SC nod for kompensasjonsordning for seksuelle overgrep, syre angrep ofre

0
45

Som per ‘kompensasjonsordning for Kvinner Ofre/Overlevende av Seksuelle Overgrep/Andre Forbrytelser-2018″, i tilfelle av voldtekt og unaturlige seksuelle overgrep, offeret ville få et minimum av Rs fire lakh og maksimum sju Rs lakh som kompensasjon.

Relaterte Nyheter

  • Høyesterett opptatt av overbefolkning i fengsler, spør HCs å se på problemet

  • Sette opp panelene for å håndtere seksuell trakassering klager: SC til HCs

  • Delhi-Haryana vann deling: Høyesterett slam Øvre Yamuna-Elven Styret

Et offer for gangrape i noen deler av landet vil nå få et minimum kompensasjon av Rs fem lakh opp til et maksimum av Rs 10 lakh. Dette er en del av en ordning som er foreslått av National Legal Services Authority (NALSA) på kompensere ofre for seksuelle overgrep og syre-angrep, som ble godkjent på fredag av Høyesterett, som ga beskjed om at det ville være gjeldende over hele landet.

Som per ‘kompensasjonsordning for Kvinner Ofre/Overlevende av Seksuelle Overgrep/Andre Forbrytelser-2018″, i tilfelle av voldtekt og unaturlige seksuelle overgrep, offeret ville få et minimum av Rs fire lakh og maksimum sju Rs lakh som kompensasjon.

Mens godkjenne ordningen, en benk bestående av Dommerne Madan B Lokur og Deepak Gupta sa det ville være aktuelt pan-India og usa og union territorier ville være fri til å gi kompensasjon ut over det som var fastsatt i ordningen.

“Vi gjøre det klart at ordningen er utarbeidet av NALSA vil ikke være til hinder for usa og union territorier fra å gi mer lønn….vi direkte at ordningen implementeres i alle stater og union territorier,” benken sa.

Ordningen sier at offeret av syre angrep, i tilfelle av skjemmende i ansiktet, ville få et minimum kompensasjon av Rs 7 lakh, mens den øvre grensen ville være Rs 8 lakh. I en syre angrep tilfeller, hvis skaden er mer enn 50 prosent, minimum kompensasjon av Rs fem lakh ville bli gitt, mens den maksimale ville være Rs åtte lakh.

Tilsvarende ordningen gir også for erstatningsbeløpet i tilfeller av syre-angrep hvor skaden er mindre enn 50 prosent og 20 prosent. Ofre for brenning tilfeller ville få et minimum kompensasjon av Rs 7 lakh og maksimalt Rs 8 lakh i tilfelle av skjemmende, ordningen sa.

Det sies at i tilfelle av svangerskapet på grunn av voldtekt, offeret ville få en kompensasjon alt fra Rs tre lakh til Rs fire lakh, mens for spontanabort eller tap av fruktbarhet på grunn av slike angrep, offeret ville få Rs to lakh til Rs tre lakh.

Under høringen, NALSA Direktør S S Rathi fortalte retten at de hadde reviderte ordningen som per forslagene som er gitt av den øverste domstol og det ble lastet opp på nettstedet deres. Han sa at usa, union territorier og andre interessenter ble bedt om å gi sitt forslag til utkast til ordningen og de har tatt 14 slike forslag mottatt fra ulike hold. Rathi sa at domstolen forslag om utvinning av erstatning i saker hvor tilfeller ble det funnet å være falske ble også tatt vare på i ordningen.

Senior talsmann Indira Jaising, bistå domstolen som en amicus curiae, fortalte benken som så langt kun ni stater som har mottatt penger under Nirbhaya Fond og hevdet at Sentrum ble sittende på midler under ordningen. Ekstra Advokat General Pinky Anand, som vises for Sentrum, sa Sentrum hadde utbetalt Rs 920 crore under Nirbhaya Fondet.

Nirbhaya Fondet ble annonsert av Sentrum i 2013 etter desember 16, 2012 gangrape og mord tilfelle i Delhi for å støtte initiativer på kvinners sikkerhet på tvers av landet. Benken, men sa at det ville takle problemet på Nirbhaya Fondet i juli.

Den NALSA tidligere hadde fortalt retten at juridiske tjenester myndighet bør gis makt på sine egne for å gi kompensasjon for slike ofre, og det bør være madatory rapportering av tilfeller av seksuelle overgrep og syre-angrep. Det hadde fortalt retten at knapt 5-10 prosent seksuelle overgrep ofre over hele landet skulle få kompensasjon i henhold til den relevante ordninger i ulike stater.

Apex-domstolen hadde sagt at den ville vurdere i juli spørsmål knyttet til § 228-En av de Indiske Straffeloven (IPC) som omhandler utlevering av identitet av ofre for seksuelle overgrep og utnyttelse av Nirbhaya Fond av stater. Tidligere, i Sentrum hadde fortalt apex-domstolen at det var å finne det vanskelig å få til samarbeid mellom statene om tema relatert til disbursal av kompensasjon til ofre for seksuelle overgrep under Nirbhaya-ordningen.

Flere begjæringer ble arkivert i Høyesterett etter desember 16, 2012 hendelsen i Delhi bekymring over trygghet og sikkerhet for kvinner. Alle søknader ble tagget av apex-domstolen og flere retninger har blitt utstedt fra tid til tid i denne sammenheng.

For alle de nyeste India Nyheter, last ned Indian Express App