Nedumaran en zijn 2.000 boeken

0
45

P Nedumaran op zijn kantoor. Hij zegt dat hij slechts één exemplaar. (Express foto door Arun Janardhanan)

Ergens in 2002, een kleine partij onder leiding van Frankfurt is in beslag genomen van Chennai airport. Het had 100 exemplaren van Kaviyanayakan Kittu (Epische Held Kuttu), een nog-niet-gepubliceerde politieke geschiedenis van de bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) geschreven door P Nedumaran, een veteraan Tamil nationalistische beweging leider. De beslaglegging op de luchthaven werd gevolgd door een raid op Nedumaran kantoor in Chennai ‘ s Vadapalani. Deze keer, 2.000 exemplaren van het boek werden in beslag genomen door de Q-tak, de Tamil Nadu Politie speciale intelligentie en recherche-eenheid. Zestien jaar na die raid, Nedumaran, nu 85, is vechten nog steeds een juridische strijd om de exemplaren van zijn boek terug. De editor-in-chief van de Tamil-door-wekelijkse magazine Dan Seidi, hij is auteur van diverse andere boeken in Tamil en engels.

Precies een decennium voordat zijn boeken werden in beslag genomen, Nedumaran, toen al onder de politie radar als een vermeende LTTE sympathisant, had geslagen met een oproer geval voor een ‘pro-LTTE’ toespraak die hij hield in Tamil Nadu in 1992. Hoewel een chargesheet werd ingediend in januari 1994, het niet komen voor de proef. Echter, een paar maanden na de boeken werden in beslag genomen van zijn kantoor, Nedumaran een andere toespraak op Prabhakaran. Dit keer, hij werd aangeklaagd op grond van de Preventie van Terrorisme Wet en de beproeving kosten van 1992 werd toegevoegd. Hij bracht 15 maanden in de gevangenis voordat hij wordt vrijgesproken door de Extra Sessies Hof in 2003.

“Ze betalen voor het leveren van een speech over Prabhakaran 2002 druk op een vergadering in het noorden van Sri Lanka,” zegt hij, zittend achter een rommelig bureau in zijn kantoor in een oude twee-verdiepingen tellend gebouw in de buurt van de Internationale Luchthaven van Chennai. Een ingelijst, sepia-getinte foto van Nedumaran met Prabhakaran en ander met het Congres veteraan K Kamaraj worden geplaatst op een tafel. Er is ook een foto met voormalig premier Indira Gandhi op de muur. In 2005, een chargesheet was aangespannen tegen Nedumaran in het boek het geval, maar de Sessies Hof sprak hem. Hij diende een verzoekschrift bij de rechtbank vragen om de release van zijn boeken. Maar de vervolging tegen verzet en, in Maart 2007, de Extra Sessies Rechter afgewezen zijn petitie.

“Als de boeken zijn verspreid, zal het verstoren van de gedachten van de lezers en de vrede en rust van het publiek,” de rechter had gezegd.

In hetzelfde jaar, Nedumaran benaderd de Madras High Court, die op 24 Maart gereserveerd zijn orders.
Tijdens de hoorzitting in de Hoge raad, advocaat-generaal Vijay Narayan ingediend een kopie van het boek en voerde aan dat het “beschuldigingen tegen het Indiase Leger en ex-premier Rajiv Gandhi”. Hij drong erop aan dat de boeken mag niet worden teruggestuurd naar Nedumaran.

“Als ik me goed herinner,” zegt Nedumaran, gekleed in een khadi kurta en dhoti, “de 600 pagina’ s tellende boek had niets offensief tegen India”. “Wat beledigde de regering, waren de porties heb ik geciteerd van Luitenant-Generaal Depinder Singh’ s boek, waarin hij kritiek op de acties van de Indian Peace Keeping Force (IPKF) in Jaffna. De Generaal zei dat de LTTE was vriendelijk. De toenmalige Jayalalithaa regering beweerde dat de delen bedroeg opruiing en werden respectloos naar de Indische Leger”, zegt hij. Singh was commandant van de IPKF in Sri Lanka in de late jaren 1980.

Nedumaran dringt erop aan dat zijn boek was gewoon een “geschiedenis van Tamil nationalisme”. “Het tekenen van de LTTE vechten tijdens twee belangrijke gebeurtenissen, zoals de dood van Thileepan, de LTTE de politieke leider in Jaffna in 1989 en 1993 zelfmoord van Kolonel Kittu, na omringd door de Indiase Marine schepen uit de Chennai kust,” zegt Nedumaran, zijn woorden langzaam en trillend.

Tijdens de Lankaanse burgeroorlog in 2009, Nedumaran het hoofd van een comité van Tamil sympathisanten en internationale mensenrechten activisten en gesprekken gevoerd met de Indiase autoriteiten aan te dringen op een staakt-het-vuren. Hij was ook een belangrijk rol in het veiligstellen van de release van het Kannada superstar Rajkumar van Veerappan in 2000.

Over de jaren, zijn kameraadschap met Prabhakaran is de bron van verschillende boeken, waaronder een Tamil-biografie van de LTTE chief die, beweert hij, heeft verkocht meer dan 15.000 exemplaren. “Er zijn vier edities van het boek en de volgende is op haar manier. Het was een wetenschappelijk werk. Ik sprak met iedereen, zijn naaste medewerkers, ouders, broers, zussen…,” zegt hij, voordat onbewogen toe te voegen, “ik heb van betrouwbare informatie dat Prabhakaran is nog in leven, was hij nooit gevangen… hij is gevlucht.”

Praten over zijn in beslag genomen boeken, Nedumaran, die niet naar het gerecht niet meer, zegt hij vreest dat de Q-Tak kan hebben “verloren”. “Het is al bijna 16 jaar… ik ben niet zeker of ze zich hebben gehouden aan de kopieën veilig. Het boek werd niet officieel uitgebracht en ik heb slechts één exemplaar nu,” zegt Nedumaran.

“Het is meer dan tien jaar en we kunnen alleen maar hopen dat we de 2.000 exemplaren terug,” zegt Nedumaran de raad, Chandra Sekhar, het delen van zijn cliënt betreft.

Bronnen in de Q-Tak admittted De Sunday Express dat, hoewel de in beslag genomen items worden nooit vernietigd, de kopieën van Nedumaran s boek “kan niet in goede staat”. “Het is al zo vele jaren, de afdruk kan niet goed leesbaar meer,” een bron zei.
Blik op de beschuldigingen aan het adres van zijn boek, Nedumaran breekt in een glimlach zegt hij, “ik had het niet schrijven van het boek te aanzetten tot geweld. Het was de geschiedenis van de LTTE… ik ben een Gandhian.”

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App