PNB bedrägeri: CBI namn Nirav Modi, 24 andra i sin första chargesheet

0
53

Mellan januari och Mars, CBI hade lämnat in tre Granar i de fall mot Nirav Modi, Mehul Choksi och tredje mot Modi är Firestar Diamanter. (Arkiv Bild)

Central Bureau of Investigation (CBI) sondera den påstådda Rs 13,400 crore bedrägeri orsakat att Punjab National Bank (PNB) ville diamantaires, Nirav Modi och hans farbror Mehul Choksi, på måndag in sin första chargesheet innan den Särskilda CBI domstolen i Bombay. Den omfattande chargesheet namn 25 anklagas bland annat Usha Ananthasubramanian, VD & KONCERNCHEF i Allahabad Banken, två Verkställande Direktörer i PNB, Brahmaji Rao och Sanjeev Saran och dess Chef Nehal Ahad och Modi är tre företag – Stellar Diamanter, Sol Export-och Diamond-R ” US.

Detta är första av de två chargesheets myndigheten planerar att filen i fråga. Nästa chargesheet mot Choksi, hans företag och de greps anklagade är sannolikt att lämnas in på onsdag, sade källorna.

Den första uppsättningen av chargesheets är arkiverat denna vecka som 90-dagars period för att lämna åtalet mot de gripna anklagas kommer till ett slut. (Snabb Bild av Ganesh Shirsekar)

Mellan januari och Mars, CBI hade lämnat in tre Granar i de fall mot Nirav Modi, Mehul Choksi och tredje mot Modi är Firestar Diamanter.

“I och med 2016, ett bedrägeri av liknande karaktär upptäcktes där den åtalade personer i kriminella konspiration med grenen tjänstemän sugs upp av bank medel enligt dräkt av en skrivelse av komfort för en Hong Kong-baserat företag som påstås ha utfärdats av Chandigarh gren av en statlig bank för att de utomeuropeiska grenar av två andra nationaliserade banker inklusive PNB. Baserat på dessa bedrägligt utfärdat brev av komfort, dessa utländska banker utfärdat köparens kredit till kontot för den anklagade företag utomlands. Efter upptäckt av bedrägeri, banker, inklusive PNB råddes av RBI att upprätthålla en due diligence. Men, sade en senior PNB tjänstemän, både servering och pensionerad, det gick inte att göra så och att de därför chargesheeted,” sade en tjänsteman känner till sonden.

Den första uppsättningen av chargesheets är arkiverat denna vecka som 90-dagars period för att lämna åtalet mot de gripna anklagas kommer till ett slut. Detta för att avskräcka utsikterna för den åtalade att söka rädda på grund av att sonden myndigheten underlåtit att lämna in sin chargesheet mot dem i föreskriven tidsfrist på 90 dagar som uppdrag enligt strafflagen (CrPC), källor berättade för The Indian Express.

Nästa chargesheet mot Choksi, hans företag och de gripna anklagas sannolikt kommer att lämnas den 16: e Maj. (Snabb Bild av Ganesh Shirsekar)

“Medan vi har återhämtat dokument inklusive original program för att söka lån via LoUs av över 130 av de 144 LoUs som nämns i första GRAN, den åtalet koncentrerar sig endast på ett halvt dussin LoUs och lika många Flc som vi har kunnat för att samla in bevis för att bevisa att de var falska,” sade en tjänsteman. “Resten skulle omfattas av den extra kostnad lakan. I åtalet skulle vi nämna att sonden kommer att fortsätta under Avsnitt 173 (8) av CrPC,” sade tjänstemannen.

Byrån har också kunnat pussla ihop hur de medel som samlas in via Ian och Flc var dirigeras via offshore-företag som visas som “importörer” men är misstänkt för att vara skalbolag flöt av farbror-brorson duo för att omdirigera den till tillbaka till Indien antingen till torget utanför den gamla LoUs eller köpa fastigheter.

För alla de senaste Nyheterna, ladda ner Indiska Snabb App