Familjer i Mat: Vad är det för Tiffin?

0
96

Läckra morsels: Anuj Sarin med sin mor Neeti.

Relaterade Nyheter

  • Ner i Jungleland: Den Röda Pierrot Mysterium

  • Stolthet Månad 2018: * Argumentation för saken från positioner i förmånen

  • Mumbai är som en dålig älskare, säger Chicago journalisten Elizabeth Flock

En mamma till två kräsen i maten, Neeti Sarin har känt mödor av packning näringsrik och välsmakande mat för hennes pojkar, dag in och dag ut, när de var i skolan. Som gav impulser till henne som vill göra det lätt för andra mammor, genom att laga näringsrik ännu läckra hemlagade mat för skolbarn. Med att Sarin började Tiffin Etc. 1994.

Vad som började som ett experiment med födelsedagskalas, skolan seminarier och workshops, ledde så småningom Sarin för att förbereda dagens lunch för studenter vid Vasant Valley School (VVS) i södra Delhi. Hennes mat fann nåd och snart var hon packning måltider för alla de 1 200 elever på VVS. Med en växande efterfrågan, Sarin var tvungen att flytta henne venture från sitt eget kök till en större tomt i Vasant Kunj. Hon nu vänder sig till åtta utbildningsinstitutioner, inklusive Shriram Millennium Skolan i Faridabad och OPG Världen School i Dwarka.

I och med 2015, efter sex års studier vid Godrej, Anuj, sin yngre son, sluta sitt jobb för att ansluta sig till händerna med Neeti. Medan Anuj tar hand om den dagliga verksamheten, utan den dagliga driften av företaget, Neeti, 60, ägnar mer tid åt att spana efter nya recept och förnya den gamla. De utgör nu över 4.000 tiffins varje dag i hela Delhi. I deras kök, 200 kg grönsaker, 100 kg ris och 200 liter dal är beredd dagligen.

Beslut om menyn är en utmaning, säger hon, för de äldre eleverna, särskilt flickorna, tenderar att hoppa över frukost. “När jag gav dem groddar, de gjorde inte äta det, men när jag gjorde groddar bhel, som var en stor hit. Barn som krispiga saker. En liten mix och match ger det en twist, och maten blir intressant, säger hon. Objekt som falafel med hummus och matar kulcha var alltså lagt till meny och atta ersattes att göra bröd i stället för maida. “Vi har olika menyer för seniorer och juniorer, om det inte är rajma chawal, som är älskad av alla. I huvudsak, junior som barnen gillar ris-roti-sabzi kombination, de kan även njuta av spån eller poha, men de äldre barnen kommer inte i kontakt med dessa, säger Anuj.

Atta pasta eller Thai curry har en gång i månaden och är en omedelbar hit, empanadas med Mexikanskt ris och salsa har nyligen lagts till menyn. “Men jag se till att sätta i en massa grönsaker med nybäddade såser. Vi gör dips oss själva, att det hummus, salsa, ketchup eller hängas ostmassa, säger Neeti. På sina utländska resor, mor och son är alltid på jakt efter barnvänliga rätter läggs till i sina menyer. Det är en lucka på ca 45 dagar innan en maträtt upprepas, att göra sig av med tristess och monotoni.

När en ny maträtt som serveras för första gången, en resa till skolan är ett måste för att bevittna elevernas reaktioner. Lärarna ger feedback varje dag. Föräldrar också är ganska deltar i skolans aktiviteter dessa dagar, säger Sarins. “En nyligen avtalet har godkänts av en förälder kroppen och inte skolan. Vi var på en månad långa kriminalvården — en förälder skulle smaka vår mat varje dag,” Anuj säger.

Föräldrar och skola myndigheter är också mer medvetna om vad de vill att deras församlingar att äta eller undvika. “Tidigare, föräldrarna krävde poster som ost, juice och ketchup. Men nu, även godis är ett no-no som de är gjorda med hjälp av raffinerat socker, säger Anuj. Enstaka rasgulla eller gulab jamun, men fortfarande har på festival dagar.

Över tid, Sarins flyttats till en buffé system från förpackade måltider, vilket var tidskrävande, miljö-ovänliga och dyrare. Måltider serveras nu varma och färska, studenter kommer i andra och tredje portioner, och det är mindre svinn och bättre konsumtion. “Vi utbildar våra kockar, som tar ungefär sex månader till ett år. Det är lättare att lägga ut matlagning, men sedan cooks inte förstår att bina masala, bina mirch ka bhi khana välsmakande ho sakta hai (god mat kan tillagas utan att använda alltför många kryddor), säger Neeti.

För alla de senaste Öga Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App