ICC kantrer, ex-Kongo Vice President Jean-Pierre Bemba er krigsforbrytelse overbevisning

0
92

FILEN – I juni 21, 2016 fil, fotografi, tidligere Kongolesiske Vice President Jean-Pierre Bemba går inn i rettssalen av den Internasjonale straffedomstolen i Haag, Nederland. International Criminal Court appellerer dommere veltet fredag. (Michael Kooren, Basseng via AP, Filen)

Top News

  • JEE Avansert Resultat 2018 Høydepunkter: 26 studenter fra Anand Kumar ‘ s Super 30 sprekk IIT-JEE

  • Dhadak trailer lanseringen live oppdateringer: Alle øyne på Janhvi Kapoor og Ishaan Khatter

  • Atal Bihari Vajpayee tillatt å AIIMS for “rutinemessig sjekk-opp”

I et slag for retten ved den Internasjonale straffedomstolen og til ofre for voldtekt og drap i en konflikt-herjet Afrikanske nasjonen, appellerer dommere på fredag opphevet den overbevisning av tidligere Kongolesiske Vice President Jean-Pierre Bemba for grusomhetene som ble begått av hans styrker i Sentral-Afrikanske Republikk.

Reversering levert et alvorlig tilbakeslag for ICC-aktoratet ved opphugging av alle dommer i court første rettssaken til å fokusere i stor grad på seksuell vold og på kommando ansvar — rettslige prinsippet om at en sjef kan bli holdt ansvarlig for forbrytelser som er begått av hans eller hennes tropper eller for ikke å hindre eller straffe forbrytelser.

“Vi synes det er beklagelig og problematisk,” Aktor Fatou Bensouda sa. “Og jeg kan bare angre på at denne ‘betydelig og uforklarlig avreise fra domstolen i sin tidligere praksis, som den avvikende dommerne beskrev det, har funnet sted i de mest alvorlige tilfeller av seksuell og kjønnsbasert vold som har vært bestemt seg av denne retten til dags dato.”

Dommen kan ha implikasjoner for mulig fremtidig overbevisning av politiledelsen i andre konflikter.

Bemba er advokat, Peter Haynes, velkommen vedtaket. “Det er ikke noen frifinnelsen på en formalitet,” sa han. “De gikk til hjertet av en kommandant skyld, nemlig hans ansvar å sørge for at når du legger i kunnskap om forbrytelser som han tar skritt for å undersøke dem og straffe dem.”

Bemba var den mest høytstående mistenker dømt av den globale domstolen og hans 18-års setningen var den høyeste som er overlevert i rettens historie.

Bemba, iført en dress og slips, og viste lite følelser som Presiderende Dommer Christine Van den Wyngaert reversert sin overbevisning. Bemba er tilhengere i pakket offentlige galleriet var ikke så reservert, de jublet, plystret og klemte hverandre så lenge at Van den Wyngaert truet med å stanse saken dersom ordren ikke ble gjenopprettet.

FILEN – I denne mandag, Mars 21, 2016, file photo tidligere Kongolesiske vice president Jean-Pierre Bemba ser opp når du sitter i forgården rom av den Internasjonale straffedomstolen. (Jerry Lampen Basseng Bilde via AP, Filen)

Den appellerer kammer, i en 3-2 fleste avgjørelse, sa trial chamber “feilet i sin evaluering av Mr. Bemba motivasjon og tiltak for at han kunne ha tatt i lys av de begrensninger som han møtte i å etterforske og påtale forbrytelser som en ekstern sjefen å sende tropper til et fremmed land.”

Den appellerer kammer sa også Bemba feilaktig ble dømt for forbrytelser som ikke var inkludert i anklagene mot ham.

De to dommerne som var uenige skrev en dissens i som de sa de proffe var basert på “feil standard av appellate gjennomgang,” retten sa.

Bemba ble funnet skyldig i 2016 som en militær kommandør av to tilfeller av forbrytelser mot menneskeheten og tre tilfeller av krigsforbrytelser for en kampanje av drap, voldtekt og plyndring av sine tropper, kjent som Bevegelsen for Frigjøring av Kongo, i 2002 og 2003.

Han nektet ansvar for forbrytelser. Han ble dømt i 2016 til 18 år i fengsel.

Bemba har vært i varetekt på ICC for nesten et tiår etter at myndighetene i Belgia arrestert ham der i 2008 og sendt ham til Haag.

Van den Wyngaert sa Bemba ikke ville umiddelbart bli løslatt fordi en separat panel av ICC dommere er fortsatt vurderer hva setningen han skulle bli gitt i en overbevisning for å forstyrre vitner i rettssaken. Hun ønsket at rettssaken panelet til raskt å avgjøre om han skal bli satt fri.

Retten planlagt en høring for tirsdag for å diskutere saken.

Haynes, advokat, var sint at Bemba ble ikke løslatt umiddelbart.

“Jeg tror at det er uakseptabelt. Det er umoralsk, og det kan til og med være ulovlig,” sa han til journalister.

Bemba, en tidligere Kongolesiske senator og vice president, var sjef for den Bevegelsen for Frigjøring av Kongo da han ble spurt i 2002 og 2003 for å sende tropper av President Ange-Felix Patasse i nabolandet den Sentralafrikanske Republikk, eller BIL.

På den tiden av sitt opprinnelige overbevisning, dommerne sa at kvinner, jenter og menn ble angrepet av Bemba er styrker, ofte med flere soldater for å ha voldtatt kvinner og jenter i front av familiemedlemmer. I en hendelse, en manns hustru ble ble voldtatt og når han protesterte han, også, var voldtatt med pistol.

Fredag kjennelse betyr ikke at slike forbrytelser ikke finne sted, men at Bemba ikke kan holdes strafferettslig ansvarlig for dem.

Salomo Sacco, leder for Amnesty internationals internasjonale rettferdighet team, sa: “vedtaket vil bli følt som et stort slag for de mange ofrene for” krig mot kvinner er ” ført i den Sentralafrikanske Republikk gjennom en forferdelig kampanje av voldtekt og seksuell vold.”

“5,229 overlevende av Bemba er grusomheter som deltok i ICC saksbehandlingen for disse modige enkeltpersoner, så vel som tusenvis av andre ofre i BIL, jakten på sannhet, rettferdighet og oppreisning vil fortsette,” sa han.

Sacco sa ICC aktor kontor og dømmende myndigheter i BIL “må lære av dette vedtaket og fordoble sin innsats for å etterforske og straffeforfølge påståtte gjerningsmennene av forbrytelser under internasjonal lov.”

Karine Bonneau av den Internasjonale Føderasjonen for Menneskerettigheter smalt fredag avgjørelse.

“Tjue år etter etableringen, har ICC bare senket seg selv?” sa hun i en uttalelse. “Å levere denne dom, det ser ut til å si til krigsherrer: ‘Så lenge du ikke er på scenen, la dine tropper begå de verste forbrytelser, og de verste handlinger, si at du ikke har noe å gjøre med det, og vi vil ikke fordømme deg.”

Det gjenstår å se hva Bemba vil gjøre når han er løslatt. Haynes sa han sannsynligvis ville bli med sin familie i Belgia.

Fremtredende Kongolesiske opposisjonsleder Felix Tshisekedi, snakker på en Atlantiske Råd hendelsen forrige måned i Washington, sa Bemba er Bevegelsen for Frigjøring av Kongo var en del av en ny politisk allianse mot President Joseph Kabila.

Frustrasjonen stiger i Kongo mot Kabila som presidentvalget har blitt forsinket siden slutten av 2016.

For alle de nyeste Verdens Nyheter, last ned Indian Express App