Förslag till nationella ren luft program meningslöst: Experter

0
79

Experter påpekade att medan fokus på insamling av data förslaget inte föreslå någon skiss på vad det avsedda resultatet av de uppgifter som skulle vara och hur den data som samlas in skulle bidra till att minska luftföroreningar. (Representativ Bild)

Förslaget till Nationella Ren Luft Program (NCAP) har missat Patna, Gaya och Muzaffarpur, i sin förteckning av förorenade städer även om SOM nyligen listat dem bland topp 20. Medan NCAP är det första dokument som ser ut på luftföroreningar som ett problem i hela landet och inte bara Delhi-NCR regionen, experter säger att det saknade specifika mål och var meningslöst.

På måndag, en workshop som organiserades gemensamt av Rättsliga Initiativ för Skogen och Miljön (LIFE) och Parisar att lyfta fram, samt söka kommentarer till NCAP nyligen meddelade Ministeriet för Miljö, Skogar och Klimatförändringar (MoEFCC), som är ute för allmänna synpunkter till och med den 17 Maj i år.

Ritwick Dutta, Verkställande ledamot i LIVET och en ledande miljö advokat, säger att planen var för techno-centrerad utan mål och utan någon detalj på åtgärder mot kränkningar. Experter påpekade att medan fokus på insamling av data förslaget inte föreslå någon skiss på vad det avsedda resultatet av de uppgifter som skulle vara och hur den data som samlas in skulle bidra till att minska luftföroreningar.

Även om luftföroreningar påverkar inte bara miljön utan också hälsa, förslag till överlåter allt ansvar för luftföroreningar handlingsplan för MoEF och CPCB. Ingen ministerierna eller interdepartemental samordning beskrivs. Utan en sådan samordning med ministerier som hälsa, industri, gruvor, transport, energi och andra ett framgångsrikt genomförande av planen kommer att vara en omöjlig och orealistisk uppgift att uppnå.

Dr Manas Ranjan Roy, tidigare Biträdande Chef med Chittaranjan National Cancer Institute (CNCI), Kolkata, sade att han och andra hade gjort omfattande luftföroreningar hälsokunskap, men ingen var används av beslutsfattare. “Förslag till handlingsplan avfärdar alla internationella studier hälsa på luftföroreningar och hälsa och föreslår ‘indigenous’ studier. Ytterligare planen föreslår två studier (detaljer har inte angetts) och har en budget på Rs 5 crore. Kommer två studier motivera den ökade negativa effekterna av luftföroreningar på hälsan”, frågade han.

Panelen ingår miljö officer, PMC, Mangesh Dighe, som sade att per Miljön statusrapport 2017, det var 33 lakh registrerade fordon i staden. Två-hjulingar utgör 70-75 procent av fordonen. Han sa att kollektivtrafiken måste stärkas för att kontrollera antalet fordon på vägarna, som sedan kommer att hjälpa till att minska den fordonsbaserade föroreningen.

Sujit Patwardhan, grundarna av Parisar, betonade behovet av att ifrågasätta utvecklingen Indien är följande. “Vi är på väg mot en bil-samhälle och därför är det en ständig efterfrågan för överflygningar och bredare vägar. Den maximala önskemål för kapning av träd i Pune kommer från Väg-avdelningen och ändå finns det lite stöd för att förbättra kollektivtrafiken i staden.”

Experter säger att beskriva förslaget som “nationella” var en komplett fars som att det inte ens hade publicerats i något annat språk än engelska. Det är bara på nätet och har inte gjorts tillgänglig i någon annan form till medlemsstaterna att delas med medborgarna för varje meningsfull kritik. Utkastet till plan finns det inte några specifika mål och inte heller fastställa särskilda tidsfrister för genomförandet av de flesta av de viktigaste komponenterna, säger Sunil Dahiya, ledande förkämpe från Greenpeace.

Syftet med planen är att öka luftkvalitet övervakning av nätverk. Men vad som är föreslagna är faktiskt en marginell ncrease 300 stationer, som inte på något sätt kan ta emot 4 000 städer över hela landet. Planen ger ingen klarhet om staden urval kriterier för att fastställa dessa nya nätverk för övervakning.

Följ Den Indiska Snabb Täckning på Karnataka Montering Valresultatet 2018. För direktsändning live expert analys och real-time interaktiv karta, logga in på IndianExpress.com

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App