Det är svårt att berätta en större historia än Modiji gör. BJP kan motverkas med verkligheten, som Kairana: Jayant Chaudhary

0
97

Rashtriya Lok Dal ledare Jayant Chaudhary med National Bureau Chief Hänföra Tiwari i Den Indiska Snabb newsroom. (Snabb Bild av Abhinav Saha)

Efter BJP: s nederlag i Phulpur och Gorakhpur bypolls, seger i Kairana har kommit som ett skott i armen för ett enat Motstånd. Mer väsentligt, det har signalerat att återvända RLD i Uttar Pradesh och den nationella politiken, efter sitt nederlag i 2014 års allmänna val. Jayant Chaudhary, son av RLD chief Ajit Singh, som var i centrum för den part som “mikro-nivå” – kampanjen, säger fokus på ekonomiska svårigheter bidrog till att förändra berättelsen i Kairana.

HÄNFÖRA TIWARI: I 2014 års allmänna val, du förlorade Mathura att BJP: s Hema Malini. Visste du att se det komma?

Det gjorde vi. Jag minns ett samtal jag hade med min far strax före resultat. Han sade till mig: ‘Jayant, tum haar sakte ho (Jayant, kan du förlora).’ Jag sa till honom, ‘Aap jeet jayoge (Du kommer att vinna).’ Jag var upp mot Hema Malini. I Indisk politik, om du har en film stjärna bestrida, då du antar att det kommer att vara minst 5-10 procent flytande röster som kommer att gå i deras tjänst eftersom väljarna få påverkas av personlighet. Vi hade förväntat oss att till viss del. Men då, vi trodde också att vi var i regeringen för två år, och mark förvärv (Bill) var en stor fråga. Mathura var också påverkas av agitationer som Bhatta Parsaul. Så, vi tänkte att det var nog att åka till allmänheten och säga: “Vi hade upplopp, hade vi sociala oroligheter i western UPP, men vi har arbetat åt dig.” Men det fungerar inte.

RAKESH SINHA: Där ser du BSP 2019?

BSP är en kader-baserat parti. Det skiljer sig från andra politiska partier och organisationer i Uttar Pradesh. De har en mycket hög disciplin i sina led. Mayawati är kommunikation med sina kadrer, hennes arbetskraft, hennes väljare, är mycket stark. Hennes kampanjer som inte är mycket synlig, men hon kan överföra hennes röster. Om du tittar på frågan om Daliternas identitet i den nuvarande nationella sammanhang, då du inser att det är en hel del ångest, en massa ilska mot BJP. Hennes väljarna är redo, de har åtagit sig att ta på BJP och vara en del av en större allians. Det är för hennes och hennes parti nu för att ta ett beslut om detta.

Bilder från Karnataka har gått långt och brett (när Mayawati delat scen med SP, vd Akhilesh Yadav och Kongressen chief Sonia Gandhi vid svära-i ceremoni i Karnataka Chief Minister H D Kumaraswamy). Hon har sprida lite av sin inledande tveksamhet om alliera med andra parter. Det är en stor förändring. Jag tycker att det är ganska rimligt att förvänta sig att BSP kommer att vara en del av berättelsen (2019).

COOMI KAPOOR: Akhilesh Yadav och Mayawati inte kampanj för Kairana bypolls. Var det avsiktligt?

Ja, det var medvetet. Yogi Adityanath var hån Akhilesh, uppmanade honom att kampanjen. Kanske de kände att vår strategi och ville att vi skulle ändra på det. De insåg att vår strategi är effektiv. Vi gjorde en mycket mikro-nivå kampanj. Vi kämpar oss mot staten. Det har gått ett år sedan BJP svepte staten och det var inte lätt att stå upp mot det. Vi hade inte pengar för en högfrekvent kampanj. (PM Narendra) Modiji hade stora demonstrationer, en stor scen, det var en hel del pompa och visa… Men våra känslomässiga planen hjälpte oss.

HÄNFÖRA TIWARI: 2014, ungdomar så gott som öde. Fyra år senare, ser du en förändring?

Det är sant för varje part. Traditionella votebanks fick rivas i det senaste valet, inte permanent men. Jag tror att BJP sprang kampanjer på olika nivåer. För killen som ville ekonomisk utveckling och som skulle kunna sätta på skygglappar om (2013 Muzaffarnagar) upplopp, Modiji representerade vikas. Urban, pro-utveckling ungdomar som stöds honom på grund av det.

När du har en målsättning kampanj, och när du har möjlighet att använda traditionella medier och sociala medier för att nå ut — som de (BJP) gjorde framgångsrikt — du kommer att få dragkraft med ungdomar. Men nu är det uppenbart från (Kairana) fyllnadsval, att det har skett en vändning. Jag tror att det är “ekonomisk historia” som har hjälpt oss att förnya vår kontakt med ungdomar.

VANDITA MISHRA: Är Oppositionen bara kommer att räkna på det faktum att ekonomin är i dålig form? Kan Oppositionen berätta en historia skiljer sig från BJP, en större berättelse?

Det är svårt att berätta en större historia eftersom han (PM Modi), är en riktig drömmare. Han har redan talat om bullet tåg och nya saker som verkar väldigt fancy. Så, jag tror inte att vi måste gå den vägen. Det (BJP: s berättelse) kan motverkas genom att vara mer verklig, som vi gjorde i Kairana. Tonen kan inte vara helt negativ, men ekonomin bör vara den största anledningen för människor att gå och rösta.

LALMANI VERMA: Vad var förståelsen mellan SP och RLD att låta Tabassum Hassan tävling på en RLD biljett?

Hennes man var med oss, hennes man far var en MP med oss. Hon var vår kandidat i Församlingen valet tidigare. De flesta av de politiska familjer i väst har varit med oss. Så, det var inget främmande för våra arbetstagare. Montera och anslut var väldigt lätt. Och det skickade ett så bra budskap till vårt folk som vi (SP och RLD) kan arbeta tillsammans på valbar kandidat.

Sådana saker är tufft från en organisatorisk synvinkel… Men för honom (Akhilesh Yadav) att säga att varför inte du fältet Tabassum Hassan, och för oss att acceptera det, är det ett bra tecken.

LALMANI VERMA: Var beslutet att området Hassan också drivs med avsikten att föra Jats och Muslimer tillsammans?

Till en stor utsträckning. Det var knepigt men vid något tillfälle var vi tvungna att ta till oss den utmaning. Det var folk som tyckte att vi borde ha en mycket mer avvägd strategi. Men denna valkrets (Kairana) har alltid gett representation till Muslimer. De kan vara kandidater från varje politiskt parti i dag. Jag är mycket glad över att det spelat ut på detta sätt. Om vi hade förlorat, då skulle vi tänka annorlunda. Men det fungerade för oss och skickat ut ett viktigt meddelande.

“Dagens politik handlar om personligheter, snarare än manifest eller frågor. BJP: s hela kampanjen kommer att vara runt en enda människa, och kanske sin partner.”

MANOJ C G: Till 2019, kommer att Oppositionen har ett PM kandidat eller kommer beslut tas efter omröstningar?

Politik är det omöjligas konst. Det skulle vara bäst för oss att komma samman som grupp och ha en ledare, en agenda, men det är inte alltid möjligt att göra så. Varje part kommer att försöka maximera sina fördelar. Det är rimligt att förvänta sig att (PM kandidat) kommer att beslutas efter de enkäter som bygger på siffror. Det finns tillräckligt med ömsesidig respekt. Om det är en part som har betydligt större siffror, så att partiet kommer naturligtvis bjudas in att satsa anspråk på ledarskap. Det är inte Modi, lejon, mot alla andra. UPA var en 10 år lång koalition. Den politiska historien av landet visar att koalitioner har stött regeringen i Centrum – och statlig nivå för ett stort antal år.

DAKSH PANWAR: Om RLD inte får tillräckligt med platser i 2019, kommer du att samarbeta med BJP?

Folk röstade för BJP i det förra valet, och förde dem till makten. De är också i kraft i flera stater. De har som fördel, men det är inte hållbart, det är inte på lång sikt. Jag ser dem inte främja andra ledare. Jag vill arbeta för en lång tid och jag tror inte att det är möjligt inom BJP. På en personlig nivå, (allians med BJP) är ett strikt nej. Det är viktigt för oss att stå fast vid ideologiska hållning som vi har vidtagit under de senaste nio-10 år, särskilt efter upploppen. Så, det är inte på något sätt.

HÄNFÖRA TIWARI: Kairana vinna är ett bevis på att Jats kan komma tillbaka till dig. Det kan vara en anledning till BJP att fria till dig nu.

Jag kan förvänta dig av en byrå för att knacka på min dörr, inte för dem med en massa blommor.

LIZ MATHEW: ‘BJP ki poonch nahi, RLD ki tigga bano”, “Det är inte Jinnah men ganna”, RLD hade mycket intressant kampanj slagord. Är den här för att stanna?

Det är här för att stanna. Förpackningen är mycket viktigt och vi var tvungna att anpassa sig. Jag har fått några kreativa personer i mitt team och ibland är saker bara klicka. Redan från början visste vi att det enda sättet att slå BJP i Kairana var att ta itu med sina brister på vissa avgörande frågor, såsom jordbruks-ångest. Det kan föra människor samman. Kairana var ett test och vi såg ekonomiska frågor som enande kraft, och det spelas vackert. Vi började som slogan och det fångas upp. Jag är fortfarande höra berättelser om det.

DAKSH PANWAR: Indien har en historia av koalitioner att kollapsa. Är det något annorlunda nu?

Det beror på push-och pull faktorer som spelar in. Du har en koalitionsregering i Centrum och vi har haft koalition regeringar tidigare också. Jag tror att vi bör titta på det från den punkt av representation. De två stora partierna — Kongressen och BJP — gör de verkligen representerar hela landet och dess mångfald? Det gör de inte. Bör de regionala parterna inte har något att säga? Jag tror att väljarna är mycket väl anpassade till det (koalition regeringar)… det är verkligen inte en stor fråga i väljarnas sinne.

Det spelar ingen roll om det är en enskild part eller om det är 10 man. Dagens politik handlar om personligheter, snarare än manifest eller frågor. BJP: s hela kampanjen kommer att vara runt en enda människa, och kanske sin partner. Så dessa personligheter kommer att främjas. Jag frågade vem är vi för att främja att ta det på. Det är därför denna fråga (av regeringen) kommer upp. Annars kan jag inte se att denna fråga har resonans på marken.

SOWMIYA ASHOK: Hur gjorde du ändra berättelse runt upplopp under din Kairana kampanj?

Det är inte något som hänt under de senaste 10-15 dagar eller under valkampanjen. Miljö var redan där och vi har kört en outtröttlig kampanj. Vi är kanske det enda politiska parti i UPP att hållas “Bhaichara Sammelans’. Idag, “liberal” är ett dåligt ord. I vår Bhaichara Sammelans vi fick maulanas, flera människor från andra religioner… Min far arbetade i Baghpat, Muzaffarnagar, Kairana, Bijnor etc. Han bara träffat folk, var det ingen kampanj planen. Vi ber inte om någonting.

Mer än något var det ekonomin som förde samman människor. I byar, där människor hade flytt (efter upploppen), det finns inga hantverkare. Symbiotiska relationer som fanns hade blivit förkrossad. Men efter fyra år folk tänker aise kaam nahin chalega (det kommer inte att fungera). Så i den meningen en intern process för omprövning var det. Vi bara gav dem bahana (ursäkta).

HÄNFÖRA TIWARI: Gjorde RLD tystnad under upploppen kosta partiet?

När panchayats hölls (innan Muzaffarnagar upplopp), vi höll på att diskutera om jag ska gå för dem. Men frågan var om jag går och om det är våld, vad skulle vi göra? Jag tror att det var ett väl avvägt svar. Kanske har vi underskattat kampanj mot oss.

Senare besökte jag varje riot-slits byn. Då trodde man att jag borde ha tagit en sida, som jag borde ha varit med Hinduer eller skyddade Muslimer… Ser tillbaka, jag tror att jag borde ha gått och försökt att kontrollera saker och ting.

“Jag skulle vilja se en yngre ansikte, säger Jayant när jag frågade om potentiella PM kandidat i Oppositionen (Snabb bild)

SHUBHAJIT ROY: Bland den unga generationen av ledare, som du tycker är mest inspirerande?

Människor har olika valkretsar, och som har sina egna krav. Vissa människor verkligen arbetar hårt och är verkligen engagerad. Tejashwi Yadav har en stor personlighet. Jag stannade hos honom i Patna nyligen. Sättet han talade, ansluter han har med människor, jag tror att det är anmärkningsvärt i hans ålder. Och, förstås, du har Akhilesh Yadav. Jag har också kontakter med Rahulji (Gandhi) många gånger. Vi har kämpat val tillsammans. Han har fått ett stort ansvar på sina axlar. I BJP för det finns några unga människor som… Anurag Thakur är mycket aktiv. Hans valkrets är mycket krävande. Han är alltid på en rulle. Varje gång jag talar med honom, han är på en buss. CPM (MP) M B Rajesh, från Palakkad, är ganska högljudd. Han har en arg ung man slags bild.

SHUBHAJIT ROY: Du studerat vid London School of Economics. Hur gjorde du för att kunna övergå till politiken?

Någonstans i bakhuvudet visste jag att detta var mitt kall. Det är ett tufft arbete. Det är inte för the faint-hearted eller undvika risk. I vilket jobb som helst, du frågar er efter sex månader om du ska sluta. Jag har alltid haft som en slags tänkesätt. Jag var inte lämpligt för nio-till-fem-arbete på kontor. Jag har gått till byarna eftersom jag var 14-15 års ålder — att hålla tal, spela cricket, ge priser till det vinnande laget.

VANDITA MISHRA: Som en ung person som bär hans familj och partiets politik framåt, vad vill du beundra om BJP maskin? Vad kan Oppositionen lära sig från BJP?

Jag tror inte att vi bör lära sig sina smutsiga tricks. Under kampanjen, de lovade månen. De visste att de inte kan leverera, men de var så desperata. De ville att vädja till varje valkrets och säga vad som behövdes för att vinna valet. Och, därefter, de har gjort samma sak i varje stat val. Nu, det är så mycket press på alla andra.

Det finns också en nedgång i det språk som används i valet. Du måste vara mycket aggressiv. Du har fått massor av unga människor som är i princip få betalt för att sitta och påverka människor på nätet. Men vi har för att överleva som politiskt parti. Jag tror, i vårt fall, vi har nog med människor som är ideologiskt engagerade och volontärarbete just nu. Vi är på en mycket begynnande skede, vi är mycket små. Vi försöker att bygga upp vår närvaro på sociala medier. Du kan inte ignorera medium. Nu är varje ung man, även i byarna, varje väljare har en telefon. De har slutat läsa dagstidningar. Jag tror att tv-nyheter kommer att dö. Så småningom, kommer folk att gå till sina mobiltelefoner (för nyheter).

COOMI KAPOOR: I och med 2019 Oppositionen, alliansen, vilken roll ser du om Kongressen?

På nationell nivå, i Kongressen är fortfarande den mest livskraftig opposition mot BJP. I flera delstater är det dem eller BJP. UPP har många parter, så är det ett annat djur. Med tanke på det faktum att Kongressen är i dag det största oppositionspartiet, de kommer definitivt att ha en roll i vad som framträder i det politiska landskapet.

Några av de mindre regionala outfits är kanske mer bekväm att göra med Kongressen på grund av arrogans BJP ledarskap — hur de kommunicerar, hur de behandlar sina egna allierade. Ingen vill egentligen att alliera sig med dem. Så, i jämförelse, Kongress, med sin ledarstil, är kanske mer attraktiva.

COOMI KAPOOR: Men kommer Kongressen att spela en ledande roll?

Respekt måste vara med tanke på att många ledare, som är mycket starka i sina stater, som föra ett starkt ledarskap till bordet. Jag tror att Kongressen har också justerat. Den hastighet med vilken de kunde förhandla i Karnataka… Det är en signal om att de är också i samtal i andra länder med andra parter. Jag tror att de har mjuknat deras monter. BJP är arrogant nationella parti som vill dominera alla. Så ja, Kongressen kommer att ha en roll i och med 2019. Nu är det för Kongressen att besluta om de vill ha diskussioner innan valet eller att de vill ha post-enkät samtal.

SHOBHANA SUBRAMANIAN: Vem är en potentiell PM kandidat i Oppositionen?

Jag skulle vilja se en yngre ansikte.

HÄNFÖRA TIWARI: Är Nitish Kumar en del av bilden?

Nitish Kumarji var vid rodret för en massa saker som var förändrade och Bihar valet hade verkligen satt tonen. Senare, tror jag, att han räknat fel och bortskämd i våda (för att ansluta sig till IDA).

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App