Dag na geweld – Bhangar dorpelingen zweren bij andolan: ‘Klaar om te offeren, zal zien dat het door’

0
54

Wrak van voertuigen in Bhangar op zaterdag. (Express Foto door Partha Paul)

Top Nieuws

  • IPL 2018, KXIP vs RCB: Royal Challengers winnen door 10 wickets

  • Kast herschikken: Smriti Irani verwijderd als ik&B minister, Piyush Goyal krijgt financiën tot Jaitley herstelt

  • Sunanda Pushkar is blootgesteld aan fysieke mishandeling, Shashi Tharoor gesteund haar zelfmoord, zegt dat de politie chargesheet

Als 28-jarige Hafizul Mollah ‘ s lichaam kwam in Bhangar de Natunhati Bazaar Chowk op zaterdag avond, iemand gooide water naar kleine ballen te vinden in het nabijgelegen terrein van de lokale Trinamool leider Arabul de Islam. De ballen, de dorpelingen zeiden, werden zelfgemaakte bommen en ze hoopte dat het water zou houden van de inflatie.

Doden en de bommen zijn niet nieuw voor de regio waar gezinnen worden gegooid splijten door de “andolan” — agitatie tegen de overheid te bewegen om grond te kopen voor een power project.

Buiten zijn huis in Tona Bakultala dorp, 10 km van Natunhati Bazaar Chowk, 59 jaar oud Shukur Khan is boos op zijn zoon Imtiazul Khan (23), die was teruggekeerd, na twee weken in Kolkata.

“Bent u bang om te sterven. Waarom? Zelfs als we allemaal sterven, ik zal ervoor zorgen dat Arabul is voor de rechter gebracht. Ben je niet beschaamd? De mensen zullen zeggen: je bent een lafaard,” schreeuwt Shukur. In het aangezicht van zijn vader woede Imtiazul zich verschuilt, zich verdedigen met mompelt hoeft te wonen om een zieke oom. Imtiazul is één van de negen die gearchiveerd hun benoeming, voor het Hooggerechtshof bleef het via WhatsApp voor een zetel naar de Poliyahat 2 gram panchayat. Hij noemt zichzelf een onwillige kandidaat.

 

Maar Shukur niet schelen. “Ik heb hem, mijn jongste zoon, staan. Maar als ieder lid van mijn familie heeft om te sterven, ik zal dan nog steeds voor zorgen dat we dit zien andolan aan het einde,” zei Shukur.

Dorpelingen blok een weg op Natunhat. (Express Foto door Partha Paul)

De familie had al verloren één lid in de andolan vorig jaar. Shukur zei dat zijn andere zoon Mofizul was simpelweg passeren van het gebied waar het geweld had plaatsgevonden. “De politie waren verlaten, maar bleef schieten. Mijn zoon verstrikt geraakt in deze vuren en overleden. We namen hem mee naar PG ziekenhuis, maar hij stierf op de weg. Imtiazul me vergezeld. Toen we terug kwamen naar ons dorp het was als een kerkhof. Er was niemand in de buurt. Toen vonden we ze, met inbegrip van de rest van mijn familie, op een kluitje in twee hutten in het interieur van het dorp. Iedereen was bang,” zei hij. Terug op Natunhati Bazaar Chowk 35-jaar-oude Fatema Bibi en haar man uit Kaliahat dorp, bijna 3 km afstand, was gekomen om hulde te brengen aan de Mollah. Ze was ondergedoken voor de afgelopen paar weken. Bibi is een kandidaat om de Ghazipur gram panchayat, die, zegt ze, zet een doel op haar rug.

“De TMC had aanvankelijk zette veel druk op mij in te trekken zodra mijn nominaties was aanvaard. Ze aangeboden voor mij een huis bouwen, zei ze gaven me een hoop geld,” ze beweert. Maar toen ze niet, ze beweert Arabul de mannen pakte haar twee zoons (15 en 17 jaar). “Ze werden geslagen en vervolgens maakte om mij te bellen op schot. Ze zei dat ik het nodig om af te treden onmiddellijk. Ze belde mij om te Arabul ‘s place”, zegt ze. Ze zei dat het was pas na veel druk op de Islam door de autoriteiten, die haar zonen waren laten gaan.

Op de plek waar de bommen werden gevonden, op 25-jarige Maruk Mallik opent een jute zak, dat had meer van de ballen. Hij is niet van hier. “Ik ben hier al sinds gisteren (vrijdag) als een deel van de andolan,” zei hij. “We komen hier in het geheim. Het is niet alleen in deze gram panchayat waar Arabul de Islam heeft geterroriseerd mensen, maar in de mijne (Poliyahat 1).” Dan, het grijpen van een bal, hij zei: “ik wilde voor mezelf de stash die hij had.”

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App