Kingmaker, koning: Waarom Deve Gowda zaken

0
59

Voormalige UUR en JD(S) voorzitter H D Deve Gowda.

De meeste exit polls hebben voorgesteld een krachtige kingmaking rol voor de Janata Dal (S) zodra de resultaten van het Karnataka verkiezingen zijn uitgeroepen tot dinsdag. Acht grote polls zaterdag voorspelde een mediaan 26 zetels voor de partij — met het hogere eind van de voorspelde bereik in sommige peilingen bereiken van 35-40 — een kritische massa in een situatie waarin bijna elke poll ziet zowel het Congres en de BJP tekortschieten van de half mark van 112. (Er was ook geen stemrecht zaterdag op twee van de 224 zitplaatsen, die van de Vergadering.)

JD (S) leider H D Deve Gowda en zijn zoon, een staat die partij is voorzitter H D Kumaraswamy, in feite, hebben een uitstekende reputatie op het gebied van het spelen van beide kingmaker en koning in onzekere tijden, afhankelijk van de mogelijkheden die een vloeistof politieke situatie werpt.

Bijvoorbeeld, wie zou gedacht hebben dat Deve Gowda, die bij de beste credit claimen afgeleverd hebben 16 Lok Sabha zetels aan de Janata Dal (die hadden een sombere overall score van 46) in 1996 Lok Sabha verkiezingen, zou uitgroeien tot Minister-president? In zijn laatste toespraak in de Lok Sabha als Minister-president een jaar later, Deve Gowda beweerd dat hij terug zou zijn, wat betekent dat hij ten minste niet geloven, dat hij kreeg een schot in het land boven de baan alleen maar door een toevalstreffer.

Zeven jaar na Deve Gowda verloren hem en zijn eerste ministership, 2004 Karnataka Montage polls gooide een slecht split vonnis. De BJP naar voren als de grootste partij met 79 van de 224 zitplaatsen, gevolgd door het Congres met 65. Deve Gowda, waarvan de JD (S) werd derde met 58 zitplaatsen, gedwongen het Congres te maken N Dharam Singh Chief Minister — zonder S M Krishna — van een Congres-JD (S) van de overheid. Op dat moment sprak hij van het houden van “gemeenschappelijke krachten” uit, maar in minder dan twee jaar, Kumaraswamy werd Chief Minister na het slaan van een 20-maand roterende chief ministership deal met de BJP. Kumaraswamy genoot van zijn termijn tot oktober 2007, maar weigerde vervolgens om plaats te maken voor de BJP ‘ s B S Yeddyurappa.

Karnataka Montage Verkiezingen In 2018: Polling werd gehouden in 222 achterban van de 224-lid Vergadering van verkiezingen in twee kieskringen, Jayanagara en Rajrajeshwari waren countermanded.

In 2004, Deve Gowda beveiligd voor Siddaramaiah, die was op het moment dat een lid van zijn partij, de post van Plaatsvervangend CM in de Dharam Singh overheid. Een jaar later, echter, had hij Siddaramaiah verwijderd — ogenschijnlijk voor indiscipline, maar eigenlijk om ervoor te zorgen dat Siddaramaiah zou niet een uitdaging om Kumaraswamy wanneer hij nam de leiding van de partij. Siddaramaiah ging op het realiseren van zijn ambitie om in CM door de toetreding tot het Congres later — en de dynamiek van de Deve Gowda-Siddaramaiah relatie zal komen om opnieuw te spelen, moeten de resultaten op 15 Mei van kracht, het Congres en de JD (S) om samen te werken weer.

In de laatste Vergadering verkiezing in 2013, de JD (S) gewonnen met 40 zitplaatsen met een stemming deel van 20.09%. In 2008 won 28 zetels, maar de stemming deel, op 18.96%, was slechts iets lager. Terug in 2004, Deve Gowda ‘ s partij won 59 zetels na polling 20.07% van de stemmen. Deze prestatie was een enorme verbetering ten opzichte van 1999 score van 10 zetels (10.42% van stemmen).
Deve Gowda heeft gevochten 2018 de verkiezing in samenwerking met Mayawati ‘ s Bahujan Samaj Party. Dalits zijn naar schatting 24% van Karnataka bevolking. De JD (S) heeft een sterke basis onder de Vokkaligas, die zijn ongeveer 12%, en zijn geconcentreerd in de Oude Mysuru regio. De uitgaande Vergadering heeft 53 Vokkaligas. Het Congres had gewonnen 25 van de 55 zetels in de Oude Mysuru, de JD (S) kreeg 23, en de BJP slechts twee.

Premier Narendra Modi is het maken van een gratis verwijzingen naar Deve Gowda tijdens de campagne. Het congres president Rahul Gandhi, aan de andere kant, heeft beschreven de JD (S) als de BJP ‘ s “B-team”. Door halverwege de ochtend op 15 Mei, Deve Gowda zou zijn begonnen met het afwegen van de mogelijkheden voor hem.

Voor al het laatste Uitgelegd Nieuws, download Indian Express App