Vad är Dolby Atmos?

0
239

Apple TV 4K är att få stöd för Dolby Atmos surroundljud i tvOS 12. Andra enheter, inklusive Roku Ultra, Amazon Fire-TV med 4K, Xbox, och även Windows 10 Datorer har stöd för Dolby Atmos. Men vad är Atmos?

Medan andra enheter som har stöd för Dolby Atmos ljud, Apple TV 4K kommer att vara den enda streaming-spelare med stöd för både Dolby Atmos surround-ljud och Dolby Vision HDR-video.

Hur Traditionella Surround-Ljud Fungerar

Traditionella 7.1 surround-ljud innebär sju högtalare plus en subwoofer. Dessa högtalare är placerade runt ditt rum: front vänster, front center, främre höger subwoofer, vänster, höger, bakre vänster och bakre höger. 5.1 surround-ljud är liknande, men utelämnar vänster och höger högtalare och bara använder främre och bakre högtalare.

När du spelar upp en video eller något annat material källa som har stöd för 7.1 surround-ljud, det finns faktiskt åtta kanaler av ljud som skickas till din ljudanläggning. Dessa kanaler är varje spelad genom en annan högtalare. De olika ljud som kommer från olika högtalare runt om du producerar surround-ljudupplevelse.

Med andra ord, 7.1 surround-ljud som bara innehåller åtta separata kanaler för ljud. Varje kanal sänds till en separat högtalare.

Ett 7.1 surround sound system.

Vad Dolby Atmos Gör Annorlunda

Dolby Atmos är en mer avancerad typ av surround-ljud. Dolby Atmos-aktiverad ljud källor inte bara innehåller sex eller åtta kanaler av ljud som skickas till dina högtalare. Istället för ljud är mappad till virtuella platser i 3D-rymden. Till exempel, ett ljud kan vara kartlagt över dig.

Denna rumsliga data skickas till en Dolby Atmos-aktiverat-mottagare som använder speciellt kalibrerade högtalarna till position detta låter i ditt området. Till exempel, att soudd placerad ovanför ditt huvud kan vara studsade ditt tak av uppåt-mot högtalare. Vissa Dolby Atmos-system kan använda takmonterade högtalare istället.

Med andra ord, Dolby Atmos ljud inte innebär att bara spela flera kanaler för ljud. Den använder en speciell mottagare med speciella högtalare och ljud som spelas upp är placerad i 3D-rymden och noggrant kalibrerade enligt dina högtalare och akustiken i ditt rum. Detta resulterar i en mer omslutande ljudupplevelse.

Detta är inte bara för användning i hemmet. Dolby är också pitching Dolby Atmos på biografer för förbättrat surround-ljud på filmerna.

Dolby Atmos är inte det enda alternativet för denna typ av surround-ljud. På samma sätt som DTS konkurrerar med Dolby Digital-ljud, DTS: X är en alternativ standard för Dolby Atmos.

RELATERAT: Vad är Skillnaden Mellan Dolby Digital och DTS, och Ska jag Bry mig?

Dolby Atmos Kräver Speciell Hårdvara och Innehåll

Alla dessa tjusiga har inte kommit gratis. Du behöver Dolby Atmos-aktiverade innehåll och maskinvara för att kunna ta fördel av det. Först behöver du ett innehåll källa som har Dolby Atmos-aktiverad ljud.

Efter att du finner innehållet behöver du en enhet som kan passera Dolby Atmos ljud till dina audio-system, som Apple TV 4K, en Xbox och En, en 4K-aktiverade Roku, eller Brand-TV med 4K-enhet.

Din ljud-systemet behöver en Dolby Atmos-aktiverat-mottagare för att göra det hårda arbetet, och det behöver Dolby Atmos-aktiverade högtalare som mottagaren kan använda. Inte alla dina högtalare måste vara Dolby Atmos-aktiverade, men du måste antingen uppåt-bränning högtalare eller takmonterade högtalare för att slutföra paketet.

Detta är vända uppåt-eller takmonterade högtalare är nyckeln. I en Dolby Atmos system, en 5.1.2 system är en audio-system med fem nornal högtalare, en subwoofer och två uppåt inför högtalare. En 7.1.4 system är ett system med sju vanliga högtalare, en subwoofer och fyra uppåt inför högtalare.

En 5.1.2 Dolby Atmos systemet.

Du behöver inte nödvändigtvis ett surround sound-system för att dra fördel av Dolby Atmos, dock. Du kan köpa en Dolby Atmos-aktiverade sound bar, som kommer att studsa ljudet av ditt tak. Detta kommer inte att ge samma upplevelse som en full surround sound speaker setup, men det använder en del av Dolby Atmos tricks.

En Dolby Atmos-aktiverade sound bar.

Vad Om Innehållet?

Dolby ger en lista över de filmer som har släppts med Dolby Atmos-aktiverad ljud och Dolby Vision HDR. Den här listan bara innehåller filmer, men andra typer av innehåll också stöd Atmos. Till exempel Blu-ray-utgåvan av Game of Thrones är den första tv-show har Dolby Atmos ljud. En handfull tv-spel stöd för Dolby Atmos ljud också.

Den Vudu film-streaming-tjänsten erbjuder sina 4K UHD-filmer med Dolby Atmos, samtidigt som Netflix säger Dolby Atmos audio är tillgängligt på “välj titlar” om du betalar för direktuppspelning av video i Ultra HD.

Med andra ord, du kommer att behöva gå ur vägen för att hitta Dolby Atmos-aktiverade innehåll. Men en Dolby Atmos-aktiverad ljud system kan fungera som en typisk surround sound system och spela normal surround-ljud också.

Vad sägs Om Dolby Atmos för Hörlurar?

Dolby också utvecklar en teknologi som heter Dolby Atmos för Hörlurar. Till skillnad från vanliga Dolby Atmos audio, Dolby Atmos för Hörlurar fungerar med alla par stereohörlurar. Dolby Atmos för Hörlurar är en form av virtuellt surroundljud för hörlurar.

Blizzard Overwatch har stöd för Dolby Atmos för Hörlurar. Det är även ingår i Windows 10, så att du kan använda den på ett PC—spel-men du måste betala $15 för att låsa upp denna funktion.

Dolby säger Atmos ger ett förbättrat virtuellt surround-ljud, vilket gör det lättare att lokalisera var ljud kommer ifrån i Overwatch, oavsett om de är över eller bakom dig.

RELATERAT: Hur man Använder Dolby Atmos Surround-Ljud på Windows-10

I hemmabio världen, det finns alltid en ny standard, något att spendera extra pengar på om du vill ha bättre ljud eller en bättre bild. Dolby Atmos är bara en av de senaste och bästa sätt att förbättra din ljudupplevelse—om du vill investera pengar.

Image Credit: Zern Liew/Shutterstock.kom, Dolby