Aadhaar geval: het op één na langste zitting in SC komt een einde, om voorbehouden

0
45

De hoorzitting in de Aadhar geval duurde 38 dagen.

Top Nieuws

  • Happy Mother ‘ s Day 2018: Wensen, Groeten, Offertes en moederdag Whatsapp Status, Facebook Berichten

  • Naamdar, Kaamdar, Daamdar of een Samajhdar kan worden PM: Shatrughan Sinha vertelt UUR Modi

  • Priyanka Chopra ‘ s show Quantico geannuleerd, zal niet terugkeren voor een vierde seizoen

Het inpakken van een marathon zitting die duurde 38 werkdagen, verspreid over vier maanden, het Hooggerechtshof donderdag gereserveerd bij de uitspraak op een koppeling van verzoekschriften uitdagend de Constitutionele geldigheid van de 2016 Aadhaar Handelen.

Een vijf-rechter bankje van Chief Justice van India Dipak Misra en Rechters Een K Sikri, Een M Khanwilkar, D Y Chandrachud en Ashok Bhushan begon terechtzitting de zaak is op 17 januari.

In de slotbeschouwing, Procureur-Generaal K K Venugopal zei: dit was de tweede langste hoorzitting in de geschiedenis van het Hof van cassatie, de eerste is de landmark Kesavananda Bharati ‘ geval waarin de apex rechter in 1973 beschreven in de structuur van de Grondwet en geoordeeld dat niet kan worden geknoeid.

Verschijnen voor de verzoekers, senior advocaat-Gopal Subramanium vertelde de bank, dat als de Wet werd neergeslagen, de database moet worden vernietigd en degenen die geleden als gevolg van het falen van de verificatie moet worden betaald schade.

Justitie Chandrachud verwezen naar Paragraaf 7 van de Wet die stelt dat de centrale of provinciale overheid “kan misschien”, voor de vaststelling van de identiteit van een individu voor het geven van een subsidie, uitkering of dienst, moeten ze ondergaan verificatie en leveren Aadhaar.

Hij zei het woord gebruikt is geen “moeten”, maar “kan”, en wilde weten “wat zijn de tests die het Centrum of de lidstaten kunnen vervullen voordat hij oplegt,” zulk een toestand, en of er kunnen gevallen zijn waarbij de overheid het verplicht te stellen.

Op Subramanium de inzendingen, Justitie Chandrachud zei dat het zou kunnen worden betoogd dat Aadhaar identificatie afbreuk doet aan de identiteit als een persoon wordt geweigerd een uitkering omdat hij niet kan leveren Aadhaar identiteit. Subramanium zei dat “door identificatie, we zijn eigenlijk unmaking de waardigheid van de persoon”.

Senior advocaat-Arvind Datar beweerde dat Aadhaar koppelen zou het niet oplossen van het probleem van het witwassen van zwart geld als bron van deze fondsen was anders. Hij zei dat mensen dienen de mogelijkheid te krijgen van de opt-out van het unieke identiteit regeling.

Verwijzend naar de regering het citeren van zwart geld en terrorisme te rechtvaardigen Aadhaar, Datar geciteerd Mirza Ghalib: “Dhool chehre vo thi, aur aaina saaf karta raha” (De stof was op mijn gezicht, en ik hield het afvegen van de spiegel). Wanneer de andere kant grapte “stof kan verzamelen op de spiegel”, Datar antwoordde: “dan zal je wrijf je gezicht”.

Hij wijst op de 2011-arrest van het Hof van cassatie in het Ram-geheugen Jethmalani v Union of India, die erkent dat er een probleem is vermist geld, maar dat is echter niet een rechtvaardiging voor het wissen van Constitutionele waarden.

Hij wees erop dat de rechterlijke toetsing zou nog liggen, zelfs als het een geld Wetsvoorstel. De leer van de scheiding zal ook niet van toepassing op dit geval en indien de Aadhaar Wet is geen geld Bill, al moet worden neergeslagen, hij beweerde.

Senior medewerker P Chidambaram, die voor de verzoekers, vraagtekens bij de passage van de Aadhaar Fungeren als een geld Factuur en zei dat het was goedgekeurd zonder een effectieve participatie van de Rajya Sabha.

Hij zei dat de rechtbank moet niet opslaan van een wetgeving die fundamenteel ongrondwettelijk. Er zijn immense gevolgen, zei hij, van een niet-goed-geld Wetsvoorstel wordt doorgegeven als een geld-Rekening. Het gaat om schending van de fundamentele structuur schakelt de ene helft, zei hij.

Volgens Chidambaram, de Supreme Court niet te maken hebben met de gevolgen van de Daad wordt neergeslagen. De rechter moet om het te verklaren leegte en het Parlement zullen zorgen voor de rest, zei hij.

Tijdens de argumenten verspreid over vier maanden, het Centrum sterk verdedigde haar beslissing om het zaad van Aadhaar nummers met mobiele telefoons, het vertellen van de bovenste hof dat het zou kunnen zijn getrokken voor minachting als de verificatie van mobiele gebruikers werd niet ondernomen.

De rechtbank, echter, zei dat de regering had verkeerd zijn om en gebruikt het als een “tool” om Aadhaar verplicht voor mobiele gebruikers.

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App

© IE Online Media Services Pvt Ltd