Donald Trump trekt ONS uit Iran nucleaire deal: Alles wat je moet weten

0
72

De AMERIKAANSE President Donald Trump heeft een proclamatie verklaarde zijn voornemen tot het intrekken van de JCPOA Iran nucleaire overeenkomst na ondertekening in de Diplomatieke Kamer in het Witte Huis in Washington in de verenigde staten. (Foto Reuters)

De amerikaanse President Donald Trump op dinsdag trok de Verenigde Staten van Amerika van het Obama-tijdperk Gezamenlijke Uitgebreid Plan van Actie of JCPOA deal met Iran, een beweging die zou kunnen leiden tot het midden-oosten te hervatten verrijking van uranium. Trump, , lang een criticus van de 2015 landmark VS-Iran nucleaire deal, zei: “Het is mij duidelijk dat we niet voorkomen dat Iran een nucleaire bom. De Iran deal defect in de kern. Als we niets doen, weten we wat er gaat gebeuren. In slechts een korte tijd, ‘s werelds grootste sponsor van terreur zal zijn op het punt van het verwerven van’ s werelds meest gevaarlijke wapens. Daarom ben ik vandaag aankondigen dat de Verenigde Staten zouden zich terugtrekken uit de Iran nucleaire deal.”

Die beweert dat de “desastreuze” deal heeft Iran miljoenen in contanten en wist niet te voorkomen dat het verwerven van nucleaire wapens, Trump ondertekend een nieuwe reeks sancties tegen het land en waarschuwde landen tegen een eventuele samenwerking met Teheran over zijn omstreden nucleaire wapens programma. “Het is een feit, dit was een vreselijk eenzijdige deal die moet nooit, ooit gemaakt is. Het niet brengen rust, geen vrede, en het nooit,” zei hij.

Wat Donald Trump zei?

Het beschrijven van de overeenkomst, die werd onderhandeld door de toenmalige AMERIKAANSE minister van buitenlandse zaken, John Kerry, als een slechte deal, Trump beweerde dat Iran de belofte van het verlaten van haar ambitie om het ontwikkelen van nucleaire wapens was een leugen. “Zodat de deal voor een verblijf zou leiden tot een wapenwedloop in de regio en de deal doet niets om het beperken van Iran “destabiliserend gedrag,” zei hij.

“Zodat de deal voor een verblijf zou leiden tot een wapenwedloop in de regio en de deal doet niets om het beperken van Iran “destabiliserend gedrag,” Donald Trump zei. (Foto Reuters)

Voordat Trump ‘ s aankondiging in dit verband, die was live op de televisie uitgezonden, top ambtenaren, waaronder die van Vice President Mike Pence op de hoogte Congres over zijn beslissing. Verwijzend naar zijn overleg met de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten, Trump zei: het is dat ze niet kan voorkomen dat een Iraanse nucleaire bom onder de “vervallen en verrot” structuur van de huidige overeenkomst. “Als we niets doen, weten we precies wat er gaat gebeuren. In slechts een korte periode van tijd, ‘s werelds grootste sponsor van terreur zal zijn op het punt van het verwerven van’ s werelds meest gevaarlijke wapens,” zei hij.

De AMERIKAANSE president zei verder, “We zullen het aangaan van het hoogste niveau van economische sanctie. Elke natie dat helpt Iran in haar zoektocht naar nucleaire wapens, kan ook sterk worden bestraft door de Verenigde Staten. Amerika zal niet worden gegijzeld om nucleaire chantage. Wij zullen niet toestaan dat Amerikaanse steden worden bedreigd met vernietiging, en wij zullen niet toestaan dat een regime dat gezangen ‘Dood aan Amerika’ om toegang te krijgen tot de meest dodelijke wapens op aarde.”

Ook Lees | VN-chef Antonio Guterres ‘diep bezorgd’ van ONS besluit om te verlaten Iran nucleaire deal

“De deal opgeheven verlammende economische sancties tegen Iran. Het geruild voor zeer zwakke grenzen aan het regime van de nucleaire activiteit en geen limiet op de andere verguisd gedrag,” beweert hij.

Trump ging verder met te zeggen, “In theorie, de zogenaamde Iran deal moest beschermen tegen de Verenigde Staten en onze bondgenoten van de waanzin van een Iraanse nucleaire bom, een wapen dat alleen een gevaar voor het voortbestaan van het Iraanse regime.”

De iraanse president Hassan Rouhani ‘ s reageert

Reageren op Trump ‘ s aankondiging, de Iraanse President Hassan Rouhani op dinsdag zei dat hij zou stuurt zijn minister van buitenlandse zaken om te onderhandelen met landen die nog in de nucleaire deal na Donald Trump besluit om te trek-Amerika van de deal. Maar hij waarschuwde dat Iran zou opnieuw uranium te verrijken “in de komende weken” als de deal niet overleven.

Iran President Hassan Rouhani zei dat de deal zou kunnen overleven zonder de VS.

Er wordt benadrukt dat de deal zou kunnen overleven zonder de VS, Rouhani zei: “Als aan het einde van deze korte periode, hebben we concluderen dat we in staat zijn om te voldoen aan onze eisen in de deal de deal zal overleven.”

De voormalige AMERIKAANSE president Barack Obama noemt het een “ernstige fout”

De voormalige AMERIKAANSE president Barack Obama genaamd Trump met de aankondiging van een ‘ernstige fout’ en zei dat de deal onderhandeld door zijn bestuur werkte in het terugdringen van het nucleaire programma van Iran. “Ik geloof dat het besluit om de JCPOA risico zonder enige Iraanse schending van de deal is een ernstige fout,” zei Obama.

Obama zei dat de Iraanse nucleaire deal was een handtekening buitenlands beleid van de prestatie van zijn regering. “Zonder de JCPOA, de Verenigde Staten kon uiteindelijk met een verlies van keuze tussen een nucleair bewapend Iran of andere oorlog in het Midden-Oosten,” zei hij.

Barack Obama zei dat de Iraanse nucleaire deal was een handtekening buitenlands beleid van de prestatie van zijn regering. (Foto Reuters)

De voormalige president zei: “Als de druk op Iran’ s nucleaire programma in het kader van de JCPOA zijn verloren, konden we het versnellen van de dag wanneer we worden geconfronteerd met de keuze tussen een leven met die dreiging gaat, of om een oorlog te voorkomen.” In een gevaarlijke wereld, zei Obama, Amerika moet kunnen rekenen op een sterke, principiële diplomatie bij het beveiligen van hun land. “We zijn veiliger in de jaren sinds we bereikt de JCPOA, mede dankzij het werk van onze diplomaten, vele leden van het Congres, en onze bondgenoten. Ga vooruit, ik hoop dat de Amerikanen blijven om zich uit te spreken in de ondersteuning van de soort sterke, principieel, op feiten gebaseerde en samenbindend leiderschap dat het beste kan beveiligen van ons land en houden onze verantwoordelijkheden over de hele wereld,” zei hij.

Top Amerikaanse bondgenoten spijt ONS intrekking van de Iraanse nucleaire deal

Al snel na Trump haalde ONS uit de Iran nucleaire deal, top Amerikaanse bondgenoten, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Canada zijn bezorgdheid geuit over zijn besluit en benadrukt hun aanhoudende inzet voor de JPCOA. “Het is met spijt en bezorgdheid, dat wij, de leiders van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk opmerking van President Trump’ s besluit tot intrekking van de Verenigde Staten van Amerika van het Gemeenschappelijk algemeen Plan van Actie,” British Prime Minister Theresa May, de franse President Emmanuel Macron en de duitse Bondskanselier Angela Merkel zei in een gezamenlijke verklaring.

Ondertussen in Rusland en Syrië scherp veroordeeld Trump ‘ s besluit. Echter, Israël is Premier Benjamin Netanyahu sprak zijn steun voor het zeggen, “Israël volledig ondersteunt President Troef is vet besluit van vandaag weigeren de rampzalige nucleaire deal met de terroristische regime in Teheran.”

Waarom de Verenigde Staten de onderhandelingen voor de JCPOA

Obama zei dat er een aantal zaken belangrijk om de veiligheid van de Verenigde Staten, dan de mogelijke verspreiding van nucleaire wapens of de mogelijkheden voor een nog meer destructieve oorlog in het Midden-Oosten. Dat is de reden waarom de Verenigde Staten de onderhandelingen voor de JCPOA in de eerste plaats, zei hij, waarschijnlijk in zijn eerste verklaring over het buitenlands beleid nadat hij het Witte Huis in januari 2017. “De realiteit is duidelijk. De JCPOA werkt – dat is een visie die wordt gedeeld door onze Europese bondgenoten, onafhankelijke deskundigen, en de huidige AMERIKAANSE minister van defensie,” zei hij, toevoegend dat de JCPOA is in Amerika ‘ s belang – het heeft aanzienlijk rolde terug het nucleaire programma van Iran.

“En de JCPOA is een model voor wat diplomatie kan bereiken – de inspecties en controle-regime is precies wat de Verenigde Staten moeten werken in plaats van met Noord-Korea. Inderdaad, in een tijd waarin we allemaal wroeten voor diplomatie met Noord-Korea om te slagen, het lopen van afstand van de JCPOA risico ‘ s het verliezen van een deal dat gebeurt – met Iran – de uitkomst, die we nastreven met de Noord-Koreanen,” zei hij.

Wat is JCPOA?

Barack Obama legt de nitty-gritties van JCPOA.

“Ten eerste, de JCPOA was niet slechts een overeenkomst tussen mijn administratie en de Iraanse regering. Na jaren van een internationale coalitie die zou kunnen opleggen verlammende sancties op Iran, bereikten we de JCPOA samen met het verenigd koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, de Europese Unie, Rusland, China en Iran. Het is een multilaterale wapenbeheersing deal, met eenparigheid van stemmen goedgekeurd door een VN Resolutie,” zei Obama.

“Ten tweede, de JCPOA heeft gewerkt in het terugdringen van het nucleaire programma van Iran.” Sinds de JCPOA werd uitgevoerd, Iran hadden vernietigd als de kern van een reactor die zou kunnen hebben geproduceerd weapons-grade plutonium; verwijderd: twee derde van de centrifuges (ruim 13.000) en plaatste hen onder internationale controle; en geëlimineerd 97 procent van haar voorraad verrijkt uranium, zei hij.

De AMERIKAANSE President Donald Trump. (Foto Reuters)

“Ten derde, de JCPOA niet gebaseerd op vertrouwen – het is geworteld in de meest vergaande inspecties en controle van het regime ooit onderhandeld in een wapenbeheersing deal. De nucleaire faciliteiten van Iran worden streng gecontroleerd. Internationale waarnemers hebben ook toegang tot het Iran van de hele nucleaire keten. Zonder de JCPOA deze monitoring en inspecties op weg zou gaan,” zei Obama.

Vierde, is Iran de naleving van de JCPOA, hij beweerd. “Dat was niet alleen de mening van mijn administratie. De Verenigde Staten intelligence gemeenschap bleef vinden dat Iran aan zijn verantwoordelijkheden uit hoofde van de overeenkomst en heeft aangegeven zo veel aan het Congres. Zo hebben onze bondgenoten en het internationale agentschap dat verantwoordelijk is voor het verifiëren van de Iraanse de naleving van het Internationaal atoomenergie Agentschap (IAEA),” zei hij.

Ten vijfde, de JCPOA vervalt niet, zei Obama, toe te voegen, “Het verbod op Iran ooit het verkrijgen van een kernwapen is permanent. Een aantal van de belangrijkste en meest opdringerige inspecties vastgelegd door de JCPOA zijn permanent. Zelfs als sommige van de bepalingen hebben minder strikt met de tijd, dit zal niet gebeuren totdat de 10, 15, 20 of 25 jaar in de deal, dus er is weinig reden om die beperkingen op het risico van vandaag.”

De Iran nucleaire deal getekend tussen Iran en de P5 (de vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad plus Duitsland en de Europese Unie in Wenen in juli 2015.

Voor al het laatste Nieuws, download Indian Express App

© IE Online Media Services Pvt Ltd