E C G Sudarshan, fysiker som savnet Nobel, selv om hans verk vunnet en

0
55

Teoretisk fysiker E C George Sudarshan

Top News

  • I vest-Bengal, Panchayat valgresultatet 2018 LIVE: Trinamool Kongressen sannsynlig å feie avstemninger

  • Igjen, Høyesterett Collegium boder på Rettferdighet KM Joseph ‘ s navn

  • Varanasi bridge collapse: Fem advarsel brev ble sendt til flyover fast, men ingen lese

Minst to av sine vitenskapelige bidrag fortjent Nobels Fredspris. Faktisk, en av dem fikk en Nobel, men han var ikke mottakeren. Teoretisk fysiker E C George Sudarshan, som gjorde banebrytende arbeid i et utvalg av områder som elementær partikkelfysikk, quantum field theory, og quantum optics, mellom 1950-og 1970-tallet, døde den Mai 14, Texas, de Forente Stater, hvor han var professor siden 1969. Han var 86.

“Sudarshan var den mest briljante teoretisk fysiker av Indisk opprinnelse i den moderne periode,” andre fysiker T Padmanabhan, en professor ved Pune-baserte Inter-University Centre for Astronomi og Astrofysikk, sa han.
“Hans forskning strakte seg over et bredt spekter av emner og i hver av dem, han kunne lage dype og strålende bidrag av fundamentale natur,” la han til.

Født i Pallam, Kerala i 1931, Sudarshan fikk sin Mastergrad fra Madras Christian College, og jobbet på Tata Institute of Fundamental Research i Mumbai, før han flyttet til University of Rochester i New York for sin Doktorgrad. Det var mens han jobbet for sin Ph.d. – avhandling som Sudarshan produsert den første av hans mange viktige bidrag til fysikk.

Det hadde blitt vist for et par år tidligere at den svake kjernekraften, en som er erfaren med sub-atomære partikler på små sub-atomære avstander og er ansvarlig for radioaktiv nedbrytning av visse materiale, krenket hva kalles paritet symmetri, som de andre tre fundamentale kreftene i naturen — sterke kjernekraften, elektromagnetisk kraft, og gravitasjon — følge.

“La oss anta at en fysisk hendelse er sett til å skje i naturen. Det ble antatt at speilbilde av arrangementet var også en mulig hendelse. Men det viste seg at det under påvirkning av svak kraft, slik er det ikke, forklarer forsker N Mukunda, som gjorde sin Doktorgrad under Sudarshan. Sudarshan utvidet dette funnet i sin Doktoravhandling, og viste at den svake kraften fungerer bare på partikler med en bestemt retning, som kalles “venstrehendt”.

“I mitt syn, dette var hans største prestasjon. Det kom da han fortsatt var en PhD-student, og det hadde vært savnet engang av lojale medarbeidere som (nobelprisvinner og feiret fysiker) Richard Feynman. Feynman, som utviklet sin teori ytterligere, senere erkjent faktum at det hadde sin opprinnelse i Sudarshan arbeid,” Urijit Yajnik av IIT Bombay, som også var en PhD student under Sudarshan, sa han.

Arbeidet, som gikk på å vinne Nobels Fredspris i 2005, ble gjort i 1963 i feltet av quantum optics. “Det er vel kjent at lys har quantum natur. Men i mange situasjoner, både når lys i samspill med saken, for eksempel, når en vanlig pære lyser opp et rom, lys partikler, fotoner, kan bli behandlet i den klassiske måten som er. Dens kvantifisere effektene kan bli ignorert. Sudarshan produsert viktige matematiske og fysiske resultater å skille mellom situasjoner der quantum arten av lys, blir det viktig og situasjoner der det kan bli ignorert,” Mukunda sa om arbeidet som førte til utviklingen av laser som et kraftig verktøy i studiet av fysikk.

I 2005, Nobels Fredspris ble gitt til Roy Glauber for disse veldig bidrag. Sudarshan, som hadde kommet opp med funnene første, ble ignorert, “av grunner som bare kunne være ikke-faglig”, som Padmanabhan sette det. Valget ble kritisert og noen forskere selv sendt en protest brev til nobelkomiteen.

Sudarshan hadde flere andre prestasjoner mot hans navn. Han var den første til å foreslå den teoretiske muligheten for en partikkel, senere kalt tachyons, som kan reise raskere enn lysets hastighet. “Det er problemer i eksistensen av slike partikler. Men han viste at teoretisk eksistensen av slike partikler ikke var i strid med fysiske lover,” Yajnik sa.

For alle de nyeste India Nyheter, last ned Indian Express App