Villkoren för normal monsun, Träffade prognos snart

0
47

Indien får 89 cm nederbörd under fyra månader monsun säsongen, vilket är nästan 75 procent av den årliga nederbörden. (Representativ Bild)

SOM Träffade avdelningen blir redo att göra sin första prognos för den här säsongen monsun regn väntas på måndag, allt tyder på att landet var på väg mot ännu ett år med normal nederbörd. Vädret forskarna sa att de rådande förhållandena var gynnsamma för en bra regn i juni-September monsun säsongen. Förra året, i landet som helhet fick regn som var 95 procent av sin långa tid i genomsnitt. Indien får 89 cm nederbörd under fyra månader monsun säsongen, vilket är nästan 75 procent av den årliga nederbörden.

Den viktigaste gynnsamma förhållanden just nu råkar vara “nära-neutrala” till “neutral” ENSO (El Niño-Southern Oscillation) i ekvatoriella Stilla Havet, utanför kusten av Sydamerika. ENSO hänvisar till förändringar i havsytans temperatur i Stilla Havet som ibland har observerats ha en nära-avgörande inverkan på den monsun regn. Ett varmare än vanligt havsytans temperatur, kallad El Nino tillstånd är förknippade med en undertryckt monsun regn i Indien, medan den motsatta, som kallas för La Nina, som är kända för att hjälpa till regn.

Globala klimatmodeller visar att nära neutrala förhållanden som råder i Stilla Havet just nu och förutspår att det kommer att fortsätta på detta sätt genom större delen av året. “La Niña villkor är uppfyllda. Equatorial temperaturer havsytan (SSTs) är under genomsnittet i hela centrala och östra Stilla Havet. En övergång från La Niña till ENSO-neutral är mest sannolikt (~55% chans) under Mars-Maj säsong, med neutrala förhållanden som sannolikt kommer att fortsätta in i den andra halvan av året”, säger den senaste bulletinen från Climate Prediction Center of National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i Usa.

Australiens Bureau of Meteorology har rapporteringen under minst två veckor och nu när ENSO hade redan vänt sig neutral. “El Niño-Southern Oscillation (ENSO) är neutral, varken El Niño eller La Niña. De flesta modeller förutspår en neutral ENSO mönster kommer att bestå genom södra höst och vinter”, sägs det i sin senaste rapport.
“Mest stämningsfulla och oceanic indikatorer för ENSO är på neutrala nivåer. Temperaturer havsytan i centrala Stilla havet är nära genomsnittet för denna tid på året. Under ytan, den tropiska Stilla Havet är något varmare än genomsnittet, men väl inom det neutrala området,” det sagt.

En La Nina villkor skulle ha varit mer gynnsamma för monsun men forskarna säger att det normala nederbörd kan förväntas även i neutrala ENSO skick. “När anomalier (avvikelser från vanliga havsytans temperatur i Stilla Havet) är för små eller obefintliga, monsun regn över Indien är normalt. Prognosen nu är att SST avvikelser i östra tropiska stilla havet är ENSO-neutral under den kommande sommaren och därför kan vi förvänta oss ett normalt monsunen i år,” sade Bala Govindasamy av Centrum för Atmosfärisk och Oceanic Vetenskaper vid Indian Institute of Science.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App