Ner i Jungleland: Spider Planen

0
64

Web av förvecklingar: Spindlar är de verkliga proffsen i siden produktion.

Relaterade Nyheter

  • En Indiska eposet går till Japan: Hur kabuki lånar från Bhagavad-Gita

  • En stad är artbeats: Hur visionära Jamshed J Bhabha gjutna NCPA i Mumbai

  • Skrivandet som en akt av att veta: Varför författare-textförfattare Jayant Kaikini kommer inte att skriva en roman

För länge, vi har utnyttjat fattiga silkworm, kokande sina kokonger vid liv för att göra en av de mest utsökta kläder material är hittills kända. Men de verkliga proffsen i siden produktion är — håll andan — spindlar. Vad larver av malar och fjärilar göra med sina mouthparts (som för en trollkarl att annullera band från hans/hennes mun), spindlar göra det från sina nedre regioner, via särskilda vårtorna (tack gode gud, trollkarlar inte göra detta). Men, försök som vi kan, vi har fortfarande inte knäckt koden för hur man kan syntetisera spindeltråd, som kan användas för allt från att producera gun-sevärdheter och suturer för ljus, skottsäkra västar och bälten.

Vad händer om spindlar sålde sina silke? Tänk dig att gå in i en silke varuhus som drivs av spindeldjur, skulle du bli hälsad med en försäljning-spindel: en charmig, ung Ms/Mr Hårig-ben, som skulle bedöma dig av hans/hennes åtta eller så och ögon, som en välkomnande unna, erbjuder dig en Calmpose eller Valium om du har spindelfobi.

“Välkommen, välkommen!” hon/han skulle forsa skanning du top-down, gnugga sina håriga ben tillsammans i glädje. “Vi har några av de finaste, mjukaste vagga silk du någonsin vill ha för din glada händelser. Insvept i det, ditt barn kommer att vara varm, torr och säker när de väntar på att kläckas. Det är super-absorberande, alltför, och blöjeksem kommer inte vara ett problem! Det finns också en pull-tillsammans handtag fäst silk så att du lätt kan dra vaggan under blad eller täcka om det börjar regna — men, naturligtvis, det är vattentät från utsidan.”

Eller, om ditt barn är redan kläckts och driva du nötter — eftersom det finns ca 300 av dem krävande skräpmat och hotar att äta varandra och du — och du behöver dem för att börja sitt eget liv så fort som möjligt, försäljnings-spider kommer också att ha bara silk du letar efter.

“Frun, det här är vår finaste parasailing silke. Bifoga den till botten av dina små, göra små tykes göra ett handstående på toppen av en kvist eller löv — och vänta för de minsta luftström. Säg farväl, eftersom med de mjukaste viskar som en vind, så att de små kommer att viftas hög – upp och iväg — och landar förhoppningsvis i ett land långt, långt bort och du kommer aldrig att se dem igen! Vi kan naturligtvis inte garantera att de skulle landa tillbaka i samma trädgård, många har kunnat hitch rider på flygplan på detta sätt.”

Om du är en hoppande spindel och lite rädd för att lansera off, det finns en säkerhet-line silk som river upp även när du hoppa, och där kan du krypa tillbaka (om än förnedrad) om du upptäcker att du har gått upp något för bred och hög.

Men naturligtvis, den största efterfrågan kommer att vara i web-byggnation. Du kan bara föreställa mig försäljnings-spider komma över dig som en Gurugram fastighetsmäklare.

“Du håller på att bygga ett hem, en fru? Underbart! Tja, här är några av våra starkaste byggnadsställningar silk — som du vet att det är sex gånger så stark som en stålvajer med samma diameter! Mycket viktigare, det är icke-klibbiga, så att när du går om att bygga byggnadsställningar av din webb att du inte fastnar i det själv. Men, naturligtvis, vi har en speciell olja, som solkräm, som du kan använda på dina armar och ben i förväg. När du har fått upp byggnadsställningar, du växla till denna super-klibbiga silk — med ett förstoringsglas kan du se pärlor av lim pärlstav genom det, som du kan fånga allt från kackerlackor till små fåglar. Om du beställer silke trådar i denna kvalitet, tjock som en blyertspenna, din web skulle kunna stoppa en jumbojet i luften.”

Slutligen, om du är lättskrämda ung gentleman spindel, legat på kanten av en web-kollat på den gigantiska damen i mitten, som är att bryta ditt hjärta, försäljnings-spindel skulle nicka sympatiskt.

“Inte oroa sir, alla ställningar vi säljer silke har varit harmoniskt avstämd. Twang silken trådar med benen som om du skulle spela harpa och den vackra damen kommer att bli lugnad och förtrollas in i ett tillstånd av nära nirvana och kommer att, om än tillfälligt, falla i kärlek med dig, ynklig som du kan vara. Ta henne i trance med din musik, har din datum medan hon fortfarande i ett tillstånd av drömmande lycksalighet, men snälla inte vela — inget småprat, chit-chat, pillow talk. Scoot! (Vi är inte ansvariga för konsekvenserna därefter). Ännu bättre, eller henne en fluga eller kackerlacka. Vi har den perfekta present-förpackning silke för det. Hon kommer att vara lyckligt upptagen i packar upp den, låta dig njuta — men återigen är det bättre att säga godnatt förr snarare än senare.”

Och vad skulle spindlar, som drev en sådan emporium (heter utan tvekan, “Kom in i Mitt Vardagsrum”), har i sina fönster på displayen? En vacker orb webb-bearbetad till pärlgryn och glittrande med tidigt på morgonen dagg som ett smycke. Du kommer naturligtvis att lämna ditt kvastar utanför innan.

Ranjit Lal är en författare, miljöaktivist och fågelskådare.

För alla de senaste Öga Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App