J&K bijzondere status: het Uitstellen van de middelen uitdagende Artikel 35A, Centrum Supreme Court

0
47

De indieners hebben gezegd dat het Artikel 35A ging in tegen de fundamentele recht van gelijkheid op grond van Artikel 14 van de Grondwet.

Het Centrum op maandag drong er bij het Hooggerechtshof om uitstel van de hoorzitting in de verzoekschriften uitdagende grondwettigheid van Artikel 35A, waardoor Jammu en Kasjmir speciale status.

Procureur-Generaal (A-G) K K Venugopal vertelde een bankje onder leiding van Chief Justice Dipak Misra dat een gesprekspartner, benoemd door het Centrum, was in gesprek met alle belanghebbenden aan het oplossen van de “gevoelige” Kashmir probleem, en het was een “ongoing process”.

Dineshwar Sharma, voormalig directeur van het Intelligence Bureau (IB), werd benoemd tot Centrum gesprekspartner voor J&K op 23 oktober 2017.

“Uw heer des huizes hebben gezien wat er gebeurt in Kashmir. De gesprekspartner is in het proces van het bespreken van het…ik denk niet dat het nodig heeft om te worden gehoord nu,” de A-G vertelde de bench, op zoek naar meer tijd.

De rechtbank hoort nu de zaak op 6 augustus.

Het Centrum had het hetzelfde pleidooi als de zaak moest komen voor het horen eerder in oktober 2017.

De Supreme Court is het horen van een koppeling van de middelen aan uitdagende grondwettigheid van Artikel 35A, waaronder een door een Delhi-NGO’, ‘Wij, De Burgers’. De indieners hebben gezegd dat het Artikel 35A ging in tegen de fundamentele recht van gelijkheid op grond van Artikel 14 van de Grondwet.

Senior advocaat-Rakesh Dwivedi, die voor de Jammu en Kasjmir regering, samen met de bestaande raad Shoeb Alam, verwezen naar twee arresten van de grondwet bank van de Supreme Court en zei dat de kwesties die in de middelen uitdagende Artikel 35A werden gedekt door deze uitspraken.

Senior advocaat-Shekhar Naphade, ook het vertegenwoordigen van de overheid, zei dat sinds 1927, de positie in dit opzicht was duidelijk en het kan niet worden besloten als deze.

Verschijnen voor één van de verzoekers, senior advocaat-Ranjit Kumar zei dat de staat toegestaan een persoon, die had gemigreerd naar Pakistan vóór 1947, om terug te keren en zich te vestigen in het Dal, maar “vijf lakh Kasjmiris, die moest vertrekken van de staat, (en woonachtig in plaatsen als) Delhi…kan niet gaan” terug.

Kumar zei verscheidene studenten werden uitgesloten van toelating aan de overheid medical college in Jammu en Kasjmir, zelfs na de kwalificatie van de Nationale Aanvaardbare cum Ingang Test (NEET), enkel op de grond dat hij of zij niet een permanente inwoner van de staat.

“Het is ook een gevoelig onderwerp, maar het is ook een kwestie van leven van mensen die werden gedwongen om te vertrekken,” de raad gezegd.

Echter, Dwivedi vertelde de rechtbank dat sinds de uitgave vereist interpretatie van de grondwettelijke bepaling, is geen tussentijdse volgorde moeten worden doorgegeven in de zaak.

Het Artikel 35A is opgenomen in de Grondwet in 1954 door een bevel van de toenmalige Voorzitter Rajendra Prasad, op advies van de Jawaharlal Nehru Kast. Het stelt de J&K wetgever frame met enige wet, zonder het aantrekken van een uitdaging op grond van schending van het recht op gelijkheid van de mensen van andere staten of enig ander recht krachtens de Grondwet.

Volg De Indian Express Dekking op Karnataka Assemblage van de Resultaten van de Verkiezing 2018. Voor de live-verslaggeving, live-expert analysis en real-time interactieve kaart aan te melden IndianExpress.com

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App