De VN verwacht dat vast te stellen instructie het bevorderen van vrede in de Oekraïne

0
79

Het conflict in het oosten uitbrak na de russische annexatie van de Krim en vermoord heeft meer dan 10.000 mensen. (Representational Afbeelding)

De U. N.-veiligheidsraad wordt verwacht dat het aannemen van een verklaring woensdag stimuleren van alle partijen in Oekraïne is voor het “commitment” naar 2015 een vredesakkoord en het uiten van “ernstige bezorgdheid” om de verslechtering van de veiligheid in de vluchtige oosten. Rusland, dat het vetorecht in de raad, is in een tug-of-war met Oekraïne Moskou sinds de annexatie van het Schiereiland de Krim in het begin van 2014, gevolgd door haar steun aan de separatistische rebellen in het oosten.

Maar diplomaten zeiden alle 15 leden van de raad overeengekomen laat dinsdag op de presidentiële verklaring, dat zou de eerste uitspraak van de raad van Oekraïne sinds januari 2017.

De verklaring, die is opgesteld door Frankrijk en Duitsland en verkregen door De Associated Press, zou veroordelen vervolg staakt-het-vuren overtredingen in het bijzonder het gebruik van zware wapens die verboden worden door de 2015 vredesakkoord dat zijn “verantwoordelijk voor de tragische dood, ook onder de burgers.” Het roept op tot “terugtrekking van verbintenissen moeten worden uitgevoerd en zware wapens worden ingetrokken.

Het conflict in het oosten uitbrak na de russische annexatie van de Krim en vermoord heeft meer dan 10.000 mensen. De 2015 vredesakkoord getekend in de wit-russische hoofdstad Minsk heeft bijgedragen tot een vermindering van de vijandelijkheden, maar U. N. politieke chief Rozemarijn DiCarlo vertelde de raad vorige week dat “de relatieve rust die in de eerste weken van 2018 werd gevolgd in April en Mei door een sterke toename van het aantal slachtoffers.”

“De veiligheidssituatie op de grond blijft volatiel,” zei ze. “De doden, de vernietiging en de immense lijden blijft” en “het oosten van Oekraïne is geconfronteerd met een ernstige humanitaire crisis.”

Het ontwerp van een presidentiële verklaring zou voor de eerste keer noemen van de humanitaire situatie. Het zou het werk van U. N. instanties bij de aanpak van “de dramatische humanitaire situatie in het oosten van Oekraïne” en leg de nadruk op “de noodzaak voor het opvoeren van de inspanningen voor het verlichten van het lijden van de burgerbevolking door het conflict getroffen.”

Het ontwerp spreekt ook “volledige steun” voor de experts van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die toezien op de herhaaldelijk gebroken 2015 wapenstilstand.

Voor al het laatste Nieuws, download Indian Express App