USA, STORBRITANNIEN, Frankrike drabbat Syrien med flyganfall, Ryssland varnar för “konsekvenser”

0
74

Damaskus himlen lyser upp med surface to air missile brand som USA lanserar en attack på Syrien inriktade på olika delar av huvudstaden, tidigt på lördagen. (AP Photo)

AMERIKANSKA, Brittiska och franska styrkor dunkade Syrien med luftangrepp tidigt på lördag i svar på en giftgas attack som dödade dussintals människor förra veckan, i största ingripande från västmakterna mot Syriens President Bashar al-Assad. USA: s President Donald Trump meddelade den militära åtgärder från Vita Huset sent på fredagen. När han talade, explosioner skakade Damaskus. Storbritanniens Premiärminister Theresa Kan och frankrikes President Emmanuel Streck sade STORBRITANNIEN och Frankrike hade gått i attacken.

LÄS OCKSÅ | Syrien flyganfall: Pro-Assad-tjänsteman säger riktade baser evakuerades på ryska varning

Trump sa att han var beredd att upprätthålla svar tills Assads regering slutat sin användning av kemiska vapen.

Strejker var den största ingripande från västmakterna mot Assad i landets sju-åriga inbördeskriget och urkärnade Usa och dess allierade mot Ryssland, som själv ingrep i kriget 2015 till tillbaka Assad.

“En kort tid sedan beställde jag Förenta Staternas Väpnade Styrkor för att starta precision slår mot mål i samband med kemiska vapen kapacitet för Syriens diktator Bashar al-Assad,” Trump sade i ett tv-tal från Vita Huset. På tal om Assad och hans misstänkta roll i förra veckan av kemiska vapen attack, Trump sade, “Dessa är inte de åtgärder som vidtas av en man. De är brott av ett monster istället.”

LÄS OCKSÅ | Syrien flyganfall LIVE UPPDATERINGAR: hörde Explosioner i Damaskus som USA, Storbritannien och Frankrike att lansera attacker

En amerikansk tjänsteman sade till Reuters att de strejker som syftar till att flera mål och inblandad Tomahawk kryssningsmissiler.

Minst sex högljudda explosioner hördes i Damaskus i början av timmar på lördag och rök sågs stiga över den Syriska huvudstaden, wtn. Ett andra vittne sade Barzah distrikt i Damaskus hade drabbats i strejk. Barzah är platsen för en stor Syriska vetenskaplig research center. På en Femhörning briefing, Ordförande för Joint Chiefs of Staff General Joseph Dunford sade mål ingår en Syrisk anläggning och en anläggning för lagring av kemiska vapen.

En andra USA-tjänsteman sade mål var att vara noga valts ut med syfte att skada Assad: s förmåga att genomföra ytterligare gas attacker, samtidigt som du undviker risken för spridning av giftiga nedfallet i civila områden.

LÄS OCKSÅ Ryssland är USA: s ambassadör varnar för konsekvenser för Syrien slår

“Syftet med vårt agerande i kväll är att etablera en stark avskräckande effekt mot produktion, spridning och användning av kemiska vapen,” sa Trump.

USA: s president, som har försökt att bygga goda relationer med rysslands President Vladimir Putin, hade skarpt kritiska ord för både Ryssland och Iran, som har stött Assads regering.

“En kort tid sedan beställde jag Förenta Staternas Väpnade Styrkor för att starta precision slår mot mål i samband med kemiska vapen kapacitet för Syriens diktator Bashar al-Assad,” Trump sade i ett tv-tal från Vita Huset. (Foto: Reuters)

“Till Iran och Ryssland, frågar jag, vad typ av en nation vill bli förknippade med massmord av oskyldiga män, kvinnor och barn?” Trump har sagt.

Storbritanniens Premiärminister Theresa May säger att hon hade godkänt Brittiska väpnade styrkorna “att genomföra en samordnad och riktad strejker för att försämra den Syriska regimens kemiska vapen förmåga.” Hon beskrev det som ett “begränsat och riktade strike” som syftar till att minimera civila förluster.

Den militära åtgärder inte om att ingripa i Syrien inbördeskrig eller ändra dess regering, sade hon. Det var inte omedelbart klart hur omfattande strejker. AMERIKANSKA tjänstemän har tidigare sagt att Trump hade tryckt på för en mer aggressiv OSS slå mot Syrien än hans militära chefer hade rekommenderat.

Försvarsminister Jim Matt och andra militära ledarna hade varnat för att ju större attack, desto större är risken för en konfrontation med Ryssland, två AMERIKANSKA tjänstemän sade.

Trump gjorde det klart i sina åtta minuters tv-adress att han är försiktig med att en djupare fastna i Syrien, där cirka 2 000 AMERIKANSKA trupper har använts för att bekämpa Islamiska Staten. “Amerika inte söka obestämd närvaro i Syrien”, sade han.

Luften slår dock risk att dra Usa ytterligare i Syriens inbördeskrig, i synnerhet om Ryssland, Iran och Röv välja att hämnas.

För alla de senaste Nyheterna, ladda ner Indiska Snabb App