Varför blå färg är förknippade med Dr BR Ambedkar

0
47

Nyligen nyinstallerade 5 meter hög staty av Dalit-ikonen var installerad i en Badaun by i saffran jacka men var snabbt åter målade i blått när frågor uppstod över valet av en färg som förknippas med Hindutva. (Fil)

Relaterade Nyheter

  • Ambedkar Jayanti Höjdpunkter: Ledare i hela nationen betala tributer till ‘Arkitekt av den Indiska Konstitutionen”

  • Alla rusar för att göra politiken i Ambedkar namn: PM Modi

  • Uttar Pradesh: Två statyer av Ambedkar vandaliserad

I en tid då politiska partier kämpar ut för att ta arv av Bhim Rao Ambedkar för politiska syften, inte många oroar sig för hur färgen blå kom att förknippas med Dalit-ikonen.

Ledaren, som huggen ur Konstitutionen av fria Indien fastställande av en ram som garanterar sina medborgare om rättvisa, jämlikhet och frihet, och strävar efter att främja broderskap bland dem, och har varit avbildad i blått i alla statyer installerade över hela landet.

“Blå var hans favorit färg och att han oftast används det i hans personliga liv också,” Lalji Nirmal av Ambedkar Mahasabha, som gav den “Dalit Mitra’ award på Chief Minister Yogi Adityanath på Ambedkar födelse-årsjubileum, berättade PTI i Lucknow.

Pensionerad IPS officer och ledande Dalit aktivist SR Darapuri sagt att förutom att vara hans favorit färg, blå var också färgen på flaggan för den part som flöt av Ambedkar registrerade Kaster Federationen av Indien i 1942. “Flaggan är blå i färgen och hade en Ashok Chakra i centrum…senare 1956 när det Republikanska Partiet i Indien sattes upp efter att upplösa tidigare fest, det var också samma blå flagg,” Darapuri påpekade.

“Blå, i en annan nyans, är också färgen på himlen, som visar vidden och det var en vision av Baba Saheb,” sade han. Detsamma har antagits av BSP dess färg och har sedan kom att förknippas med Dalit frigörelse, betonade han. “Statyerna av Baba Saheb är alltid ses i en blå kappa med Konstitutionen i ena handen och fingret av andra som pekar ut den som en symbol för att gå vidare,” Darapuri sagt.

Nyligen nyinstallerade 5 meter hög staty av Dalit-ikonen var installerad i en Badaun by i saffran jacka men var snabbt åter målade i blått när frågor uppstod över valet av en färg som förknippas med Hindutva. Saffran-klädsel staty i Kuwargaav byn var en ersättning för en mindre Ambedkar staty som var skadad av vissa anti-sociala element och lokala BSP ledare inledde sin ommålning.

Minns en anekdot som berättades av Ambedkar hustru Dr Savitri Ambedkar, som var en nära acquaitance, Lalji Nirmal sade att på ett besök till Lucknow som central minister Ambedkar hade vägrat att stanna i Raj Bhawan säger att han inte kan ha en del med hans böcker. “Den dåvarande Guvernören Sarojini Naidu hade bjudit in Baba Saheb att bo i Raj Bhawan, men eftersom han hade kommit med sina böcker i horder, Baba Saheb sade att han kommer att bo i hans Railway saloon,” Nirmal och sa att även hans fru brukade säga att böcker var hans första kärlek.

Citerar “Ambedkar ki dincharya” — en bok av Baba Saheb sekreterare — Darapuri sade att han också var förtjust i god mat och som används för att laga mat till sina vänner och gäster. “Savitri Ambedkar på besök till vår plats i Varanasi berättade att han gillade att klä upp sig oklanderligt och hans kläder var sydda av samma skräddare som sedan Lt Guvernör i Bombay ordförandeskapet som används för att få dem gjorda,” Darapuri sagt.

Lalji Nirmal lovordade också insatser av Premiärminister Narendra Modi för att ha gjort Ambedkar relevant idag.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App