Irak valg: det Tidlige indikatorer favør populistiske ” Muqtada al-Sadr

0
122

Tilhengere av Shia-cleric Muqtada al-Sadr, sett i plakater, feire på Tahrir-Plassen i Bagdad, Irak, tidlig mandag (Foto: AP)

En populistisk koalisjon organisert av innflytelsesrike Sjiamuslimske geistlig Muqtada al-Sadr dukket opp så tidlig front-runner mandag med halvparten av stemmene telles opp i iraks nasjonale valg. Delvis tilbake fra lørdagens balloting — den første siden Irak erklærte seier over den Islamske Staten militante gruppen — ble annonsert av landets valgkommisjonen og sette al-Sadr politiske alliansen i ledelsen i fire provinser, inkludert Bagdad.

Husket for å lede et opprør mot AMERIKANSKE styrker og eggende sekterisk strid mot Sunni befolkningen, al-Sadr har i de senere år søkt å omarbeide seg selv som en populistisk, rekkverk mot korrupsjon og sviktende tjenester og slående en politisk allianse med iraks sekularister og Kommunistpartiet.

Ingen av de konkurrerende blokkene vises på banen for å vinne flertall i stortinget og navn statsminister. Som resultatene stå, al-Sadr er bloc vil være i stand til å ta en ledende rolle i den politiske hest-handel for å finne et kompromiss kandidat. Fordi al-Sadr ikke kjøre for et sete, han kan ikke bli statsminister, men hans varamedlemmer i stortinget er forventet å følge hans direktiver.

Al-Sadr-kommandoer hengivenhet av millioner av Irakere som har sendt sine sønner og ektemenn til å kjempe for sin milits fra de tidlige dagene av den AMERIKANSKE okkupasjonen. “Vi er glade,” sa Jaafar Abdeljaleed, 28, som la til at hans far ble drept i kamp USA-ledede styrker i 2003. “Sayyid Muqtada elsker folket, og det gjør Jeg” valget kom som Irak sliter med å få ned stigende arbeidsledighet og integrere sine disenfranchised Sunni minoritet. Mer enn 2 millioner mennesker er fordrevet på grunn av krig, de fleste av dem Sunnier.

Også på spørsmålet er hvordan man skal integrere landet er stort og overveiende Sjiamuslimske militsen struktur i sikkerhetsstyrkene. Den militser, kjent som Hashd Shaabi, er sentrale kanalen for innflytelse for Iran inn i Irak og Syria, der Teheran har sendt mange av dem til å kjempe.

En electoral alliance of Hashd knyttet kandidater, ledet av milits sjef Hadi al-Amiri, er for øyeblikket på andreplass i valget tilbake. Al-Amiri opprettholder tette bånd til Iran. Han har også sagt at han er åpen for AMERIKANSKE opplæring av iraks militære og jevnlig møter med AMERIKANSKE diplomater i Bagdad.

Al-Sadr-kommandoer sin egen milits som kjempet mot ER militante, men han har disavowed noen Iranske og AMERIKANSKE innflytelsen i Irak, og han har kalt for full tilbaketrekning av AMERIKANSKE tropper. Hans tidligere Mahdi-Hæren kjempet mot de Amerikanske styrkene i mange år. I 2014, han reorganiserte sin jagerfly under navnet Fred Brigader — Saraya Salam.

Så langt, Statsminister Haider al-Abadi utfører dårlig i tidlig tilbake, kommer på tredje og fjerde plass i de fleste provinser, og det femte i Bagdad. I en nasjonal adressen mandag, al-Abadi lovet å holde landet trygt under hans kommando, inntil en ny regjering er dannet.

“Jeg kaller på Irakerne til å respektere resultatet av valgene,” sa han. Den valgkommisjonen utgitt resultater fra 10 av 19 provinser søndag kveld, inkludert stemmer fra Bagdad og Basra provinser. Kommisjonen ga ingen indikasjon på når mer avkastning vil bli annonsert.

Medlemmer av election commission lese ut stemme teller for hver kandidat liste i 10 provinser på nasjonal TV. Ved utgangen av kunngjøringen, al-Sadr liste hadde den høyeste stemmene, etterfulgt av al-Amiri. Seter i parlamentet vil bli fordelt proporsjonalt til koalisjoner når alle stemmene er talt opp.

Feiringen brøt ut i Bagdad er Sadr City, en fattig kvartal som er hjem til rundt 3 millioner mennesker, og er oppkalt etter presten far, Ayatollah Muhammed Sadeq al-Sadr, som ble drept ved mistanke om agenter av Saddam Hussein i 1999.

Bare 44 prosent av velgerne slått ut — lavest i de fire valgene holdt siden Saddams ouster i 2003. Til tross for at al-Sadr er sofistikert politisk maskin mobilisert hans lojale base av tilhengere til å gå til stemmeurnene.

Et politisk parti eller en allianse må få et flertall av de 329 seter i parlamentet for å være i stand til å velge en statsminister og danne regjering. Dusinvis av allianser løp for office, og måneder med forhandlinger er forventet før en allianse kan trekke sammen 165 nødvendig seter.

Politisk makt i Irak er tradisjonelt delt langs sekteriske linjer mellom kontorene til statsminister, president og parlament høyttaler. Siden det første valget etter Saddams ouster, det Sjiamuslimske flertallet har holdt stillingen som statsminister, mens Kurderne har holdt formannskapet og Sunnier har holdt innlegg i stortinget høyttaler.

Grunnloven fastsetter en kvote for kvinnelig representasjon, som sier at ingen mindre enn en fjerdedel av stortinget medlemmer må være kvinner. Nesten 2,600 kvinner løp for office dette året.

For alle de nyeste Verdens Nyheter, last ned Indian Express App