Een dag in het leven van Ambedkar beeld: Wanneer de beelden moeten soldaten

0
50

Jongeren in de buurt van de Ambedkar standbeeld in Sukhdevpur dorp in Mathura. Ze hangen rond in alle tijden, met inbegrip van in de nacht, te midden van geruchten dat het beeld kan worden gericht. Aban Usmani

Gerelateerd Nieuws

  • Ambedkar Jayanti: Dalit-leiders clash met de politie, BJP-leiders in Gujarat ‘ s Vadodara

  • Ambedkar niet bij één partij: TOT Plaatsvervangend CM Maurya

  • Ambedkar de Grondwet inclusief: CM Devendra Fadnavis

ZITTEND op een babybedje onder een tin schaduw, Narendra Surya Kumar, 28, en een vriend bekijkt aandachtig een YouTube-video afspelen op zijn mobiel, in Sukhdevpur dorp van Mathura wijk. Een tweede jaar student in de rechten, Kumar roept, “te laat, ons dorp heeft de aandacht getrokken van vele! Zie deze video zegt, ‘Dalits in dit dorp tegen de regering’.” De video is geüpload door een online news channel, beschikt over twee dorpelingen spreken over de reden waarom ze de behoefte voelen om te waken Bhimrao Ambedkar ‘ s standbeeld in de omgeving en kritiek op de recente stand van de overheid om de regie die ‘Ramji’ worden gebruikt als Ambedkar ‘ s middelste naam in officiële papieren.

Er is nog een reden Narendra en zijn vriend hebben, plaatste zich hier, op de rekken in de aanloop naar Vrindavan. Rapporten afkomstig zijn uit Uttar Pradesh van Ambedkar de beelden worden vernield. De overheid is op hoge alert is, vooral na de Dalit-woede uitgebarsten tijdens de April 2 Bharat Bandh, en verder van Ambedkar Jayanti op 14 April. In Sukhdevpur, zoals in de andere dorpen van Mathura, de Dalits hebben het op zich genomen om te waken over de Babasaheb beelden.

“Het dorp is gelegen langs een snelweg. Bhi Kabhi koi bhi aadmi aa sakta hai, kuchch pata nahin kabhi koi opzettelijk todne ke liye aa raha ho (Iedereen kan ieder ogenblik komen, dat weet je nooit als iemand komt met een intentie om vandalise het beeld)”, zegt Dharma Singh, in zijn jaren ‘ 50, zitten buiten zijn winkel naast de snelweg.

Sukhdevpur dorp heeft ongeveer 250 gezinnen die behoren tot de Jatav en Valmiki gemeenschappen. Het valt onder de Baldev (gereserveerd) Montage achterban, vertegenwoordigd door vier keer MLA Pooran Prakash, die links van de Rashtriya Lok Dal in 2016 te sluiten bij de BJP. De Ambedkar standbeeld, 4 meter hoog, geplaatst op een betonnen platform, in een vierkant van 20 meter weg van de snelweg. Narendra, wie is de opleiding onder een advocaat in de Mathura hof bij het nastreven van zijn studies, zegt dat er vroeger een oudere Ambedkar standbeeld in de buurt. “Als die kreeg oud en beschadigd, deze moest vervangen worden. Deze was geïnstalleerd, meer dan 30 jaar geleden.”

De dorpelingen gebundeld geld om te zetten van het nieuwe beeld. “De beeldhouwer was, en het kost ons alleen Rs 600”, zegt Kamal Singh, 62, een andere advocaat van het gebied. Hij heeft niet nagedacht waarom Ambedkar is niet gehuld in zijn gebruikelijke blauwe kleur in het beeld, geeft hij toe. “Het ontwerp en de kleuren werden gekozen door de beeldhouwer opnieuw Babasaheb de figuur, omdat hij dacht dat het beste.”

Een gepensioneerde ambtenaren, Dharma Singh zegt dat het niet de eerste keer dat ze bang zijn dat er iets gebeurt aan het standbeeld. “Geruchten was gegaan rond over een mogelijke bedreiging van drie-vier jaar geleden ook. Jongeren houden patrouilles in de nacht… Het is niet dat iemand dreigt ons nu, het is gewoon om voorzichtig te zijn.”

Rinku zegt zij zijn het houden van een wake sinds 1 April. “We rondlopen op het gebied van het beeld overdag, soms zelfs’ s nachts,” zegt hij. “Mahaul bigadta ja raha hai moortiyan todne se (Er spanning is te wijten aan de vernietiging van de beelden). Er zijn twee -, drie gebieden in de buurt met een gemengde bevolking. Andere kasten, met inbegrip van Jats en Thakurs, er wonen…”, voegt Narendra. Een BA-graduate, Rinku zegt dat hij op zoek is naar een baan die hij kan vinden. Rahul, een Klasse 9 student, zegt hij werkt als kleermaker part-time ter ondersteuning van zijn familie. Bijna alle van hen doen, zoals klussen of werken in de velden om de eindjes aan elkaar te knopen, zegt Narendra.

LEES | De ontdekking van Ambedkar

Er zijn vier hogescholen binnen een 6-km straal van Sukhdevpur, en met de snelweg in de buurt, is reizen eenvoudig. Volgens Bhanu Pratap, een advocaat van zijn jaren ‘ 30, meer dan de helft van het dorp jeugd zijn afgestudeerd. Maar het vinden van een baan is een andere zaak. “De bron van inkomsten voor de meeste huishoudens is de landbouw en dagloon werk”, zegt hij. Gevraagd over het nemen van officiële hulp voor het standbeeld, Narendra zegt dat de politie niet genoeg doet”, en dus de Dalits moeten op hun tenen.

Sheila Devi, in haar jaren ‘ 50, merkt op dat die ochtend al, had de politie komen om een foto te nemen van het beeld. S P Singh, SHO, Jamunapar politiebureau, onder wiens bevoegdheid Sukhdevpur dorp valt, zegt, “Dit was een deel van ons werk… We nemen elke stap om te voorkomen dat een incident.”

Mathura (Landelijke) SP Aditya Kumar Shukla benadrukt dat dit geen onderdeel is van een speciale instructies. “De politie alert en het nemen van alle veiligheidsmaatregelen vooruit Ambedkar geboorte, verjaardag, zoals elk jaar. Geen ongewenst voorval gemeld heeft hier in het verleden. Het (Ambedkar de geboorte verjaardag) passes rustig elk jaar in Mathura.”

Bhoop Singh, 66, die aankomt op Dharma ‘ s shop, is opgewonden over de saffraan-kleur Ambedkar standbeeld geïnstalleerd in Badaun te vervangen door een onlangs vernield. Na een controverse, werd blauw geschilderd. “Zie wat ze aan het doen zijn!” Bhoop Singh roept.

Chandrapal (64) voegt toe, “Ze doen dingen om delen van de samenleving, wanneer het moet worden geïntegreerd. Wat is het nut van het melden van problemen, zoals het reserveren, de SC/ST Act, wanneer sociale gelijkheid nog niet bereikt werd?” Dharma antwoorden, “Wie is het aanvallen van beelden zou weten dat de drijfveer beter. We zien alleen de politiek in deze, te maken kasten tegen elkaar vechten.”

Banwari Das, 63, in saffraankleurige gewaden, beschrijft de gerichtheid van de beelden als “vidhwans (vernietiging)”. “Het is zo’ n verkeerde ding. Gij jo Baba raj kar rahe hain, unko samajhna chaahiye (De sadhu wie de macht heeft, moet hij dit begrijpen),” Das zegt, als de anderen knikken. Satyaprakash, die in zijn jaren ‘ 50 en arbeider, is net terug van de begrafenis van een neef, die is overleden na een langdurige ziekte. “Er zijn slechts twee overheid ziekenhuizen in Mathura. Had er zijn voldoende faciliteiten, ze zou genezen. Maar de aandacht van het publiek wordt afgeleid van deze echte problemen (door zulke handelingen als de vernietiging van de beelden),” zegt hij.

Ben Kumar Rahi, de president van de ‘Akhil Bhartiya Samta Foundation’, een Ambedkarite organisatie die zegt dat het werkt aan het verhogen van het bewustzijn en de sociale harmonie, zegt ook zij zijn het bewaken van beelden en hebben een lijst van 121 structuren in de wijk om de administratie voor de veiligheid.

In tegenstelling tot Sukhdevpur dorpelingen, hij is hoopvol is wel dat de overheid en de politie zal optreden. “Het is zo vreemd dat Babasaheb betrouwbaar tegen heldenverering en zijn eigen volk te zijn verandert in het pictogram van gelovigen. Hij vroeg ons op te voeden, te organiseren en te ageren, maar kijk naar wat de leden van de gemeenschap doen. Het moet niet over het beschermen van de beelden alleen…”, zegt hij.

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App