E C G Sudarshan, fysiker som missade Nobel, trots att hans arbete vunnit en

0
51

Teoretiska fysiker E C George Sudarshan

Översta News

  • Återigen, Högsta Domstolen Collegium bås på Rättvisa KM Josefs namn

  • Varanasi bron kollaps: Fem varningsbrev skickades till planskild korsning fast men ingen läsa

  • West Bengal Panchayat Valresultatet 2018 LIVE: Trinamool Congress sannolikt att sopa omröstningar

Åtminstone två av hans vetenskapliga bidrag förtjänar ett Nobelpris. I själva verket, en av dem fick Nobelpriset, men han var inte mottagaren. Teoretiska fysiker E C George Sudarshan, som gjorde banbrytande arbeten inom en mängd olika områden som elementarpartikelfysik, kvantfältteori, och kvantoptik, mellan 1950-och 1970-talet, dog den 14 Maj i Texas, Usa, där han var professor sedan 1969. Han var då 86 år.

“Sudarshan var den mest lysande teoretisk fysiker av Indiska ursprung i den moderna perioden,” karl fysiker T Padmanabhan, professor vid Pune-baserade Inter-University Centre för Astronomi och Astrofysik, sade.
“Hans forskning spände över ett brett spektrum av ämnen och i var och en av dem, han kunde göra djupa och lysande bidrag av grundläggande natur,” tillade han.

Född i Pallam, Kerala i 1931, Sudarshan fått sin Mästare från Madras Christian College och arbetade på Tata Institute of Grundläggande Forskning i Mumbai, innan han flyttade till University of Rochester i New York för att doktorera. Det var när han arbetade för hans doktorsavhandling som Sudarshan producerade den första av hans många viktiga bidrag till fysik.

Det hade visat ett par år tidigare att den svaga kärnkraften, den som är erfaren av sub-atomära partiklar på lilla sub-atomära avstånd och är ansvarig för radioaktivt sönderfall av vissa material, brutit mot vad som kallas paritet symmetri, vilket de andra tre grundläggande naturkrafterna — starka kärnkraften, den elektromagnetiska kraften, och gravitation — följ.

“Antag, att en fysisk händelse ses förekommer i naturen. Man trodde att spegelbild av den händelsen var också en eventuell händelse. Men det visade sig att under inflytande av en svag kraft, så är det inte,” förklarade vetenskapsman N Mukunda, som gjorde sin doktorsavhandling under Sudarshan. Sudarshan utökad denna slutsats i sin avhandling och som visade att den svaga kraften fungerar bara på partiklar med en viss orientering, som kallas “vänsterhänta”.

“Jag anser att detta var hans största bedrift. Det kom när han fortfarande var student och hade det varit missade även med stalwarts som (nobelpristagare och firade fysiker) Richard Feynman. Feynman, som utvecklade sin teori vidare, senare erkände det faktum att det hade sitt ursprung i Sudarshan arbete,” Urijit Yajnik av IIT Bombay, som också var en Doktorand under Sudarshan, sade.

Arbetet, som gick på att vinna Nobelpriset i 2005, var klar 1963 i området kvantoptik. “Det är väl känt att ljus har stort natur. Men i många situationer när ett ljus växelverkar med materia, till exempel, när en vanlig glödlampa lyser upp ett rum, ljus partiklar eller fotoner, kan behandlas på klassiskt vis. Dess kvantmekaniska effekter kan ignoreras. Sudarshan produceras centrala matematiska och fysiska resultat av att skilja mellan situationer där den kvantnatur blir viktigt och situationer där det kan ignoreras,” Mukunda sagt om arbetet som ledde till utvecklingen av laser som ett kraftfullt verktyg i studier av fysik.

I 2005, Nobelpriset var med tanke på att Roy Glauber för dessa bidrag. Sudarshan, som hade kommit upp med resultat för det första, var ignoreras “av skäl som endast kunde vara icke-akademiska”, som Padmanabhan uttryckte det. Valet kritiserades, och vissa forskare har även skickat ett brev till nobelkommittén.

Sudarshan hade flera andra prestationer mot hans namn. Han var den förste att föreslå den teoretiska möjligheten av en partikel, som heter senare tachyons, som kan färdas snabbare än ljusets hastighet. “Det finns problem på existensen av sådana partiklar. Men han visade att teoretiskt existensen av sådana partiklar inte var förenliga med fysiska lagar,” Yajnik sagt.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App