnande varelse — en gulaktig grub med svarta fläckar och smala hår. Säkra i löv, det blir tillbaka på blad och slingrar sig ur sin kokong när det är redo att kläckas.

Sedan, efter, vad jag bara kan anta, var en tre-dagars smekmånad par bara försvann. Kanske de hade använt trädgården bara för smekmånad och dess tjänster bar — kanske, deras mat var anläggningen växer i angränsande trädgårdar där de kunde starta sina familjer. Jag är fortfarande en granskning av bladen på växterna de svävade runt men har inte hittat några tecken på ägg eller larver. Jag undrar var de har gått, om de är vid liv. Och hoppas att nästa sommar, mysteriet kommer att manifestera sig igen.

Den röda Pierrot tillhör klanen Lycaenidae, eller blues, som är den lilla blå, lila och lila fjärilar som du stör medan du går genom gräset.

Ägg, som små pärlor, kläcks ut på mat anläggning och dessa små hetsätning maskiner växa fram. De kunde vara klädd som fågelspillning eller täckt med taggar eller fina djurhår, som kommer att göra dig scratch som en apa om du rör dem, eller de som gaudily färgade som en läskig clown, varning alla uppstickare att hålla avstånd. Vissa kommer även sätta upp cobra style och häll ut vad som ser ut som en kluven tunga på dig om du stör dem. Och allt de gör genom sina glupska existens är att äta. Du kan känna illamående och tittar på sina små käftar såg obevekligt upp och ner sidorna av ett löv som de riva det. Det är som en hamburgare-eating contest gått viral. Naturligtvis de växa — och hur — i störtflod ballonger.

Sedan, slog till med sitt samvete, de slutar äta, och göra bot genom att snurra sig en silken kokong och utför caterpillar-motsvarande meditation och yoga. Det lönar sig, eftersom det inom en vecka eller så, de förvandlas. Brutto, feta varelse som nu framträder, timorously, en känslig och vacker flygande maskin, med en klocka-våren snabel och stora mörka ögon. Från och med nu, kommer det bara att smutta små mängder nektar (och umm…kanske en hel del av fermenterad fruktjuice, rom och dynga!) och glädja ditt hjärta som det vandrar och flörtar i din trädgård.

Men att släppa in dig i en djävulsk liten hemlighet: även som en puppa, binging har inte slutat. Vad som händer är att de celler som bildas brutto caterpillar bryta ner till en “soppa” och butterfly celler — som ligger vilande så långt plötsligt få startat upp och tar sin näring från denna soppa, samtidigt som man bygger olika delar av fjäril.

Men det gör att man undrar: hur är det möjligt att från och med något så äckligt och giriga, något så skira och fina kan uppstå? Om det bara, som kan vara sant för vår egen art…

Ranjit Lal är en författare, miljöaktivist och fågelskådare.

För alla de senaste Öga Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App